Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Soustavně zavádějící indikátory, oživení U a naše neudržitelné finance

Perly týdne: Soustavně zavádějící indikátory, oživení U a naše neudržitelné finance

26.06.2020 12:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve světě…

Oživení U: CNBC píše o tom, že podle State Street Associates a MIT bude americké ekonomické oživení pravděpodobně ve tvaru U. Odhad se zakládá na analýze tříletého vývoje HDP a inflace a používá speciální metodu založenou na tzv. Mahalanobisově vzdálenosti. Ta bývala původně používána pro analýzu tvarů lidských lebek. Podle vědců tento přístup aplikovaný na ekonomiku v podstatě spočívá na odhadu toho, jak neobvyklý by byl určitý ekonomický scénář relativně k jinému. Mělké oživená tvaru V má podle této metody nyní 24% pravděpodobnost, silné V oživení 21,5% pravděpodobnost, oživení tvaru W 5,9% pravděpodobnost. Nejvyšší je pak u zmíněného „U“, kde dosahuje více jak 30 %.

Německý Enron: Bloomberg píše o tom, „jak Německo a Wirecard zastřelily posla špatných zpráv“. Wirecard totiž asi před měsícem informoval investory, že očekává audit s výhradou, což se nakonec ukázalo být ještě slabým varováním. Ernst & Young nebyl totiž schopen ověřit, že firma má 1,9 miliard eur v hotovosti a „existují důkazy, že třetí strana se pokoušela auditory podvést“. 

Akcie Wirecardu následně pokračovaly v předchozím propadu a „padly i naděje, podle kterých měla tato společnost napravit reputaci Německa na poli IT a moderních technologií“. Podle Bloombergu je celá věc i poučením proti stádovému chování a přemýšlení, protože „analytici, manažeři, regulátoři i auditoři čekali příliš dlouho a byli neochotni naslouchat pochybnostem o tom, jak firma vydělávala peníze“.

Wirecard byl přitom již dlouho ve „slovní válce“ s Financial Times a těmi, kteří jeho akcie "shortovali", protože pochybovali o výkazech firmy a třetích stranách, které byly využívány pro spolupráci v zemích, kde firma neměla licenci pro podnikání. Tyto spory ale nakonec vedly jen k tomu, že státní orgány začaly vyšetřovat regulátora a novináře z FT, a ne firmu samotnou. Tento novinář se podle Bloombergu také stal terčem řady útoků na sociálních sítích, ale jak ukazují poslední události, „jeho instinkt byl správný“.

Soustavně zavádějící indikátory: FTAlphaville poukazuje na to, že poslední PMI v eurozóně „potvrzují oživení ekonomické aktivity“. ING je například komentovala s tím, že jsou dalším důkazem možného „oživení ve tvaru V“. Jenže hodnota příslušného PMI se pohybuje na 47,5. To je sice vysoko nad květnovou hodnotou 31,9, jenže se toto číslo stále nenachází nad „magickým číslem 50“. Právě tato hranice totiž odděluje expanzi od kontrakce. Takže i přesto, že v červnu docházelo k velkému uvolnění restrikcí, PMI indikovalo další kontrakci. 

FTAlphaville píše, že IHS Markit, která index sestavuje, se nákupních manažerů ptá hlavně na to, zda se aktivita ve srovnání s minulým měsícem zlepšila, či ne. Richard Barwell z BNP Paribas Asset Management k tomu dodává: „Pokud chápeme, jak je PMI konstruován, tak poslední data implikují oživení ve tvaru L. Pokud se díváme jen na číslo samotné, implikuje oživení V. A pravda je někde v abecedě mezi těmito dvěma písmeny“. FTAlphaville tak navrhuje, aby se zkratka PMI používala pro „permanently misleading indicators“, tedy „soustavně zavádějící indikátory“:

Epidemie, ekonomika: Ekonomové stále pozorně sledují vývoj v oblasti pandemie. Justin Wolfers si na Twitteru všímá následujícího grafu, který porovnává počet nových případů nákazy ve Spojených státech a v Evropě:
koronavirus USA Evropa 1
The Daily Shot na Twitteru k posledním datům z USA dodává, že opětovný růst není dán tím, že by se v této zemi začalo více testovat. Druhý graf se věnuje situaci ve vybraných městech Spojených států a zobrazuje vývoj počtu hospitalizovaných na milion obyvatel:
koronavirus USA Evropa 2

Málokdy byl trh výše: John Authers z Bloombergu poukazuje na následující graf, který ukazuje, kolik procent času v minulosti byl trh v dané zemi svými valuacemi níže, než nyní:
valuace akcie trhy
Valuace velkých amerických firem byly níže než ty současné po více než 90 % času, u švýcarského trhu to bylo téměř 70 % času. Levné jsou z tohoto pohledu naopak trhy v zemích, jako je Turecko, Polsko, Jižní Korea, Japonsko, či Mexiko.

Authers ukazuje i dva grafy, které porovnávají ekonomický vývoj ve Švédsku a Dánsku. Tedy ve dvou zemích, které měly odlišný přístup k pandemii a s ní souvisejícím restrikcím. Jak ukazuje první obrázek spotřebitelská důvěra se propadla v obou zemích a také v obou nastalo následně její oživení, v Dánsku dokonce silnější:
Dánsko Švédsko důvěra
Druhý graf ukazuje vývoj nezaměstnanosti v obou zemích. Authers oba obrázky komentuje s tím, že otázka, „zda bojovat s pandemií, či se snažit zachránit ekonomiku“, je „falešnou dichotomií“.
Dánsko Švédsko nezaměstnanost

Nerovnost a nemobilita: Ekonom Adam Tooze poukazuje na graf, který porovnává příjmovou nerovnost a index společenské mobility. Mezi oběma proměnnými podle obrázku existuje určitá vazba a nejvyšší nerovnost, a zároveň nejnižší mobilita, panuje zejména v rozvíjejících se zemích. Tooze ale dodává, že Spojené státy se podle tohoto grafu začínají více podobat právě těmto zemím než ekonomikám vyspělým. Nejlepší je pak situace podle tohoto pohledu v Norku, Dánsku, Finsku a Švédsku – ve státech s velmi nízkou nerovností a naopak vysokou mobilitou.
nerovnost mobilita

a u nás doma...

Neudržitelné finance: Seznam.cz poukazuje na to, že podle Národní rozpočtové rady jsou „české veřejné finance neudržitelné“. „Toto základní konstatování zůstalo ve srovnání s loňskou zprávou stejné, řada dalších parametrů se však znatelně zhoršila...klíčem k řešení problému je rychlá reakce. Čas, který zákonodárci mají k úpravám daňových a výdajových politik, než zadlužení země dosáhne úrovně dluhové brzdy, se však povážlivě zkracuje. A čím později se ke změnám přistoupí, tím budou bolestivější,” uvedla rada. A dodala: Nárůst projektovaného dluhu naznačuje, že systém je v dlouhodobé nerovnováze, jež se za poslední rok ještě prohloubila. Bez zásadních změn, provedených pokud možno co nejdříve, ponesou zátěž budoucích úprav prakticky pouze generace narozené po roce 1980.

Miroslav Singer, hlavní ekonom Generali CEE Holding, na stránkách ihned.cz tvrdí, že „tato vláda ani ta, co přijde po ní, nemusí nic činit k eliminaci dluhu, který vznikne v důsledku řešení "covidové problematiky". Jedná se o jednorázové výdaje a v případě, že bude náš stát (a obecněji vyspělý svět) při řešení těchto problémů úspěšný, rostoucí ekonomika tento dluh postupně zmenší...to ale neznamená, že se rozpočet vyvíjí ufinancovatelným způsobem. Nevyvíjí, ale covid za to nemůže. Naše problémy se jmenují příliš štědrý sociální systém, stárnoucí populace, zvyšující obtížnost financování důchodového i zdravotního systému, zřejmě nekvalitní školský systém“.

Panická vlna: Centrum.cz přináší rozhovor s ředitelem lékáren Benu Petrem Doležalem. Ten řekl, že „jakmile se pandemie přiblížila k našim hranicím, přišla doslova panická vlna. Lidé se začali hromadně předzásobovat, a to nejen rouškami a respirátory, které vedeme jen jako doplňkový sortiment, ale také antibakteriálními gely, jednorázovými rukavicemi a volně prodejnými léky na nachlazení a virová onemocnění. V tu dobu jsme zaznamenali nárůst tržeb nejen v lékárnách, ale především na e-shopu, v některých kategoriích až o 800 procent“. Podle zvýšeného zájmu o peroxid vodíku prý také můžeme usuzovat, že se Češi pustili do výroby domácí dezinfekce podle návodu Světové zdravotnické organizace.


Čtěte více:

Německá společnost Wirecard vyhlásila insolvenci, akcie po pozastavení klesají o 70 %
25.06.2020 11:08
Německá finanční společnost Wirecard vyhlásila insolvenci a požádá o z...
Akcie, zlato, trochu hádanka
25.06.2020 17:59
Zlato, podobně, jako třeba bitcoin, či akcie Tesly, patří do skupiny a...
Průzkum: Finanční gramotnost Čechů je v rámci OECD průměrná
25.06.2020 14:55
Úroveň finanční gramotnosti Čechů odpovídá průměru zemí OECD testovaný...
Akcionáři Lufthansy povolili její záchranu německou vládou balíkem za 9 miliard eur
26.06.2020 8:33
Mimořádná valná hromada německých aerolinek Lufthansa schválila vládní...
Koronakrize zlomila omezení z finanční krize, Volckerovo pravidlo. Hned ale přichází omezení výplaty dividend
26.06.2020 8:39
Americká centrální banka (Fed) a čtyři dozorčí agentury zmírní takzvan...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.