Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Děkujeme za dohled. Alibaba dostala rekordní pokutu a děkuje regulátorům

Děkujeme za dohled. Alibaba dostala rekordní pokutu a děkuje regulátorům

12.04.2021 11:13, aktualizováno: 12.4. 12:02
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Aktualizováno

Rekordní pokutu 18 miliard jüanů, v přepočtu 60 mld. , udělil čínský státní úřad pro regulaci trhu internetovému prodejci Alibaba za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel. Zmíněná suma představuje zhruba čtyři procenta tržeb firmy za rok 2019. Společnost Alibaba uvedla, že rozhodnutí úřadu "akceptovala" a podřídí se mu. Vyšetřování čínského antimonopolního regulátora vůči této společnosti tím skončilo a firma dnes také sdělila, že si není vědoma toho, by úřad proti ní nějaké další vedl, kromě již diskutovaného zkoumání akvizic a investic Alibaby a dalších technologických gigantů. Akcie společnosti v hongkongském závěru přidaly  6,6 procenta. O zhruba 6 procent rostly také v americkém premarketu.

Státní úřad pro regulaci trhu konstatoval, že vyšetřování došlo k závěru, že Alibaba "zneužívala svého dominantního postavení na trhu" od roku 2015. Firmám, které jejím prostřednictvím prodávaly zboží, bránila v používání jiných platforem internetového prodeje.

Úřad dále uvedl, že internetový prodejce porušuje protimonopolní zákon tím, že brání volnému oběhu zboží a porušuje obchodní zájmy prodejců.

Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group byly v hledáčku pekingských úřadů od konce loňského roku, kdy její zakladatel Jack Ma ve svém projevu ostře kritizoval čínský regulační systém. Regulátoři již výrazně zakročili proti Ant, kterou považují za riziko pro finanční systém, a přinutili firmu podniknout změny, které vážně ohrožují její další výhled.

Alibaba nicméně dnes regulátorům za jejich nejnovější zjištění poděkovala.

„Nedosáhli bychom růstu bez správné vládní regulace a služby a takto kritický dohled, tolerance a podpora ze strany všech konstituentů byly pro náš rozvoj klíčové (…) Za toto vše jsme plni vděčnosti a respektu,“ uvedla společnost v prohlášení, které by si třeba Mark Zuckerberg z Facebooku nebo Tim Cook z Applu podle agentury Bloomberg pravděpodobně rozmysleli, kdyby je americká vláda potrestala rekordními pokutami.

Jenomže americké nebo evropské vyšetřování by pravděpodobně zabralo roky a čínská regulatorní realita je odlišná, podotkl také Bloomberg. Pekingským regulátorům trvalo vyšetřování čtyři měsíce a největším čínským korporacím vyslalo jasnou zprávu: porušování pravidel na ochranu hospodářské soutěže bude mít svoje důsledky.

Pokuta pro Alibabu, která v dolarech vychází na 2,8 miliardy, je méně přísná, než se mnozí obávali. Podle čínské legislativy totiž mohla dosahovat až 10 procent domácích tržeb. Navíc pomáhá odstranit nejistotu, která se nad internetovou říší Jacka Ma vznášela. Možná i proto si dnes titul v Hongkongu připisoval i více než 8 procent.

„Jsme rádi, že je ta záležitost za námi,“ uvedl spoluzakladatel Joseph Tsai v dnešní telekonferenci s investory. „Tyto regulatorní procesy tu jsou proto, aby se zajistily spravedlivé podmínky hospodářské soutěže.“

Hiatorická výkonnost akcií Alibaba (ve formě ADS) na burze NYSE:

Alibaba pokuta Čína regulace  

Pokuta pro Alibabu je více než dvojnásobná než pokuta, kterou musela za své monopolní chování v roce 2015 zaplatit v Číně americká firma Qulcomm, největší světový dodavatel čipů pro mobilní telefony.

Akcie podhodnoceny?

S pokutou je spojena série "nápravných opatření". Firma bude třeba muset omezit dosavadní zvyk nutit obchodníky k tomu, aby si vybrali mezi ní nebo konkurenční platformou, což je praxe označovaná jako exkluzivita. Podle kritiků právě tento požadavek pomohl firmě stát se největším internetovým obchodem v Číně. Radikální změny ve strategii e-commerce ale podle Tsaie, který je místopředsedou správní rady, regulátoři nevyžadují. Firma podle něj ani nespoléhá na exkluzivitu, aby si udržela prodejce, exkluzivní ujednání se v minulosti týkala pouze malého počtů obchodů na Tmall. Generální ředitel společnosti Daniel Zhang pak ujistil, že firma nyní usnadní obchodníkům spolupráci.

Podle Liny Choy, seniorní viceprezidentky v Moody´s Investors Service, „vyžadovaná nápravná opatření pravděpodobně omezí růst tržeb Alibaby, protože její další rozšiřování tržního podílu bude omezené“. Ziskové marže pak podle ní sníží investice do zdokonalení její produktů a služeb a na to, aby si podržela obchodníky. Šéf společnosti Sage Capital Franklin Chu ale agentuře Reuters řekl, že "Alibaba zůstává lákavým a pohodlným způsobem, jak investovat do rychle rostoucí čínské ekonomiky," dodal. Akcie Alibaby jsou podle něj teď podhodnoceny.

Peking ale nemá příliš v úmyslu pouštět svoje internetové a fintech giganty z otěží. Jenom Alibabu přišla jeho kapmaň od října na více než 250 miliard dolarů tržní hodnoty a její rychlá kapitulace poukazuje na to, že má ve vztahu k regulátorům ještě citlivá místa, napsal Bloomberg. Znepokojení pak údajně vzbuzují také rozsáhlé mediální aktivity Alibaby a dojem, že by jejich prostřednictvím mohla ovlivňovat veřejné mínění v komunistické Číně.

Kromě toho se objevil strach, že konkurenci Alibaby by mohlo čekat podobné zkoumání, a akc e titána v sociálních médiích Tencent, lídra v rozvozu potravin Meituan nebo společnosti JD.com dnes na to konto klesaly. Bloomberg k tomu již dříve napsal, že čínští finanční regulátoři vidí jako svůj další cíl pro zesílený dohled právě Tencent.

Zdroje: ČTK, Bloomberg, patria.cz

 

 

Čtěte více:

Jakub Lukáš: Alibaba je po turbulencích na zajímavých úrovních
07.01.2021 18:44
Druhé kolo senátních voleb v americkém státu Georgie. Nejvýznačnější u...
Peking nařídil cenzuru zpráv o antimonopolním vyšetřování Alibaby
08.01.2021 13:19
Čínská vláda nařídila tamním médiím, aby cenzurovala zpravodajství o a...
Čínská Ant se změní na holding, bude podléhat regulaci jako banky
03.02.2021 13:37
Čínská finančně technologická skupina Ant Group a čínští regulátoři se...
Ant a čínské banky utahují své půjčky spotřebitelům
04.02.2021 12:38
Ant Group a nejméně tucet bank omezují svou dlouholetou spolupráci na ...
Čína zvažuje rekordní pokutu pro Alibabu za údajné monopolní chování, píše WSJ
12.03.2021 9:02
Čínský úřad pro hospodářskou soutěž zvažuje rekordní pokutu pro intern...
Čínští technologičtí giganti klesají pod tíhou americké i domácí regulace
25.03.2021 14:49
Akcie technologických gigantů od Tencentu až po Alibabu klesaly poté, ...

Váš názor
  • Však se také dočkáme
    12.04.2021 13:09

    Však se také dočkáme východních zvyklostí, kdy políbíme ruku, která nás udeřila. Alibaba je jistě jedinou čínskou firmou zneužívající svého postavení a zastyděla se právem. Tisíce státních montoven, státní banky úvěrující podle příkazu politbyra, dumpingové ceny, průmyslová práva - na to všechno ten "hodný" regulátor zapomněl.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení