Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?

Proč je koronavirová krize spíš podobná té v roce 1918 než v 2008?

27.03.2020 6:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Zapomeňte na klesající trhy v roce 2008. Šoky související s Covid-19 jsou spíše jako chřipková pandemie z roku 1918. Zkoumání podobností mezi současností a tehdejší dobou nabízí vodítka, jak se současná pandemie může vyvíjet a ovlivňovat různá odvětví světové ekonomiky, píše Aditya Khowala z Fidelity International.

Velká finanční krize v roce 2008 byla recesí bilance

Jakkoli je tato krize špatná, není to velká finanční krize. Velká finanční krize byla bilanční recese vyvolaná zhrouceným trhem s nemovitostmi a nedostatkem důvěry v banky. Bydlení je největším zdrojem spotřebitelského bohatství v hodnotě přibližně 11 bilionů dolarů, takže velké poklesy cen nemovitostí nebo omezení půjček mohou způsobit strukturální zpomalení.

V USA máme v nedávné paměti pouze dva krachy trhu s nemovitostmi, a to v letech 1929 a 2008/2009. Obě tyto události vedly k významnému hospodářskému zpomalení a trvalo dlouho, než se systém uzdravil a ekonomika se dostala zpět na svou úroveň. Tentokrát jsou těmi nejzranitelnějšími odvětvími turistická přeprava, cestovní ruch a maloobchod, ale celková doba na zotavení by mohla být kratší, pokud budou platit původní trendy.

Náraz Covid-19 je podobný vypuknutí krize 1918-19

Podle mého názoru bychom se spíše než porovnávání se situací před 12 lety měli věnovat události před 102 lety. Je to proto, že „Covid-19“ je krizí založenou na událostech, které jsou v některých ohledech srovnatelné s pandemií chřipky v letech 1918-1919. Recese tehdy trvala pouze sedm měsíců, i když druhá vlna infekcí, která začala na podzim 1918 byla mnohem smrtelnější než ta první.

Během pandemie v letech 1918-1919, v době, kdy se svět zotavoval z první světové války, zemřelo 5 procent světové populace a jedna třetina se nakazila. My máme za sebou již druhý měsíc po propuknutí současné pandemie ve světě a naše zdravotnické systémy jsou mnohem lépe organizované než v roce 1918. Nicméně teprve uvidíme, jak bude virus postupovat a jak brzy bude zkrocený.

Je však užitečné přemýšlet nad rozsahem minulých krizí založených na podobných událostech při srovnávání se strukturálními a cyklickými krizemi zejména proto, že se čínská data o nových případech od začátku března každý týden zlepšují a v několika oblastech se země blíží normálnímu stavu.

0

Největší dopad bude na turistickou přepravu, cestovní ruch a maloobchod

Jak jsme poprvé viděli v Číně, poté v Asii a dále na celém světě, nejpalčivější dopady opatření na omezení šíření viru zaznamenává odvětví cestování a cestovního ruchu. Vzhledem k tomu, že toto odvětví představuje 10,4 procenta celosvětové ekonomiky a zaměstnává 10 procent celosvětové pracovní síly, budou dopady značné.

Podle World Travel and Tourism Council trvá v průměru přibližně 19,4 měsíců, než se odvětví zotaví z epidemií, což je dokonce déle než 11,5 měsíců, které jsou zapotřebí k vyrovnání situace po teroristických útocích. Letecké společnosti, výletní lodě, hotely, restaurace a přidružená odvětví v dodavatelských řetězcích budou v příštích týdnech a měsících trpět a návrat k normálu bude trvat alespoň do příštího léta.

Maloobchod se stavebninami v souvislosti s dalším snížením ekonomiky v příštích dvou čtvrtletích prudce poklesne. Odvětví už nějakou chvíli bojuje a pokles důvěry spotřebitelů a zvyšování úvěrového stresu pravděpodobně způsobí, že řada podniků půjde ke dnu.

V roce 1918 neexistoval internet a řada podniků byla zasažena. Ekonomická data z té doby jsou vzácná, ale studie, kterou vytvořil St. Louis Fed roku 2007 o pandemii v roce 1918, zmiňuje novinové články z Little Rock, Arkansas. Ty reportují, že podle obchodníků se jejich byznys během vypuknutí pandemie snížil o 40-70 procent, zatímco u maloobchodních prodejen potravin klesl jen o jednu třetinu. Jediným obchodem v Little Rock, který v tom roce zaznamenal nárůst aktivity, byla lékárna.

Neopakování roku 2008

V současné době dostaly finanční instituce, zejména banky, velký zásah a obchodují se výrazně pod svou účetní hodnotou. Dividendové výnosy jsou ale přesto mnohem vyšší než výnosy amerických státních dluhopisů. Investoři opakují svoje strategie z dob velké finanční krize prodejem těchto akcií s předpokladem, že banky budou trpět stejně jako tehdy. Domnívám se však, že bankovní systém USA je odolnější než v roce 2008, s mnohem lepší kontrolou rizik a výrazně vyšším kapitálem.

Většina úvěrového rizika nyní spočívá na nebankovních finančních společnostech, jako jsou společnosti private equity, venture capital, hedge fondy a pojišťovací společnosti. Tyto společnosti budou zažívat největší ztráty, zatímco banky, jak očekávám, tím projdou podobným způsobem jako v době technologického rozkvětu v letech 2001/2002.

Průmysl se mezitím již začal zotavovat ze zpomalení a tohle všechno už v minulosti zažil. S tím, jak se Čína začíná vracet zpátky a zásoby se znovu tvoří, očekávám, že se průmyslová výroba v příštích šesti měsících zotaví rychleji než spotřebitelská odvětví. A vzhledem k tomu, že více než 75 procent akcií celkově nabízí vyšší výnosy než americké státní dluhopisy – rekordně vysoké – poměry rizika / výnosu vypadají ve střednědobém horizontu příznivěji, když uvážíme ekonomický dopad viru s ohledem na velikost peněžní zásoby a fiskální reakci. Zatímco rok 2008 je v myslích účastníků trhu stále čerstvý, tento šok se bude odehrávat odlišně. V epicentru bude spíš cestovní ruch než banky.

Autor: Aditya Khowala, Portfolio Manager, Fidelity International

 

Čtěte více:

Bloomberg: Recese? Určitě. Zotavení? Možná
25.03.2020 10:46
Bloomberg Economics předpovídá globální ekonomice recesi v první polov...
Propad ekonomické aktivity na polovinu
24.03.2020 18:09
Naši politici i veřejnost spekulují nad tím, jak dlouho bude současný ...
Záchranný fond zemí eurozóny nabídne pomoc do 2 procent HDP, celkem může využít 410 miliard eur
25.03.2020 8:36
Záchranný fond eurozóny (ESM) by zemím platícím společnou měnou mohl p...
Vyjednavači v USA se dohodli na ekonomickém balíčku
25.03.2020 9:12
Vyjednávači obou stran v americkém Senátu a Bílého domu se dohodli na ...
Nejbohatšímu muži Evropy trh vrátil 11 miliard dolarů za den. I on teď vedle luxusu dodává roušky a vyrábí desinfekci
25.03.2020 13:32
Ikona trhu s luxusem Bernard Arnault byl projevy koronaviru na finančn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení