Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Teorie korporátních podvodů

Teorie korporátních podvodů

08.02.2020 15:54

Mezi lety 1997 – 2002 provedlo asi 10 % obchodovaných společností v USA změnu ve svých finančních výkazech (jejich „restatement“). Jak ve studii z roku 2003 tvrdil John C. Coffee z Columbia Law School, akcie těchto firem klesly v průměru o 10 % poté, co byly tyto změny ohlášeny. Celkem tak jejich kapitalizace klesla během tří dní po této události o 100 miliard dolarů. V podobných případech se hovoří o tom, že trh tuto hodnotu ztratil. Navrhuji ale zvážit trochu jiný pohled – tato hodnota tam nikdy nebyla, pouze vznikal její dojem na základě zavádějících informací, které firmy o sobě podávaly. Podívejme se na téma trochu zblízka, a to z americko–evropské perspektivy.

Ve své studii pan Coffee poukazuje na to, že v letech 2001 – 2002 se na trhu v USA objevila řada „finančních nesrovnalostí“ a také praskala internetová bublina. Trh prudce oslabil a v Evropě o něco více než v USA i přesto, že zde se finanční skandály podobného rozsahu a počtu jako v USA neobjevily. A ty, ke kterým došlo, „měly americké kořeny“ (Vivendi, Ahold, Adecco). V USA přitom podle vědce existuje větší tlak na transparentnost, a to jak ze strany veřejnosti, tak ze strany institucionální. Takže tu máme určitou záhadu.

Pan Cofee tvrdí, že její řešení může spočívat v tom, jak je nastavena takzvaná corporate governance, tedy celkové vedení a správa společností. Pro Spojené státy je totiž typický systém roztříštěného vlastnictví, který je podle ekonoma náchylný na manipulaci s účetnictvím. V Evropě je vlastnictví koncentrovanější, ale tento systém prý zase může tíhnout k tomu, že se někteří vlastníci přiživují na úkor ostatních. Takže zatímco první systém „vytvořil“ i firmy jako Enron a WorldCom, Evropa měla třeba svůj Parmalat.

Pan Cofee se domnívá, že popsaný rozdíl má svůj význam. Podle jeho „teorie korporátních podvodů“ platí, že „co funguje v jednom systému, nefunguje v druhém“. Týká se to zejména práce těch, kteří by měli střežit pravdivost účetních čísel – tedy auditorů. Pro evropský systém by například mohlo být lepší, pokud by minoritní akcionáři a podílníci vybírali své vlastní „strážce“ pořádku. Takže tu v principu nacházíme stále stejné kolečko: Podvod, jeho analýza, návrh nové regulace a případně změna regulace a systému. Problém vyřešen? Obávám se, že většinou ne, protože kolečko jede dál: Podvod obcházející změnu regulace, jeho analýza...

Jedna ruka okrádá druhou...

Podívejme se schválně na největší korporátní skandály posledních let (a možná v celé historii). Enron se „věnoval“ masivnímu „maskovacímu“ finančnímu inženýrství, složitým účetním operacím a podvodům. Mimo jiné přesouval své závazky mimo svou rozvahu a vylepšoval tím (zdání) své situace. VW na účetnictví „ani nešáhl“, podváděl s emisemi – programem, který manipuloval s jejich výší při měření. Lehman Brothers se (mimo jiné) pustil do velmi rizikových hypotéčních aktiv a svou rizikovost maskoval repo operacemi. Za problematický můžeme považovat i přístup BP k havárii a ekologické katastrofě na Deepwater Horizon.

Přidat můžeme třeba Facebook a jeho nakládání s daty (a profitování z nich). Server ig.com také poukazuje třeba na Valeant Pharmaceuticals, která kupovala menší farmaceutické firmy, ovšem ne s cílem podpořit výzkum a vývoj, či dosáhnout synergií a podobně, ale ve snaze zvyšovat ceny léků. Kobe Steel zase udávala mylné informace o kvalitě své výroby hliníku a oceli. Nacházíme tu tedy velkou pestrost a vynalézavost. Podle mojí teorie korporátních podvodů to neskončí, dokud nepochopíme alespoň to, že tu při vší „pestrosti“ nakonec vždy jen jedna ruka okrádá a poškozuje ruku druhou.

 

Čtěte více:

Jak některé čínské firmy falšují svůj státní původ
18.11.2019 15:23
China Nuclear Engineering Construction Group - kdysi řízená lidovou os...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení