Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Zlatý trojúhelník akciové dokonalosti, americká inflační výjimka

Perly týdne: Zlatý trojúhelník akciové dokonalosti, americká inflační výjimka

18.06.2021 12:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Adam Parker patří mezi ty, kteří hovoří o atraktivitě akcií ropných společností. Sean Darby k tomu přidává finanční tituly, ale rostoucí sazby podle něj dolehnou na akcie s vysokými valuacemi a aktiva, u kterých je těžké hovořit o nějaké vnitřní hodnotě. Goldman Sachs popisuje konkrétní očekávanou cestu taperingu a zvyšování sazeb, Refinit poukazuje na americkou inflační výjimku. A více v nových Perlách týdne.  

Zlatý ropný trojúhelník: Akcie ropných společností jsou zlatým trojúhelníkem akciové dokonalosti. Tak o nich na CNBC hovořil Adam Parker, který stojí v čele společnosti Trivariate Research. Vrcholy tohoto trojúhelníků podle něj představují pozitivní posuny v očekávané ziskovosti těchto společností, atraktivní valuace a k tomu dobrý fundamentální příběh. Ekonom dodal, že mezi rostoucími cenami ropy a ziskovostí ropných společností panuje 85 % korelace.  

Parker tedy míní, že ropný sektor půjde plošně nahoru. To, že řada investorů a jejich klientů odmítá do tohoto sektoru investovat, podle něj neznamená, že ti, kteří tak jsou ochotni a schopni učinit, by to udělat neměli. K tomu ekonom dodal, že svět stále spotřebovává velký objem ropy a k nějakému velkému posunu zde podle něj v dohledné době nedojde. Takže platí to, co se naučil za desetiletí své investiční praxe: pokud poptávka převyšuje nabídku, otevíráte dlouhé pozice.

Parker dodal, že akcie ropných společností jsou nyní levné z pohledu poměru jejich tržních cen k účetním hodnotám. To je přitom podle něj historicky nejspolehlivější valuační měřítko. Vedle tohoto sektoru jsou podle něj atraktivní i společnosti těžící a zpracovávající kovy. Investor přitom respektuje to, že řada jiných se od ropy a ropných firem odklání kvůli obavám z jejich dopadu na životní prostředí a rostoucí zájem o takzvané ESG investice. Ne všichni ale podle něj tuto filozofii vyznávají a pro ty současná situace má představovat výjimečnou příležitost.

Ronaldo a Água: Na Yahoo Finance si podobně jako u řady jiných médií všímají, že Cristiano Ronaldo na tiskové konferenci odsunul ze stolu dvě láhve s Coca Colou, místo nich postavil lahev s vodou a doprovodil to komentářem „Água“. Na Yahoo Finance ovšem na rozdíl od ostatních poukazují i na to, že akcie Coca Coly odnesly fotbalistovo gesto poklesem ceny, i když později tyto ztráty zase smazaly:

perly 1
Zdroj: Youtube, Yahoo Finance


Taperingový klid: Dluhopisové i akciové trhy berou téma ukončení nákupu aktiv ze strany Fedu bez větších tenzí. Je to dáno i tím, že reálné krátkodobé sazby se drží hluboko v záporu a sazby dlouhodobé jsou z historického hlediska také velmi nízko. Pro Bloomberg Markets to uvedl Sean Darby, který působí jako hlavní stratég pro globální akciové trhy v Jefferies. Ke klidu na akciích a dluhopisech přispívají i ukotvená dlouhodobá inflační očekávání. Takzvaný tapering, tedy obrat v nákupech aktiv ze strany Fedu, tedy celkově není podle stratéga pro akciové trhy tématem, které by způsobilo velké problémy.

Růst sazeb, ke kterému nakonec dojde, by měl podle stratéga vést k tomu, že si dobře nepovedou aktiva u nichž je složité určit jejich vnitřní hodnotu. Tedy například kryptoměny. Podobné by to mělo být u akcií firem se slabou rozvahou, či akcií s vysokými valuacemi – vysokým PE. S dolarem by samotný tapering pohnout neměl, ten bude podle Darbyho spíše reagovat až na samotné zvyšování sazeb. Ukazuje na to i vývoj v letech 2013 – 2015. Býčí pohyb na dolaru totiž začal až v roce 2015, kdy šly nahoru sazby. I přesto, že o ukončení nákupu aktiv hovořil tehdejší šéf Fedu Ben Bernanke již v roce 2013. „Rozumně dobře“ by si mohly podle stratéga vést dvě části akciového trhu. První z nich jsou finanční tituly a u druhé se Darby shoduje s Parkerem (viz výše), protože jde o energetiku. 

Časový plán: Goldman Sachs v následujícím obrázku popisuje předpokládané načasování taperingu a jeho konkrétní průběh. Podle ekonomů banky by první slova týkající se tohoto tématu měla od Fedu zaznít někdy v srpnