Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koronakrize je předělem pro ekonomiku, nastoupí intervencionismus

Koronakrize je předělem pro ekonomiku, nastoupí intervencionismus

29.05.2020 15:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle toho, jak postupuje krize covid-19, a jak se vyvíjí základní scénáře, si myslíme, že nové trendy dlouhodobě posunou svět novým směrem. Klíčovými rysy budou státní intervence, fiskální aktivita a pokračující ekonomická síla Asie.

Vládní intervence

Centrální banky na celém světě už roky opakují mantru intervencionismu na podporu ekonomik a stále více využívají netradiční nástroje. „Domníváme se, že centrální banky budou pokračovat v experimentování s “kreativními řešeními”, což zahrnuje i určitou formu kontroly výnosové křivky Fedem. Ale u centrálních bank, které tlačí proti limitům měnové politiky, budou vlády muset zakročit,“ vysvětluje Anna Stupnytska, globální ekonomka společnosti Fidelity International.

Politici využívají krizi covid-19 jako zástěrku, přijímají intervencionismus a urychlují trendy, který rostly v reakci na globální ekonomiku charakterizovanou nízkým růstem, vysokým dluhem, rostoucími nerovnostmi a populismem. Obrat od politiky liberalizace, deregulace a volného trhu (kterou poprvé zavedli Margaret Thatcherová a Ronald Reagan v 80. letech) se nyní zrychluje.

Trendy jako úsporná opatření a privatizace se budou nadále omezovat a regulace a vyšší daně budou trvalými rysy politik. Pravděpodobně se rozšíří systémy sociálního zabezpečení, zejména co se týče zdravotní péče. Některá opatření, jako jsou zestátněné benefity, by mohla odstranit závazky vůči soukromým podnikům, ale jiná, jako větší kontrola zpětného odkupu akcií a odměňování vedoucích pracovníků, by mohla omezit návratnost výnosů akcionářům.

Další integrace vlády a průmyslu by mohla mít podobu dlouhodobých půjček a akciových podílů, aby se vyřešily krátkodobé obavy o likviditu a solventnost. „Můžeme zaznamenat částečné znárodnění leteckého průmyslu a při hlubším a delším poklesu také zásahy do odvětví infrastruktury a zdravotnictví. Vlády také přehodnotí své národní politiky v oblasti průmyslu a budou se snažit opravit slabá místa, zejména v oblasti národní bezpečnosti,“ dodává Stupnytska.

Fiskální aktivita

O záchranných opatření souvisejících s globální finanční krizí vlády tvrdily, že pro znovunastavení rovnováhy ve veřejných financích jsou nutná úsporná opatření. Tato filozofie byla zdiskreditována až do té míry, že v posledním desetiletí docházelo k růstu a náklady na úvěry zůstaly na nejnižší úrovni. Oba tyto faktory jsou nyní přesvědčivými argumenty pro ještě větší fiskální aktivismus.

Vyspělé tržní ekonomiky budou potřebovat transformační programy, aby se vyhnuly pomalému růstu poté, co proběhla krize covid-19. Pro tento test budou klíčové USA. Od března došlo na americkém trhu práce k bezprecedentnímu nárůstu nezaměstnanosti, který by mohl snadno dosáhnout až výše 20 - 30 procent pracovní síly. Tato úroveň byla naposledy zaznamenaná během Velké hospodářské krize. Výsledný dopad na spotřebu způsobený vážnými ztrátami pracovních míst ohrožuje nejen americký HDP, protože až 70 procent spotřeby pohání spotřebitelé, ale hrozí i rozšířením do zbytku světa. Americký dělník je výrobní faktor a zároveň je americkým spotřebitelem, zdrojem konečné poptávky.

„Návrat k efektivnímu cyklu vysoké zaměstnanosti a rostoucí spotřebě bude pravděpodobně vyžadovat rozsáhlou fiskální podporu. Injekce, které USA a další vlády v současné době zavádějí, nestačí k dlouhodobému růstu. Ve skutečnosti jsou to spíše intervence k překonání omezení pohybu obyvatel, než stimulace jako taková. Pro zvládnutí krize a úplné zotavení bude pravděpodobně potřeba trvalý a rozsáhlý program vládních investic, zaměřený zejména na průměrného občana na „Main street“,“ doplňuje Stupnytska.

Pokračující síla Asie

Virus přišel z Asie, ale tento region se vrací k normálu rychleji než jiné oblasti a zároveň se snaží zabránit jakkoliv významné druhé či třetí vlně infekcí. Čína, Hongkong, Tchaj-wan a Jižní Korea předvedly organizované, disciplinované, dobře ošetřené a i dobře cílené reakce na infekce. Výsledkem je lepší kontrola než v jiných zemích a otevírající se ekonomiky.

To staví Asii do výhody oproti zbytku světa, který teprve na situaci reaguje. Existují nicméně hlubší strukturální důvody, proč si myslíme, že Asie je na počátku ekonomického „vůdcovství“. Asie má vyšší ekonomický růst, stabilní politické režimy a široce zaváděné technologie, což jí může pomoci ujmout se vedení. Některé země mají nižší zadluženost a demografii, která ekonomiky podporuje. Asie s jistými pochybami poháněla světový růst během uplynulých 10–15 let, takže toto je pokračování silného trendu.

Zdroj: Fidelity International

 

Čtěte více:

Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?
27.03.2020 6:13
Zapomeňte na klesající trhy v roce 2008. Šoky související s Covid-19 j...
Koronavirus a rozvoj e-commerce v Číně
11.04.2020 16:22
Zatímco koronavirus je hrozbou pro celkový růst Číny, v oblasti online...
Bleskový průzkum Fidelity: Dopad Covid-19 může mít širší rozsah a delší trvání, ale na obzoru pořád ještě „raší zelené výhonky“
17.04.2020 20:13
Globální omezení výroby a služeb v letošním roce k významnému poklesu ...
10 tipů Fidelity International pro období volatility
01.05.2020 10:54
Jaký je dopad koronaviru na trhy, odkryjí následující měsíce. Zatím tr...
Analýza Fidelity International: Příležitosti v době koronaviru
22.05.2020 14:26
Celosvětové ekonomické zotavení se bude podle názoru expertů Fidelity ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení