Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nezaměstnanost v USA by se mohla vrátit na úroveň před pandemií za 20 let

Nezaměstnanost v USA by se mohla vrátit na úroveň před pandemií za 20 let

05.05.2020 12:54
Autor: Redakce, Patria.cz

Jsou to děsivá čísla, a to i pro ty zocelené globální finanční krizí. Disney dočasně propustí 100 000 pracovníků svých hotelů a zábavních parků. Uber by mohl snížit počet svých zaměstnanců o pětinu. Od konce března bylo v Americe podáno 26 milionů nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Do 18. dubna pobírala dávky v nezaměstnanosti více než desetina pracovní síly, což je nejvyšší zaznamenaná míra vůbec. Jen v březnu vyprázdnily americké firmy více než 700 000 pracovních míst. Další 2 miliony nejspíš odešly v dubnu, což by mohlo překonat rekordní pokles zaměstnanosti z roku 1945, kdy americké ozbrojené síly demobilizovaly. Covid-19 rozsel rozsáhlé ekonomické problémy po celém světě. Je stále jasnější, že pandemie vystavuje Ameriku tváří v tvář tak rozsáhlé krizi na trhu práce, k níž nedošlo od Velké hospodářské krize ve 30. letech 20. století. Napsal to list The Economist.

Jak vážná tato krize bude? V reakci na globální finanční krizi se americká míra nezaměstnanosti zvýšila na 10 % a během Velké krize na 25 %. Nové předpovědi, byť opředené nejistotou, udávají pravděpodobnou maximální míru na rok 2020 někde mezi těmito dvěma čísly. Model Ernieho Tedeschiho z poradenské společnosti Evercore založený na posledním vývoji žádostí o dávky naznačuje, že v polovině dubna mohla být míra nezaměstnanosti okolo 16 %.

Analýza makroekonomických dopadů koronaviru publikovaná 24. dubna Rozpočtovým úřadem amerického Kongresu (CBO) maluje podobně chmurný obrázek. CBO počítá s tím, že nezaměstnanost ve druhém čtvrtletí letošního roku vzroste na 14 % a ve třetím čtvrtletí dosáhne vrcholu kolem 16 %. Tato míra by byla ještě vyšší, ale předpokládá se, že 8 milionů pracovníků to vzdá a opustí pracovní sílu (aby se mohli počítat jako nezaměstnaní, musí aktivně hledat práci). Některá místa a skupiny na tom budou hůře než ostatní. Během finanční krize se maximální míra nezaměstnanosti v jednotlivých státech pohybovala od více než 4 % do téměř 15 %. Maximální míra u černošských Američanů byla 16,8 %, tj. téměř dvakrát vyšší než u bělochů.

Výše nezaměstnanosti bude záviset na hloubce propadu ekonomické aktivity. Není pochyb o tom, že pokles produkce v první polovině roku 2020 bude ohromující. Údaje zveřejněné 29. dubna ukázaly, že HDP v prvním čtvrtletí klesl o 1,2 % ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2019 (anualizovaná sazba -4,8 %). CBO odhaduje, že ekonomika klesne mezi prvním a druhým čtvrtletím o přibližně 12 %, neboli ročním tempem zhruba o 40 %. Hospodářský a sociální dopad nezaměstnanosti však do značné míry závisí na tom, jak dlouho bude slabost na trhu práce přetrvávat, což zase závisí na tempu hospodářského oživení.

CBO, stejně jako mnoho dalších prognostiků, očekává, že americká ekonomika začne opět růst v druhé polovině roku, až se karanténní opatření uvolní. Předpovídají, pravděpodobně optimisticky, výrazné tempo růstu ve třetím čtvrtletí o 5,4 % (anualizovaná míra 23,5 %). K rychlému počátečnímu oživení by mohlo dojít, jakmile se sektory, které byly odstaveny opatřeními proti pandemii, znovu otevřou. Očekává se však, že se růst v roce 2021 zmírní na roční úroveň 2,8 % v souladu s výkonem americké ekonomiky před pandemií. Pokud si ale vezmeme jako vodítko předchozí vztah mezi výkonem ekonomiky a růstem pracovních míst, bude tato míra stačit ke snížení nezaměstnanosti do konce roku pouze na 9,5 %. Jinými slovy, asi za 20 měsíců od nynějška může být nezaměstnanost stále poblíž vrcholu dosaženého v důsledku finanční krize. Pokud by pak růst HDP pokračoval tempem 2,8 %, dosáhla by Amerika na svou nezaměstnanost před pandemií až v roce 2026.

Prognóza poklesu míry nezaměstnanosti ze třetího čtvrtletí na čtvrté o 4,3 procentního bodu by hravě byla (pokud by se realizovala) nejrychlejším tříměsíčním poklesem. Za tři měsíce by tak dosáhla toho, co během raných čtyřicátých let, kdy Amerika mobilizovala, trvalo rok. Bez zázračné léčby je to ale stále to nejlepší, v co může Amerika doufat. Nová ohniska nákazy nebo omezení činnosti by mohla snížit výkon ještě více a zvrat na trhu pracovních míst oddálit. Ačkoli ekonomické zotavení v 50. až 80. letech bylo často ve tvaru písmene V, poslední hospodářské cykly se často nevrátily zpět na předchozí výše. Po dramatickém poklesu produkce a zaměstnanosti již nenásledovalo stejně tak vysoké prudké oživení.

Jak bude pandemie ustupovat, dojde pravděpodobně na mnoho z faktorů, které vzorce zotavení ještě změní. Uvolnění může být nedostatečné. Přestože jsou americké stimulační výdaje prozatím působivé, dostavují se již náznaky fiskální únavy. Fedu se do značné míry podařilo odvrátit chaos na finančních trzích, ale jeho schopnost oživit ekonomický růst omezují téměř nulové úrokové sazby. Dluh domácností i firem, který byl již před pandemií ve srovnání s poválečnou dobou vysoký, s útlumem ekonomiky ještě poroste a bude dále snižovat prostor pro nové výdaje, jakmile přijde oživení. Firmy mohou na pandemii pohlížet jako na příležitost, jak zefektivnit výrobu (například pomocí technologie práce na dálku a automatizací) a potenciálně tak sníží poptávku po práci. Výzkum Nira Jaimoviche z Curyšské univerzity a Henryho Siua z University of British Columbia zjistil, že tyto strukturální posuny během poklesu přispěly během posledních zotavení k nezaměstnanosti.

Vyhlídky pro ty, kteří nemají práci, se zdají být dokonce i v těch nejrůžovějších scénářích ponuré. Pokud by nezaměstnanost klesala stejně rychle jako v letech 1933 až 1937, návrat k míře nezaměstnanosti před pandemií by trval ještě pět let. Naproti tomu při míře po finanční krizi by úplné zotavení mohlo trvat dvacet let. To vše se zdá být po útrapách v roce 2010 téměř nemyslitelné. Američtí nezaměstnaní tak bez velké dávky štěstí a agresivního vládního úsilí čelí reálnému riziku další ztracené dekády, nebo dvou.

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

M&B: Až 70% anualizovaný propad ve druhém čtvrtletí
28.04.2020 11:04
Recese mají některé společné rysy a poměrně stabilní jsou během nich n...
Americká ekonomika v 1Q spadla skoro o 5 % (komentář analytika)
29.04.2020 14:57
Dopady koronakrize na americkou ekonomiku byly už v prvním čtvrtletí h...
Komentář analytika: Fed vidí oživení spíše ve tvaru
29.04.2020 21:37
Jak se dalo očekávat, tak Fed svou politiku na svém dubnovém zasedání ...
O podporu v nezaměstnanosti žádá v USA dalších 3,8 milionu lidí
30.04.2020 15:20
Ve Spojených státech za minulý týden požádalo o podporu v nezaměstnan...
Spotřebitelské výdaje v USA kvůli koronaviru rekordně klesly
01.05.2020 8:57
Spotřebitelské výdaje ve Spojených státech se v březnu kvůli koronavir...
Banky v USA a Evropě vyčlení na špatné úvěry nejvíce od minulé krize
04.05.2020 16:55
Americké a evropské banky zaúčtují za první tři měsíce roku více než 5...

Váš názor
  •  
    07.05.2020 19:51

    Zítra by měly být výsledky nezaměstnanosti v USA ne..Podle letu zlata to nebude nic moc..
    Velkamedvědice
  •  
    05.05.2020 14:15

    Nic se nemělo karantenovat.Mělo to být jako Švédsku.
    ?
    • ?
      05.05.2020 14:41

      20x tolik mrtvych a ekonomika v pr.... tak jako jinde :p
      Ai-kun
      • Re: budoucnost
        07.05.2020 19:31

        Pohled na epidemickou mapu nasvědčuje tomu, že severské (či spíš kavkazské) populace jsou ve vztahu k viru ve výhodě. Koneckonců, imunobiologické rozdíly dané selekcí na odolnost vůči místním patogenům, nejsou nic neznámého, někdy přistupují i další adaptace. Mimochodem, v klinických hodnoceních léků se v tzv. eCRFech zaškrtává tuším jen jedna kolonka pro černochy, tuším 2 pro Aziaty, ale hned 3 pro bílou populaci: white/Caucasian, White/Arabic a White/Hispanic or Latino.
        Hawkie
        • Hawkie
          07.05.2020 19:46

          Mám i jednu svou nepodloženou teorii..těch mutací je tolik, že je otázka, který stát, která postihla..
          Velkamedvědice
          • Re: Hawkie
            07.05.2020 21:16

            I to může hrát roli, ale ten trend k lepšímu průběhu v populacích kavkazského origa se mi zdá převažující (německo, Švédsko, Polsko, Rakousko, Slovensko atd, do jisté míry i Rusko a Maďarsko -jazyk je sice uralský, ale jde o ovládnuté slovanské území). V USA a Británii se ví o horším průběhu mezi černou populací resp. v Británii mezi zdravotníky neevropského etnického původu (zde asi o 1/3 víc nákaz a myslím, že i úmrtí). -Nicméně, je možný i scénář, že dojde k rychlé selekci hostitele méně poškozujících mutací viru. Pokud totiž infekce vede k těžké inkapacitě (ležíš v posteli a přemýšlíš, jestli umřeš teď nebo se budeš ještě hodinu trápit:-) ), tak se taková mutace bude méně šířit díky tomu, že v posteli nebudeš mít náladu ani na manželku. Takže se lépe budou šířit mutace, které svému nositeli způsobí mírné či skoro žádné potíže. -Zářný příklad je HIV, původní virus vyvolával AIDS rychle a taky rychle zabíjel, novější mutace u hostitele mají mnohem delší latentní periodu a i rozvoj AIDS je i bez terapie mírnější.
            Hawkie
      • Re: ?
        05.05.2020 15:21

        Ve Švédsku bylo 20x tolik mrtvých? Hlavně všude počítají mrtvých "s" Covid nikoliv "na" Covid. A extrémem je Belgie, kde počítají i ty co šli jen náhodou kolem. Jediní Slováci uvádějí zemřelé opravdu na Covid. Ale i ti byly oslabeni jinýma nemocema. Nesmíš byt z té mediální masáže tak připo*ranej a najít si fakta...
        qwer
        •  
          05.05.2020 16:08

          oficialne to jeste 20x neni, ale tim jejich tempem urcite bude brzo. Co sem to naposled podrobneji sledoval /uz je to par tejdnu/, tak Svedi mimo nemocnice prave moc netestovali. Ale na zavery je jeste dost brzo, bude treba pockat si na statistiky celkovy umrtnosti za rok 2020. napr. v ty Belgii sice mozna zapocitaj kazdyho okolo, ale celkova umrtnost je tam nektery dny i kolem 100% vyssi nez beznej prumer.
          Ai-kun
          • Statistiky
            07.05.2020 19:52

            přesně, ona ta souhrnná statistika bude nejlepší pramen. Jen část obětí budou i ti, kteří umřeli na něco jiného a nedostalo se jim péče. -Otázka je, co to udělá se zdravotním stavem dlouhodobě, ale to už jsem tu psal (plicní fibrozy, vaskulitidy myokarditody/dilatované kardiomyopatie)
            Hawkie
          •  
            07.05.2020 19:44

            Ale bež. nejde o testy, ale způsob evidence, hlavní příčina, vedlejší příčina atd...někdo napíše do satistik naprosto všechny mrtvé, co prošli covidem, i když na smrt neměl vliv atd...Hlavně se neposr.t
            Velkamedvědice
            • Pečlivost
              07.05.2020 19:56

              Hodně půjde taky o pečlivost ve vyplňování death certificates, aspoň u nás se s tím nikdo moc nepárá a troufnu si kvalifikovaně odhadnout, že příčina smrti bude jiná než na úmrťáku v docela slušném procentu (řekl bych 20-25%) a to i s přihlédnutím k tomu, že se zhusta používají "univerzální" diagnózy (srdeční selhání nejčastěji)
              Hawkie
  •  
    05.05.2020 13:54

    Konečně mizí umělá pracovní místa "zaměstnání pro zaměstnanost", která nikdo (kromě v nich zaměstnaných) k ničemu nepotřebuje. A to je dobře, protože až začne stahování výroby z Číny (což bude politická direktiva) a dalších montoven, tak v USA bude potřeba každý skutečné práce schopný.
    Petr-L
    •  
      05.05.2020 14:40

      A tim padem ale taky konci zranice, prumerny prijem Americanu se bude muset zhora trochu priblizit tomu cinskemu.
      Ai-kun
      • Souhlasím
        07.05.2020 20:16

        Souhlasím a rozšířím, za stejnou práci by měla být srovnatelná životní úroveň víceméně celosvětově- bylo by to i docela ekologické. zajímavé bude, jestli padne dolarový systém
        Hawkie
  • Čína
    05.05.2020 13:32

    Je s podivem, že se nezaměstnanost zvyšuje až teď, když se každý kbelík, každý mobil a každé druhé auto dovážejí. Bylo jen otázkou času, kdy přestane působit "kouzelná" síla dolaru. Výše mezd musí odpovídat produktivitě práce a bilanci zahraničního obchodu a nelze ji obejít sebevětším státním dluhem.
    Pracovitý Prosecký
  • to sou clanky tohleto ...
    05.05.2020 13:28

    Ja si myslim, ze nezamestnanost se v USA vrati za 8-9 let a analyza kolegy rika, ze nezamestnanost se v USA vrati za 32-34 let. Muzu na to napsat stejne "odborny" clanek
    BorisHead
    • Re: to sou clanky tohleto ...
      05.05.2020 13:36

      Napiš, budu se těšit
      Velkamedvědice
      •  
        05.05.2020 13:53

        Všechno je to dnes věštění z křišťálové koule. Scénáře můžou být různé, ale čím víc se nezaměstnanost vyhoupne, tím hůř se bude potom srážet a bude to trvat dýl. Určitě přijdou i strukturální změny ekonomiky, některá místa navždy zaniknou, některá úplně nová vzniknou. Bude to výzva, ale šikovní se vždycky uživí. A já věřím, že v USA funguje trh natolik dobře, že se vzpamatuje mnohem dřív, než si všichni myslí. Probléme celého světa ale bude masivní zadlužení vlád. Příležitost snížit přebujelou administrativu a byrokracii ale nejspíš nebude využita a přednost dotanou různé socialistické experimenty, hlavně v Evropě...
        qwer
        • problém
          07.05.2020 19:41

          je to věštění, ale podle mne je stav fiskálu v USA dlouhodobě neudržitelný a náprava bude asi dost bolet. Další problém může být vzdělanost, byť nedokážu odhadnout, jak velký.
          Hawkie
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university