Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak může vypadat čínská finanční krize? Čína jako globální investor číslo jedna

Jak může vypadat čínská finanční krize? Čína jako globální investor číslo jedna

08.04.2019 10:34
Autor: Jan Bureš, Patria Finance

Čína je bezesporu jedním z možných ohnisek budoucí finanční krize. Důvody jsou jednoduché. Čínský úvěrový boom v poslední dekádě byl jedním z největších v moderní historii - zadlužení soukromého nefinančního sektoru vzrostlo skoro o 100 % HDP. Úvěry navíc poskytovaly buď státem ovládané banky nebo prakticky neregulovaný stínový bankovní sektor. Co se stane, až začnou narůstat problematické dluhy, úvěrovody se zastaví a ze země začne odtékat kapitál? Čínská finanční krize, by v každém případě byla jiná než poslední americká spojená s pádem investiční banky Lehman  Brothers. Čína má odlišnou strukturu HDP a její problémy by zasáhly v globální ekonomice i proto jiné sektory. Její finanční systém je při porovnání s USA velice uzavřený a méně propojený se zbytkem světa. A v neposlední řadě Čína není demokracií. To dává jejím vládcům sice možnost efektivně oddalovat neřízený finanční kolaps. Tím se ovšem napětí ve finančním sektoru může dál stupňovat. Čína je jednoduše plná specifik, která si vzhledem k vážnosti jejích problémů zaslouží pozornost. Rozdílům mezi počínajícími finančními problémy Číny a velkou finanční krizí v USA jsme proto rozhodli věnovat třídílný analytický seriál. V první části trojdílného zamyšlení se podíváme na rozdílnou strukturu čínské a americké ekonomiky.


Zatímco americká ekonomika je spotřebně orientovaná, v čínské mají netypicky velkou váhu investice - ty tvoří skoro polovinu čínského HDP, zatímco u jiných velkých ekonomik včetně USA to bývá “pouze” zhruba pětina ekonomiky.  K výraznému nárůstu převahy investic v čínské ekonomice došlo právě v poslední dekádě po pádu investiční banky Lehman Brothers. V tomto období (jak ukazuje následující grafika) se z Číny stal světový investor číslo jedna, který ročním objemem investic překonává i Spojené státy. V porovnání spotřeby je situace nadále výrazně vychýlena ve prospěch USA - spotřebovávají nejvíce na světě, tedy skoro třikrát tolik co Čína.

I proto by eventuální propad Číny zasáhl jiná odvětví a jiné regiony než poslední velký propad ekonomiky americké. Srovnatelný propad poptávky po dovozech v Číně a v USA má podle naši analýzy výrazně odlišný dopad do globálních průmyslových odvětví (viz graf níže). Zatímco čínský šok by zasáhl především dodavatele stavebních materiálů, základních kovů a strojaře, srovnatelný americký šok se podepisuje zejména na výrobcích elektroniky, chemickém průmyslu a rafinériích.  


a 

  

Z hlediska regionů dostávají černého Petra podle očekávání hlavní obchodní partneři Číny - Korea a Taiwan - zatímco klíčoví obchodní partneři USA (Mexiko Kanada) by na tom byli v případě čínské krize o poznání lépe. Propad Číny by také výrazněji zasáhl komoditní exportéry v čele s Austrálií a Ruskem. A v neposlední řadě by bylo podobně výrazně jako při americké krizi zasaženo Německo - jeden z největších strojírenských exportérů na světě. To by možná překvapivě dostalo výraznější zásah než Číně geograficky bližší Japonsko (viz graf níže). 

b  

 

Struktura ekonomiky a obchodní vazby ovšem nejsou zdaleka vše. Pro konečný dopad finančních krizí je zpravidla zásadní, jak rychle a intenzivně se šíří finanční napětí. Právě to je hlavním zdrojem výrazného propadu investic a ve finále i HDP. Z tohoto pohledu jsou důležitá specifika finančních systémů, která se v čínsko-americkém srovnání odlišují ještě výrazněji než struktura ekonomiky a obchodní vazby. Na to jak, se podíváme v dalším dílu našeho seriálu.


 
 

Čtěte více:

Čína plánuje letošní růst HDP mezi 6 a 6,5 procenty
05.03.2019 8:36
Čína si naplánovala pomalejší růst ekonomiky, na letošní rok tempo růs...
Čína přestala hrát recyklační hru s USA, zatím se nic moc neděje
08.03.2019 17:30
Spojené státy a Čína jsou ekonomicky úzce propojeny s tím, že tato vaz...
Vývoz z Číny v únoru klesl nejvíce za tři roky
08.03.2019 8:44
Vývoz z Číny v únoru klesl nejvíce za tři roky a dovoz se snížil třetí...
Jaký velký strach má Čína z bublin?
08.03.2019 14:43
Rozpoutalo to jediné doporučení k prodeji jediného akciového titulu. A...
Útlum čínské ekonomiky dopadá na zaměstnanost, objevují se známky zotavení
14.03.2019 12:55
Zpomalení čínské ekonomiky se během prvních dvou měsíců roku prohloubi...
Proč to Čína s uhlím tak přehnala?
26.03.2019 5:47
Čína se sice snaží masivně investovat do čistých energií, ale zároveň ...
Rozvíjející se trhy se opět začínají přepalovat
25.03.2019 10:29
Přehnaná honba za zisky na rozvíjejících se trzích je zpět. Tvrdí to a...
Čínský průmysl spravil náladu investorům, futures se zelenají
01.04.2019 8:53
Pražská burza uzavřela minulý týden přírůstkem o 0,16 %. Nejvíce z pra...
Jak dopadne německá sázka na Čínu?
05.04.2019 17:28
Německo je exportní velmocí. K tomu přispívá (vnímaný) poměr ceny a kv...

Váš názor
  •  
    14.01.2020 9:38

    Čína dopadne nesmírně špatně. Prudce rostoucí zadlužení není jen číslo v účetnictví bank. Má komplexní důsledky na ekonomiku. A protože se diktatura bude snažit za jakoukoli cenu své problémy maskovat, povede to k obludnému plýtvání, které bude dusit celou čínskou ekonomiku. Může to být kolaps, jaký ještě svět nikdy neviděl. Něco, co by z principu nemohlo ve svobodných společnostech vůbec vzniknout. A jednodušší jedinci taky zdůrazňují, kolik nových staveb se tam staví. To je z hlediska fungování ekonomiky nepodstatné. Daleko důležitější je jistota, že za ty nehorázné ceny je nikdo nekoupí. A otázka, co se stane, až banky jednoho krásného dne budou muset přiznat, že jejich aktiva jsou násobně menší či že už technicky zbankrotovaly a tudíž zmařili nejen své peníze, ale i vklady svých vkladatelů ?
    stanislav.hrouzek
  • China versus Sibylino proroctví
    08.04.2019 14:36

    Interaktivní graf spotřeby je v tomto pojetí fascinující.....až hrozivý. V Číně jsem žila od roku 1985 do roku 1995. Následně jsem až do roku 2012 jsem několikrát ročně v této zemi pobývala. Když jsem na tomto webu od roku 2005 uváděla, že Čína si za několik málo let "ochočí i ty nejchytřejší lišky" nechal mě zde provozovatel tohoto webu veřejně kamenovat, at prý nepropaguji ten "kolos na hliněných nohou". Dalších několik let uběhlo a alespoň někteří již se touto tématikou začalo vážně zaobírat. Stále se Čína ještě zplna nerozvinula....její boom, momentálně nabírající čas oddechu, bude vystřídán za několik let opět mocným nádechem, teprve potom začnou i ty "Tomášové " Sibylu proklínat.
    AMN
    • Re: China versus Sibylino proroctví
      08.07.2019 10:25

      Souhlas ! Taky jsem tady před léty dostával za pohledy na ČLR pěknou "sodu." Jezdím do Číny každé dva roky. Žije tam můj syn už 15 let. Ty změny co vidím vždy po každé návštěvě jsou fascinující ! Ovšem tady v diskuzích platí krásný verš Karla Kryla: "chceš hluchým vykládat co píseň znamená ...."
      bwalker
    • Re: China versus Sibylino proroctví
      08.04.2019 14:41

      Tak, tak. Zdravím. I já jsem si vytrpěla kvůli realistickému vidění Číny své. Nepomohlo varování čínským příslovím, že podceňování nepřítele je jistou cestou k porážce...
      Kalka.
      •  
        14.01.2020 9:41

        Pak můžeme být v klidu. Největším nepřítelem Číny je totiž Čína sama. Proto, že její režim vyrábí obrovské bubliny a pak se je snaží sanovat ze státního rozpočtu. Devizová aktiva Číny už od poslední krize klesají. Co asi tak budou dělat, až jim dojdou ? Bude muset dojít k narovnaní ekonomiky. A to bude pěkně bolet...
        stanislav.hrouzek
  •  
    08.04.2019 11:26

    Pěkná a názorná grafika.
    kajetam
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení