Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?

Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?

27.03.2020 6:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Zapomeňte na klesající trhy v roce 2008. Šoky související s Covid-19 jsou spíše jako chřipková pandemie z roku 1918. Zkoumání podobností mezi současností a tehdejší dobou nabízí vodítka, jak se současná pandemie může vyvíjet a ovlivňovat různá odvětví světové ekonomiky, píše Aditya Khowala z Fidelity International.

Velká finanční krize v roce 2008 byla recesí bilance

Jakkoli je tato krize špatná, není to velká finanční krize. Velká finanční krize byla bilanční recese vyvolaná zhrouceným trhem s nemovitostmi a nedostatkem důvěry v banky. Bydlení je největším zdrojem spotřebitelského bohatství v hodnotě přibližně 11 bilionů dolarů, takže velké poklesy cen nemovitostí nebo omezení půjček mohou způsobit strukturální zpomalení.

V USA máme v nedávné paměti pouze dva krachy trhu s nemovitostmi, a to v letech 1929 a 2008/2009. Obě tyto události vedly k významnému hospodářskému zpomalení a trvalo dlouho, než se systém uzdravil a ekonomika se dostala zpět na svou úroveň. Tentokrát jsou těmi nejzranitelnějšími odvětvími turistická přeprava, cestovní ruch a maloobchod, ale celková doba na zotavení by mohla být kratší, pokud budou platit původní trendy.

Náraz Covid-19 je podobný vypuknutí krize 1918-19

Podle mého názoru bychom se spíše než porovnávání se situací před 12 lety měli věnovat události před 102 lety. Je to proto, že „Covid-19“ je krizí založenou na událostech, které jsou v některých ohledech srovnatelné s pandemií chřipky v letech 1918-1919. Recese tehdy trvala pouze sedm měsíců, i když druhá vlna infekcí, která začala na podzim 1918 byla mnohem smrtelnější než ta první.

Během pandemie v letech 1918-1919, v době, kdy se svět zotavoval z první světové války, zemřelo 5 procent světové populace a jedna třetina se nakazila. My máme za sebou již druhý měsíc po propuknutí současné pandemie ve světě a naše zdravotnické systémy jsou mnohem lépe organizované než v roce 1918. Nicméně teprve uvidíme, jak bude virus postupovat a jak brzy bude zkrocený.

Je však užitečné přemýšlet nad rozsahem minulých krizí založených na podobných událostech při srovnávání se strukturálními a cyklickými krizemi zejména proto, že se čínská data o nových případech od začátku března každý týden zlepšují a v několika oblastech se země blíží normálnímu stavu.

0

Největší dopad bude na turistickou přepravu, cestovní ruch a maloobchod

Jak jsme poprvé viděli v Číně, poté v Asii a dále na celém světě, nejpalčivější dopady opatření na omezení šíření viru zaznamenává odvětví cestování a cestovního ruchu. Vzhledem k tomu, že toto odvětví představuje 10,4 procenta celosvětové ekonomiky a zaměstnává 10 procent celosvětové pracovní síly, budou dopady značné.

Podle World Travel and Tourism Council trvá v průměru přibližně 19,4 měsíců, než se odvětví zotaví z epidemií, což je dokonce déle než 11,5 měsíců, které jsou zapotřebí k vyrovnání situace po teroristických útocích. Letecké společnosti, výletní lodě, hotely, restaurace a přidružená odvětví v dodavatelských řetězcích budou v příštích týdnech a měsících trpět a návrat k normálu bude trvat alespoň do příštího léta.

Maloobchod se stavebninami v souvislosti s dalším snížením ekonomiky v příštích dvou čtvrtletích prudce poklesne. Odvětví už nějakou chvíli bojuje a pokles důvěry spotřebitelů a zvyšování úvěrového stresu pravděpodobně způsobí, že řada podniků půjde ke dnu.

V roce 1918 neexistoval internet a řada podniků byla zasažena. Ekonomická data z té doby jsou vzácná, ale studie, kterou vytvořil St. Louis Fed roku 2007 o pandemii v roce 1918, zmiňuje novinové články z Little Rock, Arkansas. Ty reportují, že podle obchodníků se jejich byznys během vypuknutí pandemie snížil o 40-70 procent, zatímco u maloobchodních prodejen potravin klesl jen o jednu třetinu. Jediným obchodem v Little Rock, který v tom roce zaznamenal nárůst aktivity, byla lékárna.

Neopakování roku 2008

V současné době dostaly finanční instituce, zejména banky, velký zásah a obchodují se výrazně pod svou účetní hodnotou. Dividendové výnosy jsou ale přesto mnohem vyšší než výnosy amerických státních dluhopisů. Investoři opakují svoje strategie z dob velké finanční krize prodejem těchto akcií s předpokladem, že banky budou trpět stejně jako tehdy. Domnívám se však, že bankovní systém USA je odolnější než v roce 2008, s mnohem lepší kontrolou rizik a výrazně vyšším kapitálem.

Většina úvěrového rizika nyní spočívá na nebankovních finančních společnostech, jako jsou společnosti private equity, venture capital, hedge fondy a pojišťovací společnosti. Tyto společnosti budou zažívat největší ztráty, zatímco banky, jak očekávám, tím projdou podobným způsobem jako v době technologického rozkvětu v letech 2001/2002.

Průmysl se mezitím již začal zotavovat ze zpomalení a tohle všechno už v minulosti zažil. S tím, jak se Čína začíná vracet zpátky a zásoby se znovu tvoří, očekávám, že se průmyslová výroba v příštích šesti měsících zotaví rychleji než spotřebitelská odvětví. A vzhledem k tomu, že více než 75 procent akcií celkově nabízí vyšší výnosy než americké státní dluhopisy – rekordně vysoké – poměry rizika / výnosu vypadají ve střednědobém horizontu příznivěji, když uvážíme ekonomický dopad viru s ohledem na velikost peněžní zásoby a fiskální reakci. Zatímco rok 2008 je v myslích účastníků trhu stále čerstvý, tento šok se bude odehrávat odlišně. V epicentru bude spíš cestovní ruch než banky.

Autor: Aditya Khowala, Portfolio Manager, Fidelity International

 

Čtěte více:

Bloomberg: Recese? Určitě. Zotavení? Možná
25.03.2020 10:46
Bloomberg Economics předpovídá globální ekonomice recesi v první polov...
Propad ekonomické aktivity na polovinu
24.03.2020 18:09
Naši politici i veřejnost spekulují nad tím, jak dlouho bude současný ...
Záchranný fond zemí eurozóny nabídne pomoc do 2 procent HDP, celkem může využít 410 miliard eur
25.03.2020 8:36
Záchranný fond eurozóny (ESM) by zemím platícím společnou měnou mohl p...
Vyjednavači v USA se dohodli na ekonomickém balíčku
25.03.2020 9:12
Vyjednávači obou stran v americkém Senátu a Bílého domu se dohodli na ...
Nejbohatšímu muži Evropy trh vrátil 11 miliard dolarů za den. I on teď vedle luxusu dodává roušky a vyrábí desinfekci
25.03.2020 13:32
Ikona trhu s luxusem Bernard Arnault byl projevy koronaviru na finančn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data