Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat na trend a hranice za hranicí

Návrat na trend a hranice za hranicí

29.06.2020 18:50

Jedním z možných vysvětlení toho, jak si vede americký akciový trh (a nejen on) je, že akcie berou do úvahy hlavně velmi dlouhodobý výhled. Takže zase moc nezáleží na tom, co se bude dít během několika následujících čtvrtletí, pokud se nezmění předchozí trendy a směry. Před časem jsem tu prezentoval pár simulací, které ukazovaly, že i hluboký krátkodobý propad má ve srovnání s relativně malým zhoršením dlouhodobého trendu skutečně poměrně malý dopad na hodnotu akcií. Z tohoto pohledu ono vysvětlení dává smysl. Otázkou první pak ale je, proč se jindy tak často hovoří o tom, že akcie se naopak zaměřují hlavně na krátkodobé výsledky a ukazatele. Otázka druhá se týká onoho trendu a  dlouhodobého výhledu.

K těmto úvahám mě přivedly zpět dva grafy. První z nich je z dílny Oxford Economics a podle něj by se ekonomika vrátila na úrovně z konce roku 2019 někdy na konci příštího roku. Jak bylo uvedeno výše, pokud by akcie skutečně hleděly hlavně daleko do budoucnosti, to by samo o sobě ještě nemuselo být tak velkou překážkou optimismu. Nicméně podle tohoto grafu se ekonomická aktivita na předchozí trend vlastně nikdy nedostane. A to již je jiná. 

001

Zdroj: Twitter

Ve svých úvahách tu občas píšu, že čelíme situaci, v níž ohledně dalšího vývoje nikdo neví nic. A ani OE pravděpodobně nemá fungující věšteckou kouli. Tento scénář se tak nemusí naplnit a může uhnout oběma směry. Při podobné nejistotě se s  oblibou obracíme pro vodítka do minulosti a snažíme se posoudit, nakolik byla ta, či ona situace relevantní z hlediska současného vývoje. V Haver Analytics se v podobném duchu podívali na poslední čtyři recese a srovnali délku jejich trvání s počtem čtvrtletí, během kterých se zisky na akcii dostávaly na předchozí maxima:

001

Zdroj: Twitter

Nejdelší byla recese roku 1981 a pak roku 2008. Ovšem trend ohledně doby zotavování zisků je jasný: Její délka soustavně roste a zatímco v roce jim na dosažení předchozího vrcholu stačilo asi 9 čtvrtletí, po roce 2008 to již byl téměř dvojnásobek, tedy čtyři roky. Samozřejmě můžeme nyní začít uvažovat nad tím, proč by to tentokrát mělo být jinak. Lepší třeba proto, že recesi vyvol vnější faktor a ekonomika neměla žádné vážné vnitřní nerovnováhy. Pokud by ale prostě jen držel trend, bude oživování zisků trvat zase o něco déle. Argumenty o tom, že ceny akcií hledí daleko do budoucnosti tak na jednu stranu mají velkou podporu teorie, ohledně praxe bych si tím ale nebyl zase tak jist.

Hranice za hranicí

Krátce bych se dnes ještě rád zamyslel nad třetím grafem, který s uvedenými dvěma souvisí nepřímo. OE v něm ukazuje historický a projektovaný vývoj korporátního zadlužení v devíti největších vyspělých ekonomikách. Soustavný trendový růst nepřekvapí, hovoří se o něm hodně (i když z nějakého důvodu ani zdaleka ne tolik jako o navyšování dluhů vládních). Projekce pak popisují prudký růst nad to, co OE popisuje jako hranici, nad kterou již další růst dluhů poškozuje ekonomickou aktivitu:

001 

Zdroj: Twitter

Důvodem, proč zde graf ukazuji, není červená křivka, ale právě ona přerušovaná přímka. Někteří si možná vzpomenou, že s podobným konceptem přišli po krizi roku 2008 dva známí ekonomové, kteří tvrdili, že po překročení hranice 90 % se již vládní dluhy stávají brzdou růstu. Jejich práce měla možná i velký vliv na pokrizovou fiskální politiku, ale také byla dosti kritizována a ukázalo se, že obsahuje i chyby ve výpočtech. O to ale nejde, to se stane. Jde o míru, s jakou vůbec lze nějaké věci zjednodušit. Na jednu stranu máme rádi jednoduchá pravidla a vodítka, ale kreslit podobné hranice je asi spíše již za hranicí zjednodušitelnosti. Proč?

Vezměme si jen jak velké jsou rozdíly mezi jednotlivými zeměmi, ve struktuře a odolnosti jejich ekonomik. Něco úplně jiného je recyklace domácích úspor do vládních výdajů v Japonsku a třeba situace v Řecku, či ve Španělsku, kde po roce 2008 došlo k prudkému růstu vládních dluhů proto, že vláda na sebe vzala přímo a nepřímo zadlužení sektoru soukromého. A v neposlední řadě je tu otázka kauzality. Můžeme totiž zjistit, že se tempo ekonomického růstu statisticky láme s překročením určité míry zadlužení. Ale kauzalita tu může být obousměrná  - dluhy tlumí růst a pomalý růst zvyšuje dluhy. To samozřejmě není obhajoba vysokého zadlužení – občas tu píšu třeba o tom, že by ekonomice i formám prospělo více akcií. 

 

Čtěte více:

Přetahovaná mezi likviditou a fundamentem a druhá pandemická vlna
29.06.2020 16:16
Současná světová ekonomika je zaplavena likviditou poskytovanou centrá...
Týdenní výhled: Z pohledu druhé vlny může být týden zlomový, dobrá data pomoci nemusí
29.06.2020 12:23
Dění na finančních trzích v začínajícím týdnu bude nadále určovat přel...
Akcie Wirecardu díky spekulacím o převzetí prudce posilují
29.06.2020 13:10
Akcie německé finanční společnosti Wirecard, která v důsledku účetního...
Nikola přijímá rezervace ve výši 5000 USD na auto bez prototypu
29.06.2020 14:09
Dokonce i v inovativním světě elektromobilů jde o neobvyklou věc: Vyso...
Akcie Facebooku klesají poté, co jej bojkotují velcí inzerenti
29.06.2020 16:48
Šéf americké společnosti Facebook Mark Zuckerberg přichází kvůli bojko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů