Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EU chce dál omezovat snahy o převzetí zahraničními firmami. Obává se čínského rozmachu

EU chce dál omezovat snahy o převzetí zahraničními firmami. Obává se čínského rozmachu

05.05.2021 15:32
Autor: ČTK

Státem podporované mimoevropské firmy budou mít zřejmě složitější cestu k veřejným zakázkám v zemích Evropské unie či k ovládnutí evropské konkurence. Evropská komise dnes představila návrh nových pravidel, která jí umožní podrobně prověřovat a omezovat velké akvizice či účast ve veřejných tendrech. Unijní exekutiva přichází s opatřením zejména kvůli obavám z rozmachu čínských firem, které EU vzhledem k jejich státním subvencím považuje za neférovou konkurenci. Aby mohlo nařízení platit, musí je schválit členské státy a Evropský parlament. Číny a některých dalších asijských zemí se týká i další dnešní návrh komise. Týká se dovozu.

EU má již několik desítek let podrobná pravidla regulující státní podporu pro vlastní firmy. Dosud však neřešila tento problém u společností ze třetích zemí. "Chceme, aby všechny firmy, které podnikají v Evropě, ať pocházejí odkudkoli, respektovaly naše pravidla," prohlásila dnes místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, podle níž nová pravidla zajistí spravedlivé podmínky pro firmy z celého světa.

Podle návrhu komise budou mimoevropské firmy povinně hlásit svůj záměr převzít jakoukoli společnost z EU s ročním obratem na unijním trhu nejméně 500 milionů eur (13 miliard Kč), pokud bude státní příspěvek činit nejméně 50 milionů eur. Stejnou povinnost budou mít společnosti v případě, že budou mít zájem o veřejnou zakázku přesahující 250 milionů eur (6,5 miliard Kč). Komise však bude moci zahájit podrobné šetření podle vlastního uvážení i v jiných případech.

Po posouzení bude moci unijní regulátor nařídit firmám nápravu situace, například vrácení části státní pomoci, nebo bude moci operaci zcela zakázat. Podle Vestagerové se bude nařízení týkat bez výjimky firem ve všech odvětvích. Společnostem, které by nová pravidla porušovaly, hrozí pokuta až do výše deseti procent z jejich ročního obratu.

Představitelé komise sice ve vztahu k nařízení přímo nehovoří o Číně, která je po USA druhým největším obchodním partnerem EU, avšak právě sílící globální velmoc v minulosti kvůli státním subvencím pro firmy opakovaně kritizovali.

"EU je nejotevřenější trh na světě. Ale otevřenost je spojena s férovostí," uvedla dnes šéfka EK Ursula von der Leyenová, která loni vyjádřila pochybnosti právě na adresu férovosti konkurence čínských firem.

Komise návrh představila v době, kdy zhoršily vztahy mezi Bruselem a Pekingem sankce, které EU v březnu uvalila na několik čínských představitelů kvůli porušování práv ujgurské menšiny. Peking reagoval odvetnými postihy vůči skupině unijních činitelů. Unie sice v prosinci s Čínou dojednala přelomovou investiční dohodu, na její nutnou ratifikaci členskými státy a Evropským parlamentem však i kvůli tomuto sporu zatím nedošlo.

"Probíhají technické přípravy k ratifikaci. Ale ratifikační proces nelze oddělit od vyvíjející se dynamiky širších vztahů EU s Čínou," řekl dnes novinářům místopředseda komise Valdis Dombrovskis, podle něhož jsou čínské sankce neakceptovatelné.

Dnes navržené nařízení musí získat podporu většiny členských zemí, které jsou však v pohledu na budoucí přístup k čínským firmám rozdělené. Některé země chtějí vůči Pekingu ve shodě se Spojenými státy zaujmout tvrdší postoj, další státy v čele s Německem jsou však s ohledem na obchodní zájmy opatrnější.

Menší závislost na dovozu z Číny

Kromě toho hodlá EU snížit závislost na dovozu některých klíčových materiálů a produktů zejména z Číny a dalších asijských států. Evropská komise dnes v rámci aktualizované průmyslové strategie identifikovala skupinu strategických komodit, v jejichž výrobě by měly být členské státy EU soběstačnější. Patří mezi ně například látky k produkci léků, polovodiče či průmyslově využívané chemikálie.

"Skutečná průmyslová revoluce začíná nyní, pokud nasměrujeme ty správné investice do klíčových technologií," prohlásil eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. Nová průmyslová strategie je podle něj zároveň šancí podpořit evropské firmy na cestě k ekologicky šetrnému a digitálnímu hospodářství, k čemuž je určen například mimořádný fond postpandemické obnovy.

Pandemie covidu-19 podle Bruselu odhalila rizika spojená s přílišnou závislostí na dovozu léků a dalších zásadních věcí, u nichž v době zavírání hranic hrozil nedostatek. Komise v uplynulých měsících analyzovala na 5200 produktů, které unijní země dovážejí zvláště z asijských států. Celkem 137 z nich patří do strategicky významných odvětví jako je farmaceutický průmysl a EU je na jejich dovozu podle analýzy příliš závislá. Více než polovina dovozu v této skupině míří do EU z Číny, zanedbatelný není ani podíl dalších zemí jako Vietnam či Brazílie.

Zvýšení produkce v Evropě může podle komise mimo jiné přinést nová pracovní místa či obnovit hospodářský růst. Někteří kritici však varují, že vyšší výroba některých látek může přinést novou ekologickou zátěž. Omezování levného dovozu zase podle nich vést ke zdražení výrobků.

 

Čtěte více:

Děkujeme za dohled. Alibaba dostala rekordní pokutu a děkuje regulátorům
12.04.2021 11:13
Rekordní pokutu 18 miliard jüanů, v přepočtu 60 mld. Kč, udělil čínsk...
Komoditní otázka
14.04.2021 16:56
Naše domácí stavebniny mohly nedávno překvapit své zákazníky tím, že s...
Čínská ekonomika zaznamenala rekordní meziroční vzestup o 18,3 procenta
16.04.2021 8:21
Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o rekordních 18...
Fidelity: Čínské akcie čekají turbulence a dluhopisy počítají s růstem ekonomiky
23.04.2021 6:06
Číně se podařilo zvládnout pandemii velmi dobře a od loňského dubna ne...
Zisk čínských průmyslových firem ve čtvrtletí vzrostl o 137 procent
27.04.2021 8:55
Zisk čínských průmyslových firem v prvním čtvrtletí letošního roku vzr...
Víkendář: Tři africká esa
01.05.2021 9:24
Potenciál pro prudký ekonomický rozvoj Afriky je podle některých názor...

Váš názor
  •  
    05.05.2021 16:21

    "Skutečná průmyslová revoluce začíná nyní, pokud nasměrujeme ty správné investice do klíčových technologií,"...jenom aby ten úředník poznal co je to správné a klíčové....
    abc1
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení