Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koronavirus zastavil růst mezd. Další rekord nově nakažených

Rozbřesk: Koronavirus zastavil růst mezd. Další rekord nově nakažených

04.09.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Včera přišlo konečně na řadu jedno z posledních čísel za druhý kvartál a sice výsledek mezd. Potvrdilo se, že pandemie a s ní spojená recese výrazně zasáhla do mzdového vývoje v ČR. V podstatě se zastavil růst průměrné nominální mzdy, nicméně v řadě odvětví mzdy klesaly.

Největší pokles výdělků zaznamenali (zcela nepřekvapivě) zaměstnanci hotelů a restaurací (-11,8 %), lidé na realitním trhu (-5,7 %) a pracovníci ze zpracovatelského průmyslu (-4,9 %). Jejich mzdy zcela jasně ovlivnily odstávky a restrikce, v důsledku kterých lidé dostávali krácené mzdy z části financované i v rámci tuzemského kurzarbeitu. Na druhé straně spektra mzdového vývoje byl veřejný sektor, kde nejrychleji rostly platy ve školství a zdravotnictví (shodně o 5,5 %). Suma sumárum, průměrná hrubá mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla o symbolického půl procenta, nicméně reálně v důsledku zvýšené inflace o 2,5 % propadla. Bylo to poprvé za více než pět posledních let, respektive od konce roku 2013. Stále je však třeba pamatovat na to, že průměrná mzda je do značné míry virtuální parametr, na který nedosáhnou zhruba dvě třetiny tuzemských zaměstnanců. Proto možná lépe současnou situaci ilustruje mediánová mzda, která v tomto období už poklesla, a sice o 0,2 %. Znamená to tedy, že koronavirus ovlivnil (v relativním vyjádření) především lidi s nižšími příjmy, kteří pracovali v nejhůře zasažených odvětvích. 

Nebyla to však jediná čísla z trhu práce, která byla včera zveřejněna. Vedle mezd za druhý kvartál jsme se dozvěděli i srpnový výsledek nezaměstnanosti, který nijak nepřekvapil. Míra nezaměstnanosti setrvala na předchozích 3,8 % a bez větších změn dopadly i počty volných pracovních míst. Po úvodním korona-šoku, kdy nezaměstnanost začala v důsledku uzavírek rychle stoupat se situace na trhu práce na první pohled stabilizovala. Napomohly tomu i vládní dotace mzdových nákladů, které ovšem postupem času firmy využívají stále v menším měřítku. Zatímco v dubnu stát poslal firmám více než 7 mld. korun, v červenci to už nebyla ani celá miliarda. Nemusí to však vůbec znamenat, že firmy jsou z nejhoršího venku. Jak už téměř pravidelně naznačují průzkumy z firem v průmyslu i ve službách, přesvědčení že bude nutné dál propouštět zůstává velmi vysoké. Proto se dá předpokládat druhá vlna snižování zaměstnanosti, a to nejspíše už v podzimních měsících. Zvlášť když se koronavirová situace v ČR ze dne na den dál zhoršuje a počty nakažených přepisují dřívější rekordy. Sice nelze očekávat „vypnutí“ ekonomiky jako na jaře, avšak předpokládat, že současný vývoj ekonomiku nijak neovlivní, by bylo hodně optimistické. A to nejenom u nás. 


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna během včerejška stejně jako ostatní měny v regionu ztrácela a během odpoledne se dostala až za hranici 26,40 EUR/CZK. Je sice nejslabší od druhé poloviny července, nicméně o to blíže je prognóze centrální banky a dále od citlivostního scénáře. Spolu s včera zveřejněnými výsledky mezd za druhý kvartál, které byly vyšší, než předpokládala ČNB, koruna nahrává stabilitě sazeb i po zářijovém zasedání bankovní rady. Ztráty koruny jdou ruku v ruce s nárůstem averze k riziku, ke kterému dochází zejména se zhoršováním situace okolo koronaviru. 

Zahraniční forex

Dění na eurodolaru se uklidnilo, když ani relativně dobrá americká data ani masivní výprodej na Wall Street devizový trh nijak neovlivnily. 
Hlavním bodem dnešního obchodování budou oficiální měsíční statistiky z amerického trhu práce za srpen. Obdobný (ADP) report publikovaný ve středu nebyl nijak oslnivý, a tak uvidíme, zda data trh nějak osloví.
Pod prodejní tlak se tento týden dostaly také všechny středoevropské měny. Kromě mezinárodního rozměru, který může s padajícími akciovými trhy nabrat nyní na síle, má výprodej v případě forintu i svoji domácí složku, a to v podobě rostoucích počtů nakažených v Maďarsku. Kromě toho, že na negativní epidemiologický vývoj maďarská vláda reaguje zavíráním hranic, tak trh se může obávat, že MNB bude muset být ještě agresivnější při pomáhání ekonomice (a třeba znovu rychle snížit úrokové sazby, jež jsou stále pozitivní). 

Akcie
Vlna výprodejů včera zalila americké akciové trhy, které zaznamenaly největší ztráty za poslední tři měsíce. Indexy tak ustoupily ze svých historických hodnot, když S&P 500 propadl o 3,5 % na hladinu 3454 bodů. Nasdaq odepsal pět procent, což znamená největší intradenní pokles od března. Výprodeje se nejvíce dotkly akcií Nvidia se ztrátou 9,3 %, AMD, které oslabilo o 8,5 % nebo Applu, který zakončil seanci 8 % pod středečním závěrem. Podobně se vedlo i Amazonu, Microsoftu nebo Alphabetu, jejichž akcie odepsaly více než pět procent. Tesla oslabila o 9 %. Macy’s naopak zpevnil o 7,9 %. Index Dow Jones odepsal 2,8 %, S&P 500 3,5 % a Nasdaq 5 %.


Čtěte více:

Zářící akcie bez vodního příkopu
03.09.2020 18:14
Liz Ann Sonders ze Schwabu (a asi nejen ona) si všímá raketového chová...
Investiční tip Netflix: Zaostřeno na profitabilitu
04.09.2020 6:12
Společnost Netflix stojí za malou revolucí ve způsobu, jakým konzumuje...
Vlna výprodejů zalila Wall Street, pod tlakem technologie
03.09.2020 22:05
Vlna výprodejů dnes zalila americké akciové trhy, které zaznamenaly ne...
Bloomberg: Jedné z nejbohatších ropných zemí dochází hotovost
04.09.2020 8:21
Když v roce 2016 tehdejší kuvajtský ministr financí Anas Sálih varoval...
Počet nakažených COVID-19 v ČR je opět na novém rekordu, rotace amerických akcií zrychlila
04.09.2020 8:42
Denní přírůstek potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku dosáhl pot...

Váš názor
  • ČAU LIDI!!!!!!!!!!
    04.09.2020 10:19

    Pán Bureš, aj ja som bol Bureš...., ale takéto dezinformácie som ŠTB nedával!!!!!!!! Čo to píšetě? Veď to je nezmysel!!!! Pravý opak je pravdou!!! Koronavirus zastavil rast miezd????? Koronavirus zdvihol rast miezd a to najmenej u štátnych úradníkov, štátnych zamestnancov a iných voličov českého holdingu!!!! Ja som si požičal biliony, ktoré som rozdal voličom, ktorí sú zamestnanci, pridal som im prémie, korona prídavky, jednorázové príspevky atď. Však já ty mzdy zvyšujem!!!!!!!! Ako by sa preboha mohli znížiť!!!???? To je kampaň!!! Nevertě tomu!!!!! Mzdy letia hore a to všetkým voličom holdingu!! A zlodeji podnikatělia, ktorí spolu s OSVČ len kradnú tý okrádajú pracujúce masy o mzdy. Musia zkrachovať!!!! Však som im vypol ekomoniku, ......ale to nestačilo!!! Vypnem ju znovu a na dlhšie!!! Už som si zrušil daň z nabytia nemovitosti, tak som pripravený všetky firmy prebrať (zadarmo) a priradiť k hodingu!!!! A keď budetě všetci moji zamestnanci, tak vám všetkým pridám mzdy a potom takéto blábolné články nebude pán Bureš mocť písať. Ja som rád za koronu, lebo všetky ekonomické problémy, ktoré som zposobil teraz možem ospravedlniť koronou. Až nebudětě mať korunu - može za to korona. A čo dochodky? Dochodcom som pridal dosť aj pät tisích volebného dostanú pred vianocmi!!! Ako som už povedal zlodej Kalúsek rozkradol túto krajinu a preto tie generácie potom musia ísť do dochodku v 80 rokoch - rovnou do truhly!! Štát ušetrí, ale mne je to jedno, už tu nebuděm. Nie je doležité čo budě za 10-20 rokov, ale je doležité čo budě zajtra a to sú voľby, preto voltě ma!!!!! BUDĚ LÍP!!!!!!!!
    oradapoisson
    • Re: ČAU LIDI!!!!!!!!!!
      04.09.2020 10:56

      se zlepsujes :) co tak vydat brozuru NEJ propagandistickych hesel/rceni ze sveta "holdingu" ?
      snb rulezz
      • může se to zdát úsměvné
        04.09.2020 12:44

        ale když si člověk uvědomí, že v tom žijeme, že to není vtip, ale naše realita, tak z toho běhá mráz po zádech :-(
        oradapoisson
  • velmi kulantně zabaleno
    04.09.2020 9:44

    správně má být, mzdy v soukromém sektoru klesly o 10% a mzdy státních zaměstnanců o 10% rostly a příští rok to bude zřejmě stejné, kupředu levá zpátky ni krok :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m