Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Prostě dejte lidem peníze

Víkendář: Prostě dejte lidem peníze

12.12.2020 9:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Dnes si na to vzpomene již málokdo, ale když v roce 2008 udeřila Velká recese, docházelo ke značným sporům o to, jaká ekonomická teorie byla v tehdejší situaci relevantní, a tudíž jaká má být uplatněna ekonomická politika. Například známá jména jako Robert Lucas a John Cochrane připomínala koncept ricardiánské ekvivalence s tím, že fiskální stimulace bude kvůli ní neefektivní. Poukazuje na to ekonom Noah Smith, podle kterého se Lucasovo tvrzení nakonec ukázalo jako mylné. Nicméně celá věc vypovídá o tom, jak intenzivní byla v té době ekonomická debata. Dnes se podle Smithe nacházíme v úplně jiné situaci, kterou lze shrnout do prohlášení: „Prostě lidem dejte peníze.“

Smith připomíná, že po roce 2007 to bylo s debatou o ekonomických teoriích stejné u fiskální i monetární politiky. Centrální bankéři podle něj například intenzivně probírali relevanci takzvaných DSGE modelů. Tedy modelů dynamické stochastické celkové rovnováhy, které Smith podle svých slov v té době kritizoval a přednášel o nich i v Bank of England. Když hovořil o jejich slabých stránkách, „delegáti ze švédské centrální banky bouchali rukou do stolu a požadovali, abych přesně popsal, která část se mi nelíbí – dynamika, stochastika či rovnováha,“ píše Smith ve snaze ukázat, jak široká byla po roce 2007 debata o relevanci konkrétních ekonomických teorií a přístupů.

„Deset let poté se tohle všechno zdá být něčím z jiného století. Recese vyvolaná pandemií je hlubší než Velká recese a vládní kroky, které na ni reagují, jsou větší a odvážnější. I přesto se ale zatím vlastně nedebatuje o makroekonomické teorii,“ pokračuje ekonom. Jen pár ekonomů, jako například Olivier Blanchard, občas zmíní nějaký teoretický koncept, ale jde jen o obecná prohlášení. Blanchard konkrétně ve své prezentaci na Brookings hovořil o tom, že vlády by se neměly v současné době obávat růstu zadlužení a v této souvislosti zmínil teorii dlouhodobé stagnace a také teorii zápůjčních fondů. Nic z toho ovšem nebylo prezentováno v nějakém uceleném rámci či modelu.

Smith zmiňuje i dalšího známého ekonoma, Kena Rogoffa, který „býval známým rozpočtovým jestřábem“. I on je nyní podle všeho zastáncem efektivity současné fiskální stimulace. Ohledně dluhové udržitelnosti zase panuje obecný konsenzus, že sazby leží nízko, na tyto úrovně se dostaly dlouhodobým trendem, tudíž je bezpečné zvyšovat dluhy. Menší obavy budí možnost budoucího růstu sazeb, ale opět není prezentována žádná ucelená teorie, která by říkala, kdy by k takovému růstu mohlo dojít a proč. Namísto toho vznikl konsenzus „dejte lidem peníze“, který podle Smithe uvítá přicházející Bidenova vláda. I Janet Yellenová, která v minulosti vyjadřovala obavy o udržitelnost vládního zadlužení, nyní zastává názor, že v současné situaci je namístě významná fiskální stimulace.

Proč k onomu posunu od intenzivních debat nad teoretickými východisky k současnému jednoduchému konsenzu došlo? Podle Smithe se politici z poslední krize poučili, DSGE modely se během ní ukázaly být velmi slabé a centrální bankéři se proto opět přiklonili k používání jednoduchých modelů a intuice. Modely, které soustavně predikovaly vysokou inflaci, se ukázaly jako mylné, a „pokud nějaký nástroj nefunguje, prostě jej přestanete používat, i když to znamená, že něco uděláte ručně“.

Smith také poukazuje na to, že po roce 2008 došlo k některým pokusům o fiskální utahování s nevalnými výsledky a i to přispělo ke změně pohledu na fiskální politiku. Ta nastala i v Mezinárodním měnovém fondu, který byl dříve považován za „baštu rozpočtových jestřábů“. A v neposlední řadě je možné, že ekonomové nyní věnují větší pozornost dění v politice a ve společnosti. Smith v této souvislosti poukazuje na nepokoje, které v USA panovaly již před pandemií v roce 2019.

Výsledkem je to, že i ekonomové mohou více tíhnout k názoru, že pokud vláda udělá chybu, je lepší ji udělat v tom, že lidem dá příliš mnoho peněz, než že jich dá příliš málo. „Není žádný DSGE model, který by řekl, jak proti sobě vážit hněv veřejnosti a riziko budoucího růstu sazeb,“ píše ekonom. To vše se může změnit, pokud vytvoříme lepší ekonomické modely, nebo ve chvíli, kdy by se jasně ukazovaly náklady spojené s vysokými vládními výdaji. Do té doby ale možná bude dominantní ekonomickou teorií teze: „Prostě dejte lidem peníze.“

Zdroj: Noahpinion


Čtěte více:

Yardeni: Znovu boom dvacátých let?
19.08.2020 14:47
V Perlách týdne byl zmíněn i známý investor a ekonom Ed Yardeni, podle...
Víkendář: Jak udělat z papouška dobrého ekonoma
23.08.2020 8:52
Ekonom Tim Taylor poukazuje na to, že se blíží chvíle, kdy bude novým ...
Norton: Síla nezamýšlených důsledků
28.08.2020 16:05
Ekonomové a sociologové často hovoří o takzvaných nezamýšlených důsled...
Jak by ekonomika měla fungovat?
16.10.2020 18:24
Proč Bůh stvořil ekonomy? Prý proto, aby vylepšil image těch, kteří př...
Mýtus moderní měnové teorie
07.11.2020 15:16
Leckdo dnes prohlašuje, že pandemie covidu-19 přinesla nezvratný důkaz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university