Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: Čínské akcie čekají turbulence a dluhopisy počítají s růstem ekonomiky

Fidelity: Čínské akcie čekají turbulence a dluhopisy počítají s růstem ekonomiky

23.04.2021 6:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Číně se podařilo zvládnout pandemii velmi dobře a od loňského dubna nezaznamenala další vlnu, což silně podporuje její rychlé hospodářské oživení. Čínské hospodářské oživení by se mohlo stát vzorem i pro další velké světové ekonomiky. Jak vidí druhé čtvrtletí na čínském akciovém a dluhopisovém trhu portfolio manažeři Fidelity International?

Vzhledem k nízkému vlivu srovnávací základny dosáhl meziroční nárůst čínského HDP ve stálých cenách v 1. čtvrtletí roku 2021 desetiletého rekordního maxima. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2019 dělal složený růst přibližně 5 procent, což je opravdu blízko k předpandemickému tempu růstu. Z hlediska odvětví zaznamenává výroba nadále rychlejší oživení než odvětví služeb; pokud se na to díváme z pohledu velikosti, obnova růstu malých společností zaostává za obnovou velkých podniků.

Pokud jde o druhé čtvrtletí, vliv srovnávací základny výrazně zeslábne, nelze jej ale opomenout. Očekává se tedy, že si Čína udrží vysoké meziroční tempo ekonomického růstu. Tempo hospodářského oživení ve druhém a v následujících čtvrtletích bude více záviset na oživení sektoru služeb. Podle údajů o vnitrostátním cestovním ruchu se během svátku Čching Ming na začátku dubna počet cestujících a hotelových rezervací podstatně zvýšil ve srovnání s předchozími svátky, což odráží i to, že odložená poptávka po spotřebě může způsobit následné skokové oživení. Udržitelnější hospodářský růst však stále závisí na oživení příjmů. Za zmínku stojí rozdíly v tom, jak probíhá oživení v podnicích různých velikostí a z různých odvětví, a jak to ovlivní zaměstnanost a příjmy obyvatel.

Čínské akcie

„U čínských „A shares“ došlo po oslavě čínského nového roku na trhu k výrazné korekci a investiční trend se výrazně změnil," říká Lynda Čou, portfolio manažerka u Fidelity International. "Vzhledem k tomu, že oživení probíhá podle očekávání, trh předpokládá normalizaci měnové politiky a utažení likvidních marží. Celkově je sentiment trhu stále křehký, protože má tendenci reagovat na pozitivní zprávy pomalu a na negativní zprávy rychle. Akcie s vysokým oceněním a předchozí silnou výkonností zaznamenaly významné korekce. Naproti tomu cyklické akcie těžily z rychlého zlepšení obchodní výkonnosti a budou překonávat výkonnost trhu," komentuje Čou.

"Do budoucna lze na akciovém trhu v prostředí rostoucích inflačních očekávání předpokládat turbulence. Zavádění vakcín, hospodářské oživení a politika zůstávají mezi třemi motory trhu," domnívá se portfolio manažerka. "Až likviditou vyšroubované valuace pominou, bylo by strategické zaměřit se na periodické a strukturální příležitosti u konkrétních akcií. Kontinuita podnikání může být klíčovým faktorem při výběru akcií bottom-up a investoři by se po korekci ocenění měli speciálně zaměřit na podobné, vysoce kvalitní společnosti. Pokud jde o odvětví, jsem optimistická ohledně cyklických odvětví, která jsou podpořená solidními výkony firem, dále u sektoru spotřeby se stabilním výkonem firem, u importu substitučních materiálů a u průmyslového odvětví, která bude těžit z centralizovanějšího trhu.“

Čínské dluhopisy

"Pokud jde o dluhopisy, výnosová křivka čínských vládních dluhopisů zůstala meziročně stabilní, na rozdíl od prudkého růstu sazeb amerických vládních dluhopisů. To lze připsat postupnému omezování stimulů čínské měnové politiky, které nastalo po druhém čtvrtletí roku 2020. Desetiletá sazba státních dluhopisů vzrostla od dubna 2020 přibližně o 60 bazických bodů," komentuje vývoj u dluhopisů Alvin Čcheng, portfolio manažer Fidelity International. 

"Většina očekávání ohledně hospodářského oživení je do dluhopisového trhu již skutečně promítnuta. Ve druhém čtvrtletí 2021 stále předpokládáme tržní konsenzus ohledně postupného oživování ekonomiky. Klíčovými proměnnými bude růst PPI a jeho následný dopad na CPI, na pozadí současného globálního oživení," pokračuje Čcheng. "V současné době je tržní konsenzus ohledně letošního CPI stále nízký. Pokud se CPI zvýší nad očekávání, může se centrální banka zaměřit na risk-off politiku, která omezí likviditu trhu a posune výnosy státních dluhopisů nahoru," doplňuje portfolio manažer.

"Pokud jde o úvěrové dluhopisy, ochota k tržnímu riziku je relativně nízká, protože na konci roku 2020 se objevila řada případů nesplacených dluhopisů lokálních státních podniků (SOE). Zjistili jsme, že některé firmy, které selhaly, mají i nadále potíže s refinancováním a ocenění dluhopisů SOE a investičních dluhopisů městské výstavby v těchto oblastech nadále rostou," dále Čcheng. "Věříme, že dlouhodobá politika centrální vlády stále směřuje k optimalizaci tržního mechanismu, který pomůže vyřešit rizika související se zadlužením. Proto budeme při investicích do úvěrových dluhopisů stále brát v úvahu komplexní rizika regionu, strategický význam dluhopisů státem vlastněných firem a investičních dluhopisů městské výstavby,“ uzavírá Čcheng.

Zdroj: Fidelity International

 

Čtěte více:

Výhled Fidelity: Vyšší regulace v USA, nižší zadlužení v Evropě a růst v Číně
31.03.2021 6:00
Regionální rozdíly budou růst nejen s tím, jak bude postupovat vakcina...
Děkujeme za dohled. Alibaba dostala rekordní pokutu a děkuje regulátorům
12.04.2021 11:13
Rekordní pokutu 18 miliard jüanů, v přepočtu 60 mld. Kč, udělil čínsk...
Investiční tip Alibaba: Regulatorní hrozba zažehnána
12.04.2021 17:06
Akcie Alibaby byly od října loňského roku pod neustálým tlakem kvůli n...
Čínská ekonomika zaznamenala rekordní meziroční vzestup o 18,3 procenta
16.04.2021 8:21
Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o rekordních 18...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university