Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Ožebračování“ nízkými sazbami

„Ožebračování“ nízkými sazbami

27.09.2019 17:15

Před týdnem jsem tu vyprávěl jednoduchý příběh, který měl názorně ukázat, že pokud chceme něco dělat s vysokými globálními dluhy, musíme (možná zejména) řešit jejich skrytou a pro mnohé dost překvapivou stranu – nadměrné globální úspory. Příběhy, zdá se, táhnou, tak si dnes opět jeden vyprávějme.

Pat a Mat, tentokrát při výlovu

Pat a Mat se mimo stavbu domu také starají o malý rybníček. Už na jaře se rozhodnou, že letos bude na podzim výlov. Co nevidět přijdou sychravé dny a oni se vydají na hráz rybníka. Mat založí ruce v pas, rozhlédne se a konstatuje: „Dneska by to šlo“. Pak kývne a vydá se k požeráku, že začne vypouštět vodu. Za pár hodin by měla být pryč, není to žádný Rožmberk. Mat na něj koukne a překvapeně řekne: „Co to děláš, vody je málo, přece to nechceš vypouštět?“. Pat se zarazí, plácne se do čela a pronese „No jo, já si neuvědomil, jaký je sucho. Dík.“ Stoupne si vedle Mata a zase koukají na rybník.

„Tak co, dáme se do toho?“, táže se po chvíli Mat. „Fakt?“, zeptá se kamarád. „No fakt, vždyť jsme si to říkali“, odvětí Mat a zakroutí očima. Pat kývne a vydá se k požeráku. Mat na něj chvíli nevěřícně zírá a pak mu začne vyčítat, jaká je sním hrozná práce. Vodu prostě nemůže vypouštět, je sucho. Pat se omlouvá s tím, že jestli mají ryby vylovit, musí vodu vypustit. Mat kroutí hlavou, ale pak mu řekne, ať si tedy dělá, co chce. Pat vodu vypustí a odpoledne, když spolu do kádí hází kapříky, poslouchá, že tu vodu stejně neměl vypouštět. Ať se podívá, jaké je sucho, kdo ví, kdy ten rybník zase půjde napustit.

Bez práce nejsou koláče a bez nízkých sazeb není práce

Sazby a úročení vkladů jsou dnes ve velké části světa na mimořádně nízkých úrovních, což samozřejmě doléhá na střadatele. Těm může být líto, že se jejich úspory úročí minimálně, či vůbec, já sám bych radši, aby tomu bylo opačně. Výše uvedeným jsem se ale snažil poukázat na jednu prostou, ale opět zhusta opomíjenou věc: Ta voda jsou sazby, ty kapři jsou práce/počet pracovních míst. Pokud nevypustíme vodu (nevzdáme se vyššího úročení), nebude zaměstnanost (nebudou kapři). Jinak řečeno: Pokud by se naše úspory úročily znatelně více, nebylo by z čeho spořit, protože bychom byli na podpoře a neměli bychom mzdu. Co je větší ožebračení?

Proti uvedenému bychom mohli namítnout, že centrální banky drží sazby „nepřirozeně“ nízko – ve snaze dostat se ke kaprům (zvýšit zaměstnanost) vypustily zbytečně moc vody. Minulý týden jsem v této souvislosti poukazoval na modely společnosti BlackRock porovnávající sazby skutečné s jejich odhadovanou neutrální (tj. efektivně tržní) úrovní. Dnes se podívejme na následující dva grafy. První srovnává sazby v USA s různými verzemi toho, co by implikovalo známé Taylorovo pravidlo:

001

Druhý graf je z dílny monetaristy Davida Beckwortha a opět porovnává sazby skutečné, tentokrát ale s jeho odhady sazeb neutrálních. A také se sazbami, které by měly být v souladu s dlouhodobým vyrovnaným růstem americké ekonomiky:

001

U ECB pak stojí za to se podívat na pravidlem doporučované sazby na periferii a u jádra eurozóny. Ono to totiž hodně vypovídá o životaschopnosti této měnové unie a o tom, komu chodila ECB ve skutečnosti na ruku:

 

 

001

Z uvedeného plyne, že v prvních pokrizových letech sazby rozhodně příliš nízko nebyly, naopak bylo plně namístě eliminovat nemožnost jejich výrazného poklesu do záporných hodnot kvantitativním uvolňováním. Jinak řečeno, vody moc vypuštěno nebylo, pokud by nešla pryč, nebyly by kapři. Úspory by se sice úročily lépe, ale nebylo by, kdo by s nimi do banky chodil a lidé by se zajímali jen o to, jak vysokou podporu budou pobírat a jak dlouho. Jak je to v současnosti? Odpověď by byla na samostatnou úvahu. Ale já jsem přesvědčen, že i kdyby sazby teoreticky mohly být o něco výše, nehovoříme tu o rozdílu, který by nějak výrazně měnil situaci na straně zhodnocování úspor. Tj., o moc více vody jsme v rybníku nechat nemohli. Nemusí se nám to líbit, ale alternativa je jasná – nebyl by výlov.

Na výše uvedené můžeme ještě namítnout následující: Nízké sazby jsou kontraproduktivní, doléhají na banky, které nepůjčují. Ano, od určité úrovně sazeb se tento efekt může projevovat a je proto nutno zvážit, jak stimulovat. A můžeme také tvrdit, že kvůli nízkým sazbám lidé nakonec spoří ještě více, aby měli na důchod. Tady je ovšem důležité pochopit jednu věc: Co je příčina a co je důsledek. Sazby jsou totiž nízko proto, že úspory jsou v globálu vysoko, ne naopak (úspory vysoko, protože by byl nízko sazby).

Pokud bych si v ekonomické oblasti (a vlastně i mimo ní) něco přál, bylo by to, abychom tolik nepropadali příliš zjednodušenému vidění světa a na jeho základě nepřicházeli s „řešeními“. Tedy abychom například vnímali, že dluhy v globálu nesnížíme bez toho, aby neklesla jejich neoddělitelná strana – úspory.  Nebo abychom nepožadovali vyšší sazby bez uvažování nad tím, co by to udělalo se zaměstnaností (schopností spořit). Diskuse nad podobnými tématy ale mnohdy vypadá spíše tak, jak ukazuje následující obrázek (vnímej i v kontextu předchozího grafu).

 

001

„Vox populi, vox Dei“ evidentně neplatí jen u některých politiků. Až je z těch silných názorů bez podstaty člověku někdy smutno.

 

Pokojný víkend, třeba někde na výlovu.


Čtěte více:

Odvracení hlavy od reality vysokých dluhů
20.09.2019 19:09
Jeden známý příběh vypráví o člověku, který jde pozdě večer po ulici a...
MMF: Data se stávají novou ropou. Je třeba nastavit pravidla
26.09.2019 15:23
Co má společného americké firma pracující na nové generaci autonomních...
Venezuela má ukryté bitcoiny a neví, co s nimi
27.09.2019 8:22
Venezuelská centrální banka provádí interní testy, které mají zjistit,...
Perly týdne: Dolar navzdory Rusku stále dominuje, Apple je neatraktivní a my máme jen malý stát
27.09.2019 14:14
Ve světě… Nejméně oblíbený býčí trh v historii: Investiční společnost ...

Váš názor
  • Richard Fuld
    01.10.2019 13:44

    Ale k tomu šetření bude docházet stále více a více a to z důvodů 1) inflace - většina lidí si dlouhodobě nepomůže - nepřekoná inflaci a tedy chudne a omezuje co může. to je tech 75% populace pracující za méně něž průměrnou mzdu - sem patřím i já ( Pracuji v ETA jako prodavač ) (naštěstí pro mne mám investiční portfolio -cca 500tis ) 2) obecně se nedaří dostat více peněz nízkopříjmovým skupinám lidí - není vůle ve společnosti což vede k růstu populizmu nejen v EU 3) to zda lidé vydávají peníze záleží na tom, jak vnímají situaci "tam venku". Takže "strašení kryzí" může celý problém zhoršit "Until you make it, fake it" volně přeloženo " opakovaná lež se stáva pravdou - realitou" - jde pak o jakési sebenaplňující se proroctví. Podle moderních neurověd spojujících znalosti fungování mozku, kvantovou fyzikou a neuromarketingem - Kam zaměřuji pozornost, tam to roste - resp. vytváří se pozitivní, či negativní realita.
    JC
    • Re: Richard Fuld
      02.10.2019 16:23

      1) Ano většina lidí není schopna se svými úsporami překonat inflaci. V tržním prostředí nemůže existovat nárok na to, aby úrokové výnosy z peněžních úspor překonávaly inflaci. Prostě to nejde zaručit, pokud pomineme možnost, že by znehodnocení úspor kompenzovala občanům a firmám např. centrální banka. Alespoň, že inflaci překovávají důchody a mzdy. 2) "nedaří dostat více peněz nízkopříjmovým skupinám lidí - není vůle ve společnosti" Ano, toto dlouhou dobu platilo. V poslední době ale už to neplatí, viz růst mezd, důchodů a růst minimální mzdy. 3) Naprostý souhlas.
      Richard Fuld
      • re:
        03.10.2019 11:16

        2) s tím moc nesouhlasím. Dělám 3 roky v jedné firmě a přidat nám nechtějí. Taktéž například u pobídek to není vidět.Tam platy zaměstnanců zahr. firem nikdo neřeší. Na západě je to běžné - pokud vláda dá pobídku, řekne svoje slovo i platovým poměrům. Tady se to nikdy nestalo. prostě nezájem o vlastní lidi 1) mel jsem na mysli spíš platy. Každych 5-8 let je třeba zvednou příjem o 5-7000,- aby si člověk udržel svůj standard. to se povede málokomu. Je třeba si uvědomit, že inflace je zpravidla vyšší něž uváděný údaj díky flexibilnímu spotřebnímu koši
        JC
  • Chybka
    01.10.2019 13:21

    v uvažování centr.bankéřů a salonních ekonomů odtržených od reality. myslí si, že když budou nízké sazby tak spotřebitel nebo poletí utrácet aby za znehodnocující se peníze něco "urval", ale opak je pravdou pokud spotřebitel vidí, že mu na kontě nic nepříbývá nedejbože mu ubývá tak udělá pravý opak a naopak spotřebu sníží a škudlí více, takže cb nízkými sazbami defacto podporují stagnaci, pokud by chtěli donutit spotřebitele utrácet nadmíru tak by sazby musely jít někam min. na -5%, jenže pak by lidé vzali banky utokem a to asi není dobrá cesta, i proto se stále tlačí bezhotovostní ekonomika jenže ta také nefunguje viz Švédsko
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Chybka
      02.10.2019 14:43

      Osobně bych ty koruny vyměnil za něco s větší hodnotou ( drahé kovy, krypto, P2P půjčky atd. )
      JC
  • proč tedy nerosteme ?
    30.09.2019 18:46

    když růst byl v minulosti mnohem vyšší při mnohem vyšších sazbách, ted jsou sazby na nule a růst také :o) https://fred.stlouisfed.org/series/fedfunds
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: proč tedy nerosteme ?
      01.10.2019 12:58

      Protože tehdejší vysoké sazby byly pod přirozenou (rovnovážnou) sazbou. Dnes jsou i nulové nebo mírně záporné sazby nad přirozenou (rovnovážnou) sazbou.
      Richard Fuld
  • Opravdu?
    30.09.2019 11:47

    "Před týdnem jsem tu vyprávěl jednoduchý příběh, který měl názorně ukázat, že pokud chceme něco dělat s vysokými globálními dluhy, musíme (možná zejména) řešit jejich skrytou a pro mnohé dost překvapivou stranu – nadměrné globální úspory." __________________________________________________________________________ Jako že stát je nějak "nucen" se zadlužovat (ano, mluvme o státu, protože on je největším dlužníkem!) proto, že lidi mají úspory? A opravdu je mají? Nějak jsem se nevšim, že by lidé měli naspořeno dostatek pro případ ztráty zaměstnání, nebo dokonce na penzi. A i kdyby lidi ty úspory měli, jak z toho nějak fyzicky plyne pro stát nutnost se zadlužit úměrně těm úsporám? __________________________________________________________________________ I kdyby lidi toužili své úspory investovat do státních dluhopisů (jako že to je spíše lež - stát ty své dluhopisy do rozvah bank a penzijních fondů spíš dost vnucuje), stále to neznamená, že z toho plyne, že se stát zadlužit MUSÍ. Nehledě k tomu, že kdo by asi chtěl své úspory vkládat do záporně (přinejmenším reálně záporně, ale v poslední době dokonce i nominálně záporně) úročených státních dluhopisů?!
    Hayek
    • Re: Opravdu?
      30.09.2019 17:33

      Stát není nucen se zadlužovat. Jen pokud tak činí, pak vytváří prostor pro vznik úspor, resp. brání poklesu ekonomiky v důsledku růstu úspor (přesněji omezování spotřeby a investic). Jde zde o otázku typu, co bylo dříve, jestli vejce nebo slepice. V daném případě totiž platí, že státní dluhy mohou vést k růstu úspor, úplně stejně ale může vést růst úspor k růstu stáních dluhů.
      Richard Fuld
      • Z Á M Ě N A
        01.10.2019 12:28

        Jelikož lidé celkem v pohodě mohou spořit do zlatých a stříbrných mincí, investovat do akcií firem, do nemovitostí, případně půjčovat firmám na rozvoj prostřednictvím firemních dluhopisů, tak je zjevné, že státní zadlužování kvůli snaze lidí spořit NEPOTŘEBUJEME. Není to tak, že stát lidem dělá nějakou službu, prokazuje jim laskavost tím, že se zadlužuje (a vypůjčené peníze rozhází za nesmysly, kotlíkové dotace, předražené státní zakázky, pastelkovné). Je to jednoduše tak, že politici chtějí rozhazovat - protože z toho mají prospěch: něco jim zůstane za nehty, mohou uplácet určité voličské skupiny, zavděčit se lobbistům, atd... Že se musejí zadlužovat, aby lidé mohli spořit, to je tendenční propagandistický výklad.
        Hayek
        • Re: Z Á M Ě N A
          01.10.2019 13:02

          To je jeden úhel pohledu. Druhý spočívá v tom, že pokud by vyrovnávání poměrů na trhu bylo závislé pouze na soukromého zadlužování, pak by se toto dávno vyčerpalo a byly bychom dávno v hluboké depresi. Státní zadlužování tedy přispívá k rovnováze na trhu, aniž by se musely soukromé subjekty nadměrně zadlužovat. To, že státní dluhy jsou často spojeny s nezákonnými a neefektivními praktikami je druhá (méně podstatná) věc. Nijak tyto praktiky nehodlám obhajovat samozřejmě.
          Richard Fuld
  • Kacířská 2
    30.09.2019 11:28

    takže doporučení ekomů je všichni vše utraťte, jen mi řekněte co by se stalo s inflací a se současným bankovním systémem, to by ECB musela tisknout 10x více ne ? :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    30.09.2019 10:39

    zajímavý článek....pokud nadbytek úspor má za následek nízké úroky, potom do roku 2008(než udeřila krize) tedy nadměrné úspory nebyly??? (podle výše úrokových sazeb,, kdy byly výrazněji na vyšších hodnotách). Není tedy nakonec problém v tom nesmyslným kvantitativním uvolňováním centrálních banka, kdy se natiskly peníze a potom tedy narostly i úspory a nyní aby se dluhy splácely, tak se hledá, jak podpořit poptávku??
    abc1
    •  
      30.09.2019 10:51

      Premisa, že nadbytek úspor vede k nízkým úrokovým sazbám není nijak silná, protože kdo chce spořit, nezačne peníze utrácet jen proto, že v bance dostane nízké úroky. Ostatně i pojem "utratit" peníze, je zavádějící. Pokud "utratíte" peníze, pak je někdo jiný získá. Ty peníze nezmizí. Z hlediska fungování ekonomiky je důležitá je poptávka a nabídka na trhu. Kupní síla poptávky a rychlost oběhu peněz. Smysl dává podpora nabídky nebo poptávky, podle toho, kdo na trhu aktuálně prohrává. Úrokové sazby ale nejsou v tomto směru tím nejlepším nástrojem. Snížením sazeb posílíte poptávku ale i nabídku a naopak zvýšením sazeb oslabíte nabídku i poptávku. Účinným nástrojem by mohla být fiskální politika, která může být adresně směřována buď k poptávce nebo k nabídce. Pohyby úrokových sazeb mohou být účinné v případech, kdy je nadměrně silná/slabá současně poptávka i nabídka.
      Richard Fuld
  • U M Ě L O T I N A
    30.09.2019 9:27

    Když vytvořím SKUTEČNOU REÁLNOU úsporu, rozhodně to neznamená, že někdo jiný musí mít dluh. Když budu pěstovat fazole a všechny je během roku nesním, ale část uspořím, odložím na setbu příští rok plus mi ještě zbude na to, abych další uspořené fazole za další 2 roky směnil na tržišti za brambory, tak jsem uspořil a při tom nevytvořil žádný dluh. Když si z výplaty ušetřím 7000Kč a za ně si koupím zlatý dvacetifrank, tak mám docela solidní úsporu na horší časy - aniž by někde musel vzniknout dluh. Ten problém, že úspora=něčí dluh, je jen umělý problém. Ne obecný problém. Je to problém specifický v našem podivném měnovém systému. V systému, kde peníze vznikají úvěrem. V systému, kde se stát bezhlavě zadlužuje a pak nutí penzijní fondy a banky ten dluh kupovat a držet, případně (v případě EU) dokonce centrální banka ten dluh pak kupuje za peníze, které si vycucá z prstu. Ale na tvorbu skutečných reálných úspor rozhodně není potřeba vytvářet dluhy. Uspořím část své produkce (sušené fazole), případně část své produkce vyměním za něco trvanlivého, co lze spořit a uchovávat dlouhodobě (např. zlato).
    Hayek
    • Re: U M Ě L O T I N A
      30.09.2019 10:41

      Když vytvoříte na trhu hodnoty, kterou jsou ohodnoceny Vašim zaměstnavatelem např. 40 tis. mzdou a Vy ze mzdy uspoříte např. 7 tis., a učiní takto velká část zaměstnanců, pak nastane situace, že zaměstnavatelé budou na trhu nabízet v souhrnu statky, jejichž část nebude moci být prodána, protože zaměstnanci - zákazníci nakupující dané statky získané peníze ušetří, namísto, aby si je koupili. Pokud uspoříte fazole, které jste si již koupil, pak je to Vaše věc a na trhu se to nijak neprojeví. Pokud budou spotřebitelé významně omezovat svou spotřebu a spořit peníze, pak dojde buď k poklesu produkce (krizi), nebo nárůstu dluhů, za něž bude nakoupeno ono "nadbytečné" zboží a služby a zachování objemu produkce a spotřeby na aktuální úrovni. A v takovém případě platí pravidlo, že něčí finanční úspory = dluh někoho jiného. To platí tedy v tom lepším případě. V horším případě platí nadměrné finanční úspory, které už nelze eliminovat nákupy na dluhy někoho jiného = krize. Skrblíci pak kritizují dlužníky (včetně státu), kterým by ale měli spíše poděkovat, protože bez toho, aby se ostatní zadlužili, by skrblíci nic neuspořili. Jsou to spojené nádoby.
      Richard Fuld
      •  
        30.09.2019 11:04

        Zkuste si můj příspěvek přečíst znovu. Nikde nepíšu, že by lidé měli spořit peníze. Potištěné papírky s klesající hodnotou. To by museli být padlí na hlavu. Psal jsem o skutečných reálných úsporách (sušené fazole, zlato, akciový podíl ve firmě, atd...). Když prodám svou práci a 10% z utržených peněz neutratím, mohu je vložit do reálného statku - například formou nákupu akcií poskytnout nějaké firmě na její rozvoj.
        Hayek
        •  
          30.09.2019 17:30

          Když "dáte" uspořené peníze firmě, za právě emitované dluhopisy nebo akcie, namísto abyste si za ně koupil nějaký firmami vyprodukovaný statek, posílíte tím pouze tu stranu nabídky statků, které ta firma produkuje a nerovnováhu na trhu spotřebních statků tím jen zhoršíte. Jinými slovy, úspory o které oslabíte kupní silu poptávky po již vyprodukovaných statcích, přesměrujete do podpory producentů těch statků a tím posílíte nabídkovou stranu. To znamená, že ten Váš způsob spoření nejspíše nijak ekonomice nepomůže. Spíše naopak. Paradoxně by ekonomika na tom měla být v takovém případě lépe, pokud byste ty peníze prostě jen neutratil a ponechal si je.
          Richard Fuld
          • Přirozená ROVNOVÁHA
            01.10.2019 12:33

            Od toho zde jsou ceny (včetně tržního nezmanipulovaného úroku - tržní ceny peněz), aby udržovaly tržní rovnováhu. Pokud mnoho lidí nebude chtít utrácet, ale naopak spořit a uspořené půjčovat firmám na zvýšení výroby, tak se stane co? Moc lidí chce půjčovat => převis nabídky peněz => úroky půjdou dolů => méně lidí bude spořit a půjčovat, více lidí bude utrácet. A další vlákno: firma si půjčí peníze od spořivců => zefektivní výrobu (levnější a kvalitnější zboží) => lidé o takové zboží budou více stát, bude lepší a zároveň i levnější => jeho prodeje půjdou nahoru (nejpozději tehdy, až se uplatní to 1. vlákno, tedy pokles úroků a tedy i touhy spořit).
            Hayek
            • Re: Přirozená ROVNOVÁHA
              02.10.2019 17:09

              Proč by firmy investovali do výroby, když lidi spoří a neutrácí? To nedává smysl. Naopak pokud lidé utrácí, firmy investují do produkce, protože roste poptávka. Díky systému účetních peněz nemají firmy problém si v bance na rozšíření produkčních kapacit půjčit. Pokud by byly firmy závislé na výši úspor, nebylo by dostatek peněz na financování nových produkčních kapacit. Proto taky zlatý standard nikdy nefungoval ve vyspělé společnosti ve 100% ryzí podobě a vždy byl doplněn pružnou nabídkou účetních peněz, bez kterých se ekonomika už hodně dlouho neobejde. Dnes je tento smíšený systém (směs bankovek krytých zlatem a bezhotovostních účetních peněz) označován zcela zavádějícím způsobem jako frakční bankovnictví. Podíl účetních peněz stále rostl, až se zlatý standard stal neudržitelným. Zlatý standard byl v tomto směru jen koulí u nohy, které jsme se v 70-tých letech minulého století konečně definitivně zbavili.
              Richard Fuld
    • R E A L
      30.09.2019 10:10

