Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proroctví – ta zaniknou, poznání – to pomine

Proroctví – ta zaniknou, poznání – to pomine

30.12.2019 17:12

Ke konci roku prudce stoupá poptávka po projekcích a předpovědích všeho druhu. Uspokojena může být různě, já předpovědi nečiním, ale rád bych se věnoval těm od Danske Bank. Berme je jako jeden z možných scénářů, ne jako něco, k čemu je dobré se upnout a pevně tomu věřit. Na to bychom se museli přenést na trochu jinou úroveň. To si při příležitosti vstupu do nového roku dovolím krátce na konci.

 

DB hovoří v zásadě o tom, že po těžším roce 2019 by se měla globální ekonomika stabilizovat (známky tohoto posunu se objevují již na konci roku 2019). S tímto očekáváním pak klesá pravděpodobnost recese - DB jí na počátku prosince odhadovala na 25 %. Za klíčovou známou neznámou pak banka považuje americko čínské obchodní spory. Mohu se mýlit, ale zdá se mi, že toto je zhruba takový konsenzus současného pohledu ekonomů na vývoj v příštím roce.

 

DB konkrétně poukazuje na stabilizaci výrobního sektoru (tedy doposud nejslabší části globálního hospodářství). Dochází k ní v USA, Číně a dokonce i zkoušeném německém výrobním sektoru. K tomu přidejme monetární uvolnění v některých vyspělých a rozvíjejících se ekonomikách. Výsledkem je, že globální růst se podle DB „zvedne“ z letošních 2,9 % na 3 % v roce 2020. A v roce 2021 už by mělo tempo celosvětového růstu dosahovat 3,3 %. Americká ekonomika by ale měla v roce 2020 zpomalit z 2,3 % na 1,7 %  a následně zrychlit na 1,9 %. Evropa zpomalí z 1,2 % na 0,9 % a pak zrychlí na 1,3 %.

 

Zde tedy ono mírné zvýšení globálního růstu podle DB hledat nemáme – přijde ze strany rozvíjejících se ekonomik a zejména Indie, Turecka, Ruska a Brazílie. Ne z Číny, protože její tempo růstu by se mělo pohybovat stále kolem 6 %. Tato globální dynamika pak vybízí k úvahám o tom, jak bude „rozděleno“ dění na akciových trzích. Už výše uvedené naznačuje, že ty vyspělé by si podle banky neměly procházet nějakou významnou rally. DB konkrétně tvrdí, že ziskovost tu bude i nadále pod (růstovým) tlakem a moc se nedá čekat ani zvýšení valuačních násobků. Takže v celku jen mírné posilování rozvíjejících se akcií.

 

Kotvy

 

Podobných predikcí chování akciových trhů zaznamenáme zejména na konci roku také mnoho. Já bych rád připomenul, že pokud jsou výrazně vzdáleny hodnotám 7 – 8 %, implikují, že trh je nyní naceněn neférově – investoři jako celek dělají velkou chybu. Proč právě tato čísla? Jednoduše proto, že americké vládní obligace nyní vynáší necelá 2 % a riziková prémie amerických akcií se může pohybovat kolem 5 – 6 % (i když zde je prostor pro diskusi).

 

Dohromady to tak implikuje požadovanou návratnost akcií 7 – 8 %. Pokud pak někdo například tvrdí, že trh v roce 2020 (či v kterémkoliv jiném) posílí třeba jen o 2 – 3 %, v podstatě tvrdí, že se nyní všichni na trhu mýlí - ceny jsou s ohledem na očekávaný vývoj zisků příliš vysoko (trh v roce 2018 příliš posílil). Podobný omyl/neefektivita trhu může být v praxi klidně i standardem, ale je podle mne občas dobré si připomenout onu „kotvu“ ve formě požadované návratnosti (a její vztah ke konkrétním predikcím).

 

O podobné kotvě pak můžeme hovořit i ve vztahu ke zmíněným růstům jednotlivých ekonomik. Zde je relevantní poměřovat je k takzvaným potenciálům – k tomu, jak je ekonomika schopna růst dlouhodobě bez přepalování různých druhů na straně jedné a s rozumně využitými zdroji na straně druhé. Odhady potenciálního růstu jsou jen odhady, letošní rok s nimi přišla například Bank of Canada, která hovoří o tom, že globálně se potenciál bude v následujících letech pohybovat kolem 3,3 %. U americké ekonomiky se pak podle BoC potenciál nachází pod 2 % (následující graf ukazuje i to, jak k němu přispívá produktivita, investice/kapitál a práce): 

 

a

 

Druhý graf se stejnou optikou dívá na potenciál Číny, ten by se měl pohybovat kolem 6 % a zde jej drží cca rovnou měrou investice a produktivita. Práce začíná potenciál naopak mírně táhnout dolů:

 

12

 

BoC se nevěnovala odhadům pro eurozónu a Japonsko, ale ani ty často nepohybují výrazně od toho, co očekává DB pro skutečný růst. Jinak řečeno, projekce banky v podstatě odpovídají tomu, že zmíněné ekonomiky a světové hospodářství jako celek se posune na svůj potenciál. Což by vlastně byla velmi dobrá zpráva.

 

Kotva nad kotvy

 

Je dobré mít k ruce nějaký vnitřně konzistentní odhad dalšího vývoje a můžeme být vděční, těm, kteří se o něj s námi dělí. Je ale chybou se k podobným pracím upínat jako k něčemu vytesanému do kamene. Proč? A je něco, k čemu se podobně obrátit lze? Obojímu se věnuje Pavel z Tarsu, jehož slova bych si v tomto čase i proto dovolil zmínit (z 1. Korintským):

 

„Láska nikdy neskončí. Avšak proroctví – ta zaniknou, jazyky – ty umlknou, poznání – to pomine. Jen z části totiž poznáváme a jen z části prorokujeme; jakmile však přijde dokonalé, tehdy to částečné zanikne. Dokud jsem byl dítě, mluvil jsem jako dítě, myslel jsem jako dítě, měl jsem dětské názory; když jsem však dospěl, s dětinskými věcmi jsem se rozloučil. Teď totiž vidíme jako v zrcadle, nejasně, ale potom tváří v tvář. Teď poznávám částečně, ale potom poznám plně, tak jako Bůh zná mě. Do té doby nám zůstává víra, naděje a láska, tato trojice; ale největší z nich je láska“.


Čtěte více:

Dobrá zpráva
23.12.2019 17:25
Americká ekonomika má na rozdíl od Evropy jednu výraznou slabost. Jak ...
Aleluja
24.12.2019 13:35
Jedna z definicí ekonomie zní tak, že jde o „bolestivou elaboraci toho...
Vánocenomie
25.12.2019 13:34
Včera jsme tu v souvislosti s vánočními svátky trochu přemítali nad bo...
Akcie lítosti a úlevy mileniánů
26.12.2019 15:03
CNBC před několika dny poukázala na jednu zajímavou firmu a akcii, kte...
Od hotovosti k porodnosti
27.12.2019 18:04
Bank of England na konci roku zveřejňuje několik nových studií a mě za...

Váš názor
  • Proroctví
    30.12.2019 21:53

    Myslím si, že v době ničím nekrytých peněz k žádným krizím nemusí docházet, pokud si ji však sami bankéři nepřejí. Co neřeší QE v současné podobě, to s jistotou řeší peníze z vrtulníku. Že tím roste zadluženost? No a co? Že bude hyperinflace? Proč? Bude se „shazovat“ právě tolik, aby nebyla. V tom problém nevidím. Problém je podle mne v tom, že úzké skupině lidí už nejde o peníze, ale o absolutní moc. Myslím si ale, že už nemají šanci jí dosáhnout. Dovolím si také prorokovat. Evropa bude záměrně svými vůdci zničena. Ekonomicky a možná i fyzicky (poprvé v historii je zcela bezbranná). Na světě budou dvě mocenská centra. USA a Euroasie. Euroasie nebude akceptovat USD, takže USA nebude moci Euroasii vykořisťovat. Každá strana si bude žít za své. Obě strany se ale budou přetahovat o drancování Afriky a Jižní Ameriky. V novém roce přeji všem pevné zdraví a úspěch.
    Jan47
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university