Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: Posunuly se vyspělé země z deflační rovnováhy do rovnováhy inflační?

Natixis: Posunuly se vyspělé země z deflační rovnováhy do rovnováhy inflační?

23.06.2021 5:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Diskusím o dalším vývoji na kapitálových trzích a ve světové ekonomice nyní zřejmě dominuje téma inflace. Věnuje se mu i francouzská investiční banka Natixis, která se ptá, zda se vyspělé země posunuly z deflační rovnováhy do rovnováhy nové, inflační.

Natixis píše, že před pandemií dominovaly ve vyspělých zemích deflační tlaky, které byly dány útlumem agregátní poptávky. Přesněji řečeno, převisem zamýšlených úspor nad poptávkou po nich. A to je podle banky zase důsledkem toho, že příjmy se stále více odchylovaly směrem od mezd k ziskům. Docházelo tak k poklesu reálných sazeb, který však nevedl ke snížení úspor, ale byl naopak doprovázen rostoucími úsporami. Ty nebyly plně využívány na investice, proto byly výsledkem zmíněné deflační tlaky „potvrzené nízkou úrovní celkové inflace“.

Vývoj inflace ve vyspělých zemích (aproximovaných Spojenými státy, eurozónou, Japonskem a Velkou Británií) ukazuje následující graf:

Posunuly se vyspělé země z deflační rovnováhy do rovnováhy inflačnínováhy inflační

Podle Natixisu je slábnutí poptávky relativně k nabídkové straně ekonomiky „evidentně zapříčiněno posunem příjmů směrem od zaměstnanců“. Což banka dokládá grafem, který srovnává vývoj reálných mezd ve vyspělých zemích na straně jedné a produktivitu na straně druhé. Zřejmá je rostoucí mezera, podle které mzdy dlouhodobě zaostávají za produktivitou:

inflace deflace ekonomika

Jak bylo zmíněno, nyní se ale nehovoří o riziku deflace, nýbrž vyšší inflace. Natixis k tomu uvádí, že pokud by takové riziko skutečně hrozilo, muselo by ve vyspělých zemích dojít k významnému strukturálnímu posunu, který by změnil nerovnováhu na trhu úspor. Tedy ke změně, která by zvedla poptávku po úsporách relativně k jejich nabídce. Jak by k tomu mohlo dojít?

Ekonomové banky míní, že v zásadě dvěma způsoby. Za prvé, pokud by se zvýšily fiskální deficity natolik, že by to vedlo k eliminaci popsané mezery mezi nabídkou a poptávkou po úsporách. A za druhé, pokud by došlo ke změně v rozdělení příjmů – k jejich posunu směrem k těm, kteří pobírají mzdy. Dochází k něčemu takovému?

Natixis na základě dat z minulého roku tvrdí, že sice vzrostly fiskální deficity, ale spolu s nimi i míra úspor. Na počátku roku 2020 pak sice ve vyspělých zemích došlo ke zvýšení podílu mezd na celkových příjmech, ale pak přišel opět obrat k poklesu jejich podílu. K tomu nepřišla žádná výraznější změna v bilancích běžných účtů vyspělých zemí. Natixis tak dochází k závěru, že inflace sice může být nyní ovlivněna vývojem cen komodit, ale celkově se nenacházíme v prostředí nové inflační rovnováhy. Naopak, přetrvávají strukturální deflační tlaky.

Zdroj: Natixis

 

Čtěte více:

Inflace otřásá trhy. Co by o ní investor měl a musí vědět? Webinář zdarma s hlavním analytikem Patrie již dnes od 15:00
23.06.2021 11:24
Inflace a její odrazy na trzích, palčivá otázka dočasnosti či vytrvalo...
Fidelity: Proč to budou mít komoditní akcie v budoucnu jednodušší než akcie technologických firem?
18.06.2021 10:56
Pro akcionáře nastaly po finanční krizi v letech 2008/09 zlaté časy. A...
Perly týdne: Zlatý trojúhelník akciové dokonalosti, americká inflační výjimka
18.06.2021 12:45
Adam Parker patří mezi ty, kteří hovoří o atraktivitě akcií ropných sp...
Čínská brzda, americký plyn a pestrost inflačních režimů
18.06.2021 19:06
Současná čínská úvěrová brzda ovlivňuje i americkou nohu na plynu. Trh...
Ve druhé polovině roku výrazný inflační obrat, tvrdí ekonom Rosenberg. Růstové tituly opět potáhnou
21.06.2021 10:33
Jak interpretovat reakci dluhopisového trhu na páteční slova Jamese Bu...