      Obdobně když si z každé výplaty uspořím 5000Kč a ty vložím do ETF fondu navázaného na US akciový index - tak zjevně (reálně!) spořím (jen místo v reálných fazolích spořím v podílech v reálných firmách) a při tom nikomu nemusel vzniknout dluh. ----- Představa autora, že spořit lze pouze tak, že uspořené peníze půjčím nezaměstnanému sousedovi alkoholikovi, by si mohl koupit další chlast, nové auto, novou OLED TV a zájezd do Egypta (a stát se nechová o mnoho zodpovědněji), je naivní a dost omezená.
      Hayek
      • Re: R E A L
        30.09.2019 10:39

        děkuji za poznámky. dopustil jsem se skutečně neúplnosti v tom, že druhou stranou úspor nemusí být dluh/pohledávka, ale akcie/vlastnické právo. nic to ale nemění na principu, že za obrácenou stranou dluhů jsou úspory. Váš příklad s fazolemi je pak v tomto kontextu zavádějící. Musel by jste v něm ty fazole někomu půjčit, protože on jich má málo - chce spotřebovat více, než vypěstoval a vy chcete zase spotřebovat méně, než jste vypěstoval (bez ohledu na to, zda je vaše spotřeba okamžitá, či pro setbu). Podobné chyby, které jdou ve Vašich komentářích časté, pak ústí v nesmyslné slovní útoky. Přeji pokojný den, JS
        jirka002
        •  
          30.09.2019 11:12

          No můj příklad byl o tom, že není potřeba generovat dluh, abych mohl generovat úspory. Vypěstuji 100kg fazolí. 60kg za rok sním. 40 kg je REÁLNÁ úspora, odložená spotřeba. Úspora použitelná v horších časech. A 20kg těch fazolí mohu směnit za stříbrnou minci a mám odolnou a univerzálně směnitelnou formu úspory s neomezenou životností - s její pomocí mohu spotřebu odložit třeba o 30 let (na dobu, kdy již nebudu pracovat a budu žít z úspor). ___________________________________ Samozřejmě že ty fazole mohu i někomu půjčit (aby je zasel, sklidil o 40% více a pak mi půjčené vrátil zpět i s úrokem). To je pravda. Ale není to nutnost. A hlavně je to stále dost zásadně odlišné od současného systému. Protože půjčuji reálnou úsporu (fazole, které jsem vypěstoval, ale nesnědl, uspořil). Kdežto v dnešním chorém systému banky nemusí mít žádné (nebo skoro žádné) reálné úspory (uložené k nim spořícím obyvatelstvem), aby mohly někomu dát úvěr. Tím úvěrem vytvářejí zcela nové peníze, aniž by je někdo napřed musel uspořit. Je to systém zcela odtržený od reality, podporující nekonečné zadlužování (včetně zadlužování na "kraviny" - počínaje hypotékami pro nebonitní klienty, přes udržování zombie firem při životě a konče půjčováním hrubě neefektivnímu státu).
          Hayek
          •  
            30.09.2019 11:35

            děkuji. Úplně jste ale ve svém kritickém zápalu přehlédl, že moje úvaha je o tom, že nelze mít dluhy bez úspor. Vy se snažíte dokázat, že lze mít úspory bez dluhů a ke své odpovědi nemám moc co dodat. Přeji pokojný den, pokud možno bez útočných komentářů. JS
            jirka002
            •  
              30.09.2019 11:42

              Jistěže LZE mít dluhy bez úspor. Když mi nějaký státní úřad vytne pokutu, tak mám vůči němu dluh bez úspor. Když po mě stát bude chtít daň (např. z nemovitosti) a já na ni mít nebudu, tak mám (o penále stále rostoucí) dluh - bez úspor. Když si stát "půjčí" miliardu na rozhlednu v údolí a ten dluh koupí v rámci QE centrální banka za nově natištěné peníze, tak se centrální banka stane držitelem dluhopisu, takže jí stát dluží - ale není to tak, že napřed zaměstnanci centrální banky napřed museli chodit o víkendech brigádnicky skládat uhlí, aby si na ten nákup státních dluhopisů USPOŘILI, že... Atd...
              Hayek
              •  
                30.09.2019 17:49

                To, co píšete, je velmi zavádějící. Podstatné je, že většina peněz, které dnes lze považovat za úspory vznikly kdysi současně s dluhy, které vznikly dlužníkům (včetně státu) v okamžiku, kdy si od bank vzali úvěry (včetně úpisů státních dluhopisů bankami) . Proto je možné tvrdit, že drtivá většina úspor je spojena s bankovními dluhy (včetně těch státních). To, že držíte nějaké peníze a je jedno, jestli je považujete za úspory, znamená, že někde existuje nějaký dlužník, který tyto peníze dluží bance. Toto platí ve vztahu k drtivé většině existujících peněz. Pokud pak nějakého dlužníka zbavíte jeho dluhu (je jedno jak), pak bude nezbytné také zbavit některé držitele peněz jejich peněz, jinak by pasíva a aktiva bank "neseděla". Toto je ona propojenost dluhů s úsporami (resp. s penězi obecně).
                Richard Fuld
              •  
                30.09.2019 11:56

                opět ignorujete celý proces a to Vás vede k mylným závěrům. Ten dluhopis, který centrální banka koupila, vznikl tak, že někdo ze svých úspor půjčil (třeba státu). Pak jej teprve centrální banka vyměnila za nově vytvořené rezervy (pokud šlo o QE), kryté v jejích aktivech přesně tímto dluhopisem. Můžeme se pak bavit o tom, zda v konečném důsledku nebyly prvotní úspory tímto krokem "eliminovány", ale to je delší diskuse. Každopádně se podívejte na celkový objem dluhů ve světové ekonomice a na část, kterou vlastní centrální banky, ono to dá perspektivu. hezký den, JS
                jirka002
                •  
                  30.09.2019 17:42

                  Drtivá většina státních dluhopisů je prodávána na primárním trhu bankám, které za tyto dluhopisy platí zbrusu nově vytvořenými bezhotovostními penězi. Jen ve zlomku objemů emise státních dluhopisů platí, že jsou prodávány nebankovním subjektům za jejich úspory.
                  Richard Fuld
                •  
                  30.09.2019 13:21

                  A kolik toho dluhu třeba vlastní penzijní fondy (případně komerční banky) ne proto, že by se jim to (zvlášť při záporném úroku) zdálo výnosné, ale třeba proto, že nějaká vyhláška říká, že fond musí mít určitý podíl "bezpečných aktiv". A jiná státní vyhláška pak říká, že tím bezpečným aktivem je právě a jen státní dluhopis (jak dobře vidíme na příkladu Řecka či Argentiny či Venezuely a brzy na příkladu Itálie, že). =============== A ano, třeba tam někde na začátku je někdo s úsporami (např. účastník 3. pilíře). Ale tím, že CB ten dluhopis nakonec odkoupí za nově natištěné peníze, tak v podstatě uvolní ty původní úspory a tak ta samá úspora může ten státní dluhopis koupit opakovaně, znovu a znovu.
                  Hayek
  • Příklad
    29.09.2019 16:20

    narůstající "zaměstnanost" ve státním sektoru, jen proto, aby byli všichni zaměstnání vymýšlíme nesmyslná lejstra, která si úřednící naprosto nesmyslně mezi sebou přehazují, bez jakéhokoliv pozitivního přínosu, nejlépe si to díky nulové elektronizaci ještě posílají přes českou poštu, v nejhorším případě musí daňový poplatník přenést lejstro z jednoho úřadu na druhý tak taková zaměstnanost za nízké úroky vážně nestojí :o), při vyšším úroku z vládních dluhů by byl stát nucen pracovat efektivněji, pokud mu někdo (asi jen ECB ) platí za dluh tak bude stát pracovat hůře a hůře
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)