Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernstein: Co ekonomům po celá desetiletí nedocházelo

Bernstein: Co ekonomům po celá desetiletí nedocházelo

01.08.2019 10:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Když šéf Fedu Jerome Powell nedávno vypovídal před Kongresem, Alexandria Ocasio-Cortezová mu položila otázku týkající se přirozené míry nezaměstnanosti. Tedy míry nezaměstnanosti, jejíž překročení by podle řady ekonomů vyvolalo soustavný růst inflace. Ocasio-Cortezová se nezabývala detaily a přímo poukázala na to, že současná nezaměstnanost ve výši 3,7 % leží hluboko pod odhady přirozené míry nezaměstnanosti od Fedu a inflace přitom není výš než před pěti lety. Powel na to reagoval také přímo argumentem, že odhady Fedu byly příliš vysoko a přirozená míra nezaměstnanosti se nachází mnohem níž, než se dříve věřilo. Celé věci si všímá známý ekonom Jared Bernstein s tím, že je ukázkou toho, že ekonomové někdy pevně věří ve věci, které jsou ve skutečnosti jinak.

Bernstein se domnívá, že pochybný základ má hned několik dalších široce rozšířených teorií a myšlenek. Mezi ně patří přesvědčení, že globalizace je výhodná pro všechny, vyšší vládní deficity mají negativní dopad na investice soukromého sektoru nebo že minimální mzda má hlavně negativní dopady na tvorbu pracovních míst. Ohledně přirozené míry nezaměstnanosti ekonom připomíná, že Fed ji po roce 2009 odhadoval na 5 %, tedy vysoko nad současnou nezaměstnaností. Vazba mezi její výší a inflací k tomu navíc znatelně zeslábla a tvrdohlavé držení se tohoto konceptu tak může ekonomiku stát mnoho pracovních míst. Bernstein také tvrdí, že taková politika doléhá zejména na lidi s nižšími příjmy, a tudíž se promítá i do rostoucí příjmové nerovnosti.

Ohledně přínosů globalizace Bernstein připomíná vládu Billa Clintona, která hovořila o tom, že z globalizace budou těžit úplně všichni. Základem tohoto tvrzení měla být teorie komparativní výhody, která říká, že každá země se zaměří na to, co umí nejlépe. Jenže Bernstein dodává, že tato teorie nehovoří o tom, že by kvůli mezinárodnímu obchodu nikdo netratil. Tvrdí, že celkové zisky převýší ztráty. Jenže „politici jaksi zapomněli, že ti, kteří tratí, by měli být kompenzováni“. V USA naopak dochází k tomu, že ti, kteří díky obchodu zbohatli, „investují“ své zisky do politiků, kteří jim obratem jdou na ruku třeba snižováním daní.

Rozšířený je i zmíněný názor, že vysoké rozpočtové deficity dolehnou negativně na investice soukromého sektoru tím, že vytlačí nahoru sazby a omezí dostupnost financí. Praxe ale ukazuje, že k tomu nedochází a soukromý sektor naopak brzdí politika utahování rozpočtů v době, kdy je ekonomika v recesi či útlumu. Podporu v datech měla tato teorie jen v sedmdesátých a osmdesátých letech. Tedy v době vysokých deficitů a vysokých sazeb.

Další pochybná teorie říká, že vyšší minimální mzdy jsou ke škodě lidí s nejnižšími příjmy. Podle ní trh stanoví rovnovážnou úroveň mezd a pokud se mzdy dostanou nad ni, poptávka po práci klesne a trpí tvorba pracovních míst. Jenže „celá desetiletí kvalitního výzkumu ukazují, že problém je mnohem složitější“. A ukazuje, se, že zvýšení minimální mzdy provedené v rozumných mezích lidem s nejnižšími příjmy prospívá. Někteří z nich sice práci ztratí, ale celkový efekt je pozitivní a „rozhodně neplatí“, že by všichni tratili. Bernstein pak tvrdí, že všechny popsané pochybné teorie mají jednu věc společnou: Jejich aplikace do praxe dopadá nejvíce na ty ekonomicky nejzranitelnější.

Zdroj: Vox

 

Čtěte více:

Královna všech spikleneckých monetárních teorií
26.04.2019 17:51
V předchozím příspěvku jsem poukazoval na jedno z častých nedorozumění...
Wren-Lewis: Minimální mzda ukazuje, jak (ne)spolehlivá věda je ekonomie
15.05.2019 10:32
Můžeme ekonomii vůbec považovat za vědu? Podle některých lidí je odpov...
Moderní měnová teorie. Anebo spíše pohroma?
21.05.2019 6:47
Moderní měnová teorie (MMT), zdánlivě nový přístup k hospodářské polit...
VoxEU: Patří budoucnost státnímu kapitalismu?
19.06.2019 6:44
Úspěchy čínské a vietnamské ekonomiky vedou k debatě o státním kapital...
Shirai: Japonsko ukazuje, jak realistická je skutečná fiskální dominance
23.07.2019 6:14
V poslední době se stále více hovoří o takzvané Moderní monetární teor...

Váš názor
  •  
    01.08.2019 11:52

    Vyšší míra nezaměstnanosti je pro stát ztrátová. Každá krize přináší zbytečné ztráty, i když se to bagatelizuje, že je ozdravná, atd. Proto nás čeká v době vleklé krize, která už začíná zrát, hlavní téma - "kvantitativní uvolňování" kontra relativizace veškerého zadlužení - vyšší (a přímou!) inflací. Už ne bankám, které z toho mají prospěch, ale přímo do rozpočtů, aby to mělo rychlý efekt i účel. Dotace rozpočtu by měly podpořit investice - na kterých by se podílel stát a ve vleklé krizi z toho těžil rozpočet. Jiná cesta z pekla předluženosti (kromě krachu a velkých ztrát) nepovede. Z tohoto pohledu řešit "důchodovou reformu" je směšné (a směšný je i pan Fiala z ODS, který to denně opakuje, byť by měl vědět, že kdo šetří, nebude mít "za tři", ale jen zlomek z původní kupní síly). Pokud je ekonomika věda, tak by se tomu měla věnovat a nabídnout státu modely, kterými se v bezvýchodné krizi řídit. Automobilový průmysl z velké části zkrachuje, skončí postupně doba levné ropy, takže se nebude dařit ani nový start. Pouhou stavbou dálnic podle Hitlera se situace nevyřeší, musí jít o vybrané perspektivní investice, které budou tvořit budoucí přítoky do rozpočtu. Zaráží mně, že se tomu dosud nikdo nevěnuje. A to tu máme samé "odborníky" - falešné autority, o které se každá moc opírá.
    James Bond
  • Kdo by to řekl
    01.08.2019 11:49

    Když se uměle změní podmínky tak je opravdu překvapivé že úsudek na základě jiných podmínek za nových neplatí. Když uměle zaměstnám ve veřejném hromadu lidí tak dá rozum že nezaměstnanost bude níž než v dobách kdy tam bylo zaměstnaných míň lidí protože je oblast nepodlehající ekonomickému cyklu. Právdu má v tom že pochybné teorie dopadají na ty nejzranitelnější. Hlavně ty jejich levičácké socialistické. Tolikrát odzkoušené a tolikrát bídou potvrzené.
    HenryFord
  • Vítejte zpátky ve světě Rudého práva
    01.08.2019 11:44

    Děkujeme za další "levičácký" článek. Všechny ty Bernsteinovy bludy lze vyvrátit, ale nebudu ztrácet čas. Tak jen: Komu tedy prospívá inflace vyšší než nula? Neměli bychom si z keynese brát jen to, co se nám hodí jako politická rétorika. jedna věc je být ekonomem a druhá být politikem. Přirozená míra nezaměstnanosti je tedy mnihem nižší než 5%? Třeba 1%? Atd., atd.!!!!
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m