Váš názor
  •  
    23.06.2021 9:46

    Myšlenka, že úspory nedokáží najít své uplatnění je obvinění ekonomického systému z trvalého selhání v oblasti alokace kapitálu (právní prostředí, ochota riskovat, byrokratické překážky, korupce, mezinárodní překážky, nedostatečná unifikace norem...). Neboli přesně v tom, v čem byl před pár desítkami let dnešní ekonomický systém o parníky lepší než ten socialistický.
    dan_tencl
    • Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank?
      24.06.2021 20:08

      Zkoušeli jste bez úspěchu získat půjčky od bank? Naléhavě potřebujete peníze, abyste se dostali z dluhů? Potřebujete peníze na rozšíření nebo založení vlastního podnikání? Poskytujeme půjčky s tvrdými penězi a všechny ostatní typy půjček s úrokovou sazbou od 3% do 5%. Poskytujeme půjčky NationWide v rozmezí od 3 000,00 do 100 milionů USD / POUNDS / EURO. Financujeme 100% a LTV 75% -85% na pořízení nemovitosti, Odpovězte na tento whatsapp: +447451280545 nebo e-mail: sllcapitaluk@gmail.com
    •  
      23.06.2021 15:23

      Úspory ale přece mají vždy jen jediné uplatnění. Odsunutí spotřeby/investic do budoucnosti. Představa, že zde existují úspory, o které se mají ucházet ekonomicky aktivní investoři, kteří si ty úspory půjčí na pořízení investic, je zcela nekompatibilní s principy, na nichž stojí současný peněžní a bankovní systém. Abych to řekl tak nějak polopaticky, investoři nepotřebují, aby jim někdo půjčoval svoje úspory. Banky jim totiž půjčí zbrusu nově vytvořené peníze a střádaly a jejich úspory k tomu vůbec nepotřebují.
      Richard Fuld
      •  
        23.06.2021 17:19

        Ne, úspory střádalů potřebují. Nové peníze emitované půjčkami v bankách jsou možné jen v povoleném procentu ke stávajícím vkladům (v americe v jiném procentu než v Evropě, ale principiálně stejně). Když nejsou úspory, nelze vytvářet půjčkami oběživo.
        dan_tencl
        •  
          24.06.2021 13:12

          Bohužel jste obětí velmi rozšířeného akademického omylu nazývaného multiplikace vkladů. Ve skutečnosti banky tím, že půjčují klientům peníze, ty vklady v tom okamžiku vytvářejí (tedy ani žádné "předem" mít nepotřebují). Povinné minimální rezervy jsou jen nesmyslný anachronismus (mnoho centrálních bank má nastaveny PMR na 0%) a nefungují tak, jak si mnozí laici představují, tedy že banka vezme 2% vkladů a převede je povinně na rezervní účet do centrální banky. Banky si likviditu (aktuálně ve výši 2% vkladů), kterou drží jako povinné rezervy u ČNB, musí půjčit od ČNB. V rámci plnění povinnosti držet PMR zůstává vklad klienta samozřejmě celý. Banka drží na rezervním účtu půjčenou likviditu ve výši 2% vkladů jaksi "navíc". K tomu, aby banka mohla půjčovat další a další peníze a tím vytvářet další a další vklady (tedy další a další bezhotovostní peníze) potřebuje dostatečný vlastní kapitál. Kolik vlastního kapitálu k tomuto banka potřebuje, určují pravidla kapitálové přiměřenosti bank. Současně platí, že peníze zase zanikají v okamžiku, kdy dlužníci své dluhy bance splácejí. Pokud roste objem peněz, je to zpravidla tím, že rychlejším tempem banky půjčují než dlužníci bankám splácí. Pořád je tady ale omezení bank výší jejich vlastního kapitálu a pravidly kapitálové přiměřenosti. Žádné vklady se nikde nemultiplikují a banky skutečně vklady k půjčování peněz (a v podstatě ani k ničemu jinému) nepotřebují. Pokud banky o vklady soutěží, není to z toho důvodu, aby mohly poskytovat více úvěrů.
          Richard Fuld
  • Deflační rovnováha
    23.06.2021 7:19

    Tady někdy v posledních 60 letech byla deflace? A deflační rovnováha? Nemůžeme se zaměřit na normální stav, to jest inflace 0%?
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Deflační rovnováha
      23.06.2021 17:18

      Ne, úspory střádalů potřebují. Nové peníze emitované půjčkami v bankách jsou možné jen v povoleném procentu ke stávajícím vkladům (v americe v jiném procentu než v Evropě, ale principiálně stejně). Když nejsou úspory, nelze vytvářet půjčkami oběživo.
      dan_tencl
    • Re: Deflační rovnováha
      23.06.2021 8:40

      samozřejmě i vědecké výzkumy potvrzují, že nejlepší inflace je 0%....ale mě se hlavně líbí argument, že se jedná o inflaci dočasnou.....tj. jednorázově se zdraží o 100 % a nedejbože, pokud by příští rok došlo k poklesu o 1% tak budou kašpaři z CB řvát, že máme deflaci....
      abc1
      •  
        23.06.2021 9:52

        Zda jde o dočasnou inflaci nebo ne je otázka za miliardy. V dobách bezprecedentně nafouklých rozvah centrálních bank různě kvalitními aktivy je měnově možné vlastně všechno, předvídatelnost v dlouhém období žalostná. A proto nejde až tak o výši té dočasné inflace, jako spíš o to, jaké bude prostředí pro dobu do další krize a jak dlouho to tak vydrží.
        dan_tencl
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení