Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciová „prémie“

Akciová „prémie“

27.05.2021 13:36

Když jsou rizikové prémie na akciovém trhu vysoko relativně k nějakému historickému standardu, dá se uvažovat o tom, že akcie mají díky tomuto faktoru prostor pro posílení (existuje prostor pro pokles prémií). A naopak, pokud jsou prémie z nějakého důvodu mimořádně nízko, může to značit valuační našponovanost akcií. Jak je tomu nyní?

1 . „Prémie“ hodně nízko: Různým odhadům toho, jak je to v současné době na trhu s prémiemi, se tu občas věnuji. Morgan Stanley v následujícím grafu ukazuje svůj odhadovaný vývoj „rizikové prémie“ u amerických akcií v indexu SPX. Do uvozovek ten výraz ale dávám proto, že ve skutečnosti o čistou rizikovou prémii nejde. Či přesněji řečeno, jde jen o její hodně volný odhad.

Akciová prémie Patria Soustružník
Zdroj: Twitter

Pokud bychom brali odhady jako relevantní, tak nyní se prémie relativně k nějakému standardu posledních let pohybují velmi nízko. V logice popsané v úvodu by to značilo, že pokud někam půjdou, tak spíše nahoru, což by samo o sobě tlačilo valuace akcií dolů. Jenže...

2 . Něco jako prémie, princip: MS počítá tuto prémii jako rozdíl mezi obráceným PE na straně jedné a výnosy desetiletých vládních obligací na straně druhé. Na první pohled to dává smysl – od toho, co vynáší akcie, odečteme to, co vynáší vládní obligace. A rozdíl musí být riziková prémie akcií. Jenže v kostce to z mého pohledu má dva háčky. Konkrétně, PE, či jeho obrácená forma EP, neukazuje, co akcie vynáší a to ze dvou důvodů:

Za prvé, výnosy nejsou dány zisky, ale dividendami.

Za druhé, samotná výše PE (EP) není dána jen požadovanou návratností (tedy bezrizikovými výnosy a právě rizikovou prémií). Ale i očekávaným růstem zisků.

Nejde mi tu o nějakou kritiku MS (a dalších, kteří tento hodně zjednodušený postup používají). To, co je v grafu vyznačeno, je spíše jakási teoretická riziková prémie předpokládající, že od počátku období se nezměnil (i) poměr zisků a dividend a (ii) stále stejný je také očekávaný dlouhodobý růst zisků, respektive dividend. Ve skutečnosti ale může pohyb křivky v grafu značit jak změny rizikové prémie, tak změny očekávaného růstu. Následující řádky ukazují konkrétní příklad.

3 . Něco jako prémie, příklad: Představme si: Ceny akcií na trhu by z hlediska fundamentu měly odpovídat očekávaným dividendám děleným rozdílem mezi požadovanou návratností a očekávaným růstem dividend. Pokud jsou tedy například dividendy očekávané za rok 10 dolarů, požadovaná návratnost 12 % a očekávaný růst dividend 2 %, je hodnota takového „indexu“ či akcie 100 dolarů (10 / (12 % - 2 %).

Dejme nyní stranou poměr zisků k dividendám, předpokládejme, že je jedna (EP je tak stejné, jako D/P). Zaměřme se jen na druhý efekt z výše uvedeného bodu – onen vliv očekávaného růstu. Z výše uvedeného jednoduchého výpočtu je vidět, že poměr dividend k cenám (dividendový výnos 10 / 100) je dán právě oním rozdílem mezi požadovanou návratností a očekávaným dlouhodobým růstem. Zde je dividendový výnos 10 % a je fundamentálně dán právě tím, že požadovaná návratnost dosahuje 12 % a očekávaný růst 2 %.

Kdyby se očekávaný růst zvýšil, vzrostla by atraktivita akcií, ceny by šly nahoru a dividendový výnos by šel dolů. Pokud by se dostal třeba na 4 %, hodnota akcie a na efektivním trhu i její cena by šla na 10 / (12 % - 4 %). Tedy na 125 dolarů a dividendový výnos by šel z 10 % na 8 % A naopak, pokles očekávaného růst by cenu tlačil dolů a výnos nahoru. Při konstantních bezrizikových výnosech by se nám tak v čase měnil rozdíl mezi dividendovým výnosem (a EP) a bezrizikovými výnosy, ale ne kvůli prémiím, ale kvůli změnám očekávaného růstu.

4 . Realita očekávaného růstu. Již jen krátce podstatná otázka: Je reálné, že by se dlouhodobá růstová očekávání relativně často a znatelně měnila? Pokud se budeme řídit třeba daty Eda Yardeniho, která se týkají (jen) pětiletých očekávání vývoje zisků, tak odpověď je kladná. Například v roce 2014 byl konsenzus ohledně pětiletého růstu zisků kolem 10 %, nyní je nad 15 %. Což může být důvod toho, proč MS vychází nyní „prémie“ tak nízko. A ono nereflektování očekávaného růstu pak podle mne vede k tomu, že tyto „prémie“ vychází celkově soustavně nízko (jak bylo vysvětleno, kalkulace použitá v grafu totiž ukazuje prémie a růst dohromady).

 

Čtěte více:

Uhádnete, o jakou akcii jde?
20.05.2021 17:34
V úvodu se obvykle pokouším nějak stručně vystihnout téma mé úvahy, al...
Valuace, čínská karta
21.05.2021 19:10
V polovině cyklu obvykle dochází k poklesu valuací, což je mimochodem ...
Trendový býk a cyklické sazby
24.05.2021 15:06
Podle některých měřítek se již pár let pohybujeme v dlouhodobém býčím ...
Zvedá se rekordní vlna odkupů. Dají se čekat
25.05.2021 17:32
Minulý týden jsem tu poukazoval na to, že na trhu se zvedá rekordní vl...
Využijte poklesů na akciích, říká Jim Cramer. Co doporučuje nakupovat?
27.05.2021 5:59
Investoři by měli v blízké budoucnosti plně využít poklesů na trhu, uv...
Co o současných valuacích na trhu říká inflace?
26.05.2021 18:00
V souvislosti s aktuálním růstem inflace v USA se nepřekvapivě spekul...
Rozbřesk: Kdo dosáhne na úvěr na bydlení? Názor ČNB teď bude právně závazný
27.05.2021 9:21
ČNB tento týden dostala od Poslanecké sněmovny zelenou k tomu, aby moh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií
7:49Pokles čistého zisku Komerční banky o 21,3 pct meziročně ovlivnily opravné položky. Mírně klesly také provozní výnosy
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data