Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak zaplatit sociální stát bez zvyšování daní

Jak zaplatit sociální stát bez zvyšování daní

20.06.2019 14:50

Současná hodnota nekrytých závazků vlády USA v oblasti penzí a zdravotního pojištění Medicare dosahuje 46,7 bilionu dolarů, čili zhruba 2,5násobku amerického HDP. Jiné odhady posouvají tento údaj ještě mnohem výš. Ve Spojeném království spěje podobný výpočet „časované bomby skrytého dluhu“ Institutu Adama Smithe k částce 1,85 bilionu liber (2,34 bilionu dolarů). Situace ve Švýcarsku, Francii, Belgii, Německu, Rakousku a Španělsku se přitom příliš neliší. Zdá se, že všechny vyspělé ekonomiky čekají s veřejnými financemi pořádné trable.

Anebo možná ne.

Co když skutečně existuje cosi jako koláče bez práce? Co když existuje způsob, jak získat peníze na úhradu sociálních programů, jako jsou penze a zdravotní péče, aniž by se zaváděly další daně? Opravdu existuje: státní pokladny by měly zřídit fondy sociální péče, které si budou půjčovat peníze za nízké úrokové sazby a investovat výnosy na akciovém trhu.

Koláče zadarmo

Podle jedné studie opírající se o data za sto let z 16 vyspělých ekonomik byly výnosy z investic do akcií v průměru o 6,96 % vyšší než výnosy z vládních dluhopisů. Výsledky napříč zeměmi byly pozoruhodně konzistentní. Nejnižší akciové prémie, ve výši 3,8%, mělo Dánsko, zatímco nejvyšší byly v Japonsku, ohromujících 9,89 %.

Existují určité důkazy, že v posledních letech byla prémie u akcií o něco nižší. Budeme konzervativně předpokládat, že během příštích 50 let dosáhne přibližně 4 %. Vlády si tedy budou moci od veřejnosti půjčovat se sazbou o 4 % pod úrovní výnosů na akciových trzích. Jak je to možné a proč tuto akciovou prémii dosud nevysává burzovní arbitráží nějaký bohatý investor?

Tady je užitečné uvažovat o trzích s aktivy tak, že umožňují obchody mezi různými typy lidí. Konkrétně mladým pomáhá spořit si na stáří. Z příklonu k takovému přístupu plyne, že tržní volatilita nemá nic společného s ekonomickými fundamenty. Je spíše odrazem živočišného elánu investorů, kteří se zapojují do orgií nakupování, a prodávání akcií a podílů poháněných sebenaplňujícími se vlnami optimismu a pesimismu. Volatilita podle tohoto náhledu na trhy existuje, protože téměř všichni lidé, s nimiž vy i já budeme na finančních trzích obchodovat, se teprve narodí.

Prenatální investice


Ve své knize Prosperity for All to nazývám absencí prenatální smlouvy. Předpokládejme oproti skutečnosti, že takové smlouvy existují. V takovém smyšleném světě by dosud nenarození nakupovali aktiva, která se ve špatných dobách splácejí, a v těch dobrých by platili. Snad překvapivě by už samotná existence těchto obchodů v prvé řadě eliminovala tržní volatilitu. Ve skutečnosti jsou však trhy aktiv kolísavé, protože dosud nenarození nemohou využívat arbitrážních příležitostí. Právě tyto příležitosti se promítají do akciové prémie.

Přestože se však budoucí generace zatím nechystají na trzích aktiv obchodovat, státní pokladny mohou obchodovat jejich jménem. Před očima nám tu leží obrovský koláč bez práce. Vy ani já si z něj nemůžeme ukrojit, ba ani Bill Gates nebo George Soros. Jen státní pokladna suverénní země je natolik bohatá, aby akciovou prémii dokázala odčerpávat arbitráží, protože může obchodovat jménem dosud nenarozených.

Příklad Velké Británie

Abychom viděli, jak by to fungovalo v praxi, vezměme si za příklad Británii. Její HDP dosahuje přibližně dvou bilionů liber a hodnota všech akcií obchodovaných v indexu FTSE 100 je zhruba stejná. Britské ministerstvo financí by se nejprve muselo rozhodnout, která aktiva je ochotno kupovat. Už dříve jsem navrhl, že by mělo koupit široký hodnotově vážený indexový fond složený ze všech veřejně obchodovaných akcií. Ministerstvo financí by si pak půjčovalo peníze a investovalo je do indexového fondu.

Navrhoval bych také, aby britské ministerstvo financí začalo v malém – například zřízením Fondu sociální péče v hodnotě sto miliard liber. Za předpokladu 4% akciové prémie by investování takové částky vynášelo průměrně čtyři miliardy liber ročně, tedy zhruba tolik, kolik Británie v současnosti každoročně vybere na dědických daních. To nejsou drobné, ale k vyplnění díry v penzích to nestačí.

Kdyby ovšem zkouška v tomto rozsahu uspěla, bylo by možné program rozšířit. Kdyby si státní pokladna půjčila bilion liber, ekvivalent zhruba 50 % britského HDP, a investovala tuto sumu do indexových fondů, očekávaný výnos by byl kolem 40 miliard liber ročně – bezmála tolik, kolik v současnosti Británie získá ze zdanění firem. To je značný balík peněz a při kapitalizaci na úrovni 4 % má současnou hodnotu bilionu liber.

Co kdyby vláda prodělala kalhoty? Nezpustošil by propad na burze o 10 % či 20 % britské veřejné finance?

Ne. Ve většině vyspělých ekonomik si vlády v daňových příjmech berou ekvivalent nejméně 40 % HDP. Čistá současná hodnota tohoto výnosu, při kapitalizaci na úrovni 4 %, dosahuje desetinásobku HDP. Vlády tudíž mají kapsy plné peněz, jimiž by v případě potřeby mohly pohnout trhy. Alternativně by se ministerstvo financí mohlo rozhodnout, že své ztráty vstřebá tím, že přečká významnou recesi. Vždyť iracionalita trhů nemůže přetrvat déle než solventnost státní pokladny velké vyspělé ekonomiky.

Nejsem velkým příznivcem zásahů vlády do trhů. Každý, kdo tvrdí, že se nabízí koláče zdarma, musí nejprve vysvětlit, co mohou dělat vlády, leč jednotlivci nikoliv. V tomto případě je vysvětlení jednoduché: vlády mohou jménem dosud nenarozených uskutečňovat obchody, díky nimž se máme všichni lépe. Je to jistě lepší způsob, jak mohou státní pokladny hradit sociální péči, než aby se snažily vyždímat dalších 40 miliard liber ročně z už beztak příliš zdaněné populace.

Autor: Roger E. A. Farmer je profesorem ekonomie na Warwické univerzitě, ředitelem výzkumu v britském Národním ústavu hospodářského a sociálního výzkumu a autorem knihy Prosperity for All (Prosperita pro všechny) s podtitulem Jak předcházet finančním krizím.

Copyright: Project Syndicate, 2019.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

Lidé ve vyspělých zemích jsou pro vyšší zdanění majetných
19.03.2019 15:34
Většina lidí ve vyspělých zemích je zastáncem vyššího zdanění bohatých...
Politico: Utrácejte, nebo to za vás udělají populisté
13.05.2019 16:25
„Utrácejte, utrácejte, utrácejte, nebo to za vás nakonec udělají popul...
Švédsko nabádá, abychom nevěřili fiskálnímu populismu
12.06.2019 10:47
Několik ekonomů nyní navrhuje expanzivní fiskální politiku financovano...
Může základní nepodmíněný příjem přežít financializaci?
17.06.2019 6:19
Základní nepodmíněný příjem (nebo také všeobecný základní příjem, UBI)...

Váš názor
  • Absolutní šílenost.
    28.06.2019 10:28

    Ten člověk patří do blázince.
    Richard Fuld
  • Teoretik?
    21.06.2019 11:19

    Že by tenhle člověk někdy obchodoval na burze?
    Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data