Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéf Facebooku Zuckerberg: Potřebujeme regulaci, abychom získali důvěru

Šéf Facebooku Zuckerberg: Potřebujeme regulaci, abychom získali důvěru

18.02.2020 6:04, aktualizováno: 18.2. 9:19
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Po celé roky lobboval Facebook u vlád proti zavedení přísných předpisů s poukazem na to, že v některých případech mohou narušit jeho podnikatelský model. Teď ale volá po pravidlech nových. Budou prý pro dobro byznysu.

„Pokud nevytvoříme standardy, ze kterých budou mít lidé dojem, že jsou legitimní, nebudou důvěřovat institucím ani technologii,“ napsal Zuckerberg v článku, který otiskl list Financial Times.

Uživatele firem ze Silicon Valley frustrovalo, jakým způsobem využívají webové platformy jejich údaje. V této vlně rozčarování to hodně odskákal Facebook, který má za sebou sérii přešlapů, včetně porušení ochrany soukromí a obvinění, že nedělal dost pro to, aby zabránil manipulacím během voleb. Růst uživatelů Facebooku na jeho nejvýznamnějších trzích v USA a v Kanadě mezitím stagnuje.

„Domnívám se, že dobrá regulace může byznys Facebooku krátkodobě poškodit, dlouhodobě to však bude pro všechny lepší, včetně nás,“ napsal Zuckerberg v článku, který vyšel v souběhu s jeho návštěvou Bruselu.

Unijní sedmadvacítka připravuje novou legislativu v oblastech, které zahrnují umělou inteligenci nebo tzv. gate-keeping, tedy proces, skrze který jsou informace vpouštěné do veřejného prostoru. Novými digitálními pravidly, která mají být zveřejněna v příštích dnech, chce Brusel mimo jiné zajistit ochranu soukromí či vyloučit diskriminaci v souvislosti s rozvojem umělé inteligence. Internetové firmy, jejichž šéfové si v posledních týdnech v Bruselu podávají dveře, se obávají, aby nové standardy neomezovaly inovace.

Jednání s dvojkami Evropské komise

Zuckerberg se v belgické metropoli setkal s Margrethe Vestagerovou, místopředsedkyní Evropské komise, a dalšími vysokými unijními úředníky. S místopředsedkyní EK Věrou Jourovou v pondělí hovořil o tom, že online společnosti měly být v rámci boje s dezinformacemi co nejtransparentnější.

"Shodli jsme se na potřebě větší transparentnosti dat a algoritmů, díky které by měla být společnost odolnější vůči online manipulacím," uvedla podle ČTK Jourová po schůzce. Facebook podle ní sice začal v tomto ohledu uvažovat způsobem "více sladěným s evropským přístupem", stejně jako další firmy však nemůže spoléhat pouze na regulace ze strany úřadů. "Facebook se nemůže zbavit veškeré odpovědnosti. I když přijdeme s nařízeními, nikdy nevyřeší všechny problémy," podotkla Jourová s tím, že sama firma se musí rozhodnout, zda chce být "silou dobra či zla".

„Lidé musejí vnímat, že globální technologické platformy se někomu zodpovídají,“ napsal ve svém článku Zuckerberg, avšak s tím, že se vzdáváním se zodpovědnosti nemá tento požadavek nic společného.

Facebook podle Zuckerberga doufá ve vyjasnění toho, co představuje politickou reklamu - zejména pokud je uhrazena za skupinu, která není přímo spřízněna s politickou stranou, jako jsou třeba nevládní organizace. Firma podle něj také potřebuje jasnější regule týkající se vlastnictví dat, aby uživatelům umožnila přesouvat jejich informace napříč službami. Facebook bude podle svého šéfa uvažovat i o tom, jak svoje systémy pro moderaci obsahu zpřístupnit externímu auditu. Vládám by to mohlo pomoci s tvorbou regulace v oblastech, jako jsou projevy nenávisti.

Podávají si dveře

Na návštěvě v Bruselu byl už v lednu šéf jiného technologického gigantu, totiž Sundar Pichai ze společnosti Alphabet, vlastníka Googlu, který přijel diskutovat o regulaci umělé inteligence. Plány v tomto směru by měl Brusel představit tento týden. Během roku by se na svět měl dostat návrh pravidel týkajících se zodpovědnost za to, co se dostává na technologické platformy od samotných uživatelů.

K posledně zmíněnému Zuckerberg uvedl, že by měl vzniknout třetí regulátor, který by stál někde mezi vydavateli tištěných novin a telekomunikačními společnostmi. Zatímco vydavatele lze soudit za to, co novináři napíší, telekomunikační společnosti nenesou za hovory svých zákazníků zodpovědnost.

Šéf Facebooku už o víkendu na bezpečnostní konferenci v Mnichově vyslovil pro částečnou regulaci obsahu sociálních sítí ze strany států. Měla by se podle něj týkat voleb, soukromí uživatelů, přenosnosti dat a moderace obsahu. Zároveň je ale proti tomu, aby byly sociální sítě zodpovědné za veškerý obsah, který se na nich objeví. Vzhledem ke každodennímu počtu příspěvků na Facebooku je prověřování každého z nich nereálné, upozornil Zuckerberg.

Facebook podle něj maže každý den více než milion falešných profilů. Na obsah a bezpečnost nyní dohlíží 35.000 zaměstnanců; výdaje na tuto oblast jsou vyšší než tržby celé firmy v roce 2012, kdy šla na burzu. Postupně se podle něj ale mění i chování skupin, které dezinformace šíří. Učí se prý lépe maskovat své stopy.

Zdroje: Bloomberg, FT, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

Facebook koupil české herní studio Beat Games, tomu to pomůže k rychlému růstu
27.11.2019 9:36
Americká internetová společnost Facebook koupila české studio Beat Gam...
Digitální daň aneb mnoho povyku pro nic (komentář analytika)
04.12.2019 17:30
Digitální daň zaváděná Francií na tržby technologických gigantů Faceb...
Stoller: Zemi kontroluje úzká skupina lidí, neumíme si vládnout
07.01.2020 12:55
„Když jsem během finanční krize pracoval v Kongresu, lidé si tam vyprá...
HN: USA hrozí Česku odvetou za zavedení digitální daně
20.01.2020 9:58
Spojené státy varují, že kvůli takzvané digitální dani zavedou vůči Če...
Čtvrtletní zisk Facebooku vzrostl, akcie však oslabily
29.01.2020 23:20
Americká internetová společnost Facebook ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m