Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podvod jménem EBITDA?

Podvod jménem EBITDA?

18.02.2020 17:41

Jak jsme se mohli dočíst v Perlách týdne, známý investor a kolega pana Buffetta Charlie Munger varoval před vývojem na čínském akciovém trhu a nelíbí se mu ani EBITDA. Tedy to, jak moc se spoléháme na měřítko ziskovosti skrývající se za touto zkratkou. Jeho slova mi svým způsobem udělala radost, protože tu sám rád poukazuji na to, že účetní zisky obecně mohou být zavádějícím ukazatelem toho, jak si firma vede. EBITDA je přitom takovou klasikou, která létá vzduchem snad při každém delším hovoru o finančním zdraví a/nebo valuaci nějaké firmy. Je to s ní tak zlé, jak naznačuje pan Munger?

Pan Munger se opřel zejména do různých účetních úprav EBITDA, které toto měřítko křiví. Jeho „čistou“ formu si můžeme ukázat na následujícím příkladu: Firma má tržby 100 , provozní náklady 30 a odpisy ve výši 20 . Její provozní zisk odpovídající zkratce EBIT (zisk před úrokovými náklady a daněmi) tak dosahuje 50 , EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy) dosahuje hodnoty 70 . Z EBIT firma ještě poplatí úrokové náklady (10 Kč) a daň ze zisků (také 10 Kč) a na čistém zisku jí zbude 30 . Relevanci těchto úrovní zisků bychom měli měřit ve vztahu k tomu, co tato firma skutečně vydělává – jaký je její tok hotovosti.

Pokud by naším hlavním měřítkem byl volný tok hotovosti na firmu (to, co skutečně vydělá celá společnost), pak rozdíl mezi tímto FCF a EBITDA spočívá ve třech hlavních oblastech: V daních (které EBITDA neodráží), v investicích do dlouhodobých provozních aktiv a v investicích do pracovního kapitálu. Takže radost z toho, že firma „vydělala“ na EBITDA 70 může kazit to, že z nich ještě zaplatila 10 na daních, musela zainvestovat ve výši odpisů (tedy 20 Kč) a v pracovním kapitálu (třeba v pohledávkách) jí uvízlo 10 . Takže pro akcionáře a věřitele tato společnost v reálu nevydělala 70 , ale 30 (jen shodou okolností to, co na čistém zisku, ale jde o kvalitativně rozdílná čísla). Lepším měřítkem tak už může být EBIT, než EBITDA, proto, že odpisy se mohou investicím podobat (ale stále tu nemáme dané a investice do pracovního kapitálu).

Jde jen o hrubý nástin principu, nyní se podívejme, jak je to v praxi: Podle projekcí S&P Global Market Intelligence by třeba takový Apple měl v letošním roce na EBITDA vydělat 82,5 miliardy dolarů, na EBIT 69,5 miliardy dolarů. Zainvestovat by měl 11 miliard dolarů (o cca 2 miliardy méně, než jsou odpisy). A pracovní kapitál by mu měl vynést 2,6 miliardy dolarů. Pokud ještě odečteme daně (které tu jsou ale počítány z EBIT kvůli způsobu diskontování výsledného FCF), tak Apple pro akcionáře a věřitele na FCF vydělá necelých 59 miliard dolarů (o něco více, pokud bychom daň počítali ze zisku hrubého). Každopádně rozdíl mezi EBITDA a FCF je hodně velký, 82,5 ku 59.

U Tesly by to podle S&P Global Market Intelligence mělo být letos asi 5 miliard EBITDA a asi 2,8 miliardy FCF. U Googlu je poměr 68 ku 30, u Amazonu 52 ku 33, u VW 33 ku 11, u Exxonu 42 ku 9. Poměry jsou tedy různé, ale vždy je EBITDA vysoko nad FCF a to z uvedených důvodů. Je tedy situace tak zlá, jak naznačuje pan Munger? Podle mne platí, že ano i ne. Asi ano, pokud k tomu všemu přidáme ještě další úpravy dělané vyloženě s cílem vykázat nějaké hezké číslo. Loni se hovořilo se například o takzvané Community Adjusted EBITDA, kterou chtěla používat společnost WeWork.

U „čisté“ EBITDA bych ale tak přísný nebyl. Je to možná podobné jako třeba s HDP. Hrubý domácí produkt také bývá kritizován za to, že neodráží to či ono. Jenže ono jde ve skutečnosti o to, vědět, co měří a co naopak určitě neměří. A podle toho s ním nakládat a vnímat ho. Pokud chci lopatou obracet seno, není to vina lopaty, že mi to nejde. Platí to i o EBITDA a od ní odvozených měřítek – měl bych vědět, co měří a něčekat od ní více. Ono srovnání EBITDA a HDP pak mimochodem sedí i na té rovině, že ani jedno neodráží odpisy, či obecněji investiční výdaje (výší podobné odpisům) nutné na to, aby bylo dané ekonomické aktivity (HDP), či zisků (EBITDA) dosaženo.

Ohledně oněch měřítek odvozených od EBITDA ještě zmíním, že jde často o míru zadluženosti: čisté dluhy ku EBITDA. Ta něco ukazuje (a sám jej někdy používám), ale neměli bychom ukazatel například interpretovat tak, že indikuje, za jak dlouho by firma byla schopna splatit své dluhy tím, co vydělá (protože EBITDA není tím, co skutečně vydělá – viz výše). Často se také používá valuační, či spíše oceňovací poměr EV/EBITDA. A i zde bychom jej raději neměli interpretovat tak, že jde o poměr hodnoty společnosti EV k tomu, co firmy skutečně vydělává.

 

Čtěte více:

Teorie korporátních podvodů
08.02.2020 15:54
Mezi lety 1997 – 2002 provedlo asi 10 % obchodovaných společností v US...
Bublinka praskla, ale jedno z nejsledovanějších investičních témat minulého roku zůstává
13.02.2020 17:25
O pozorně sledované společnosti Beyond Meat asi řada čtenářů zajímajíc...
Shakespearova radikální nejistota
14.02.2020 17:51
Thomas Harr stojí v čele ekonomického výzkumu Danske Bank a před někol...
Právo na vodu?
17.02.2020 18:09
Reputace ekonomie a ekonomů značně utrpěla během poslední krize a to z...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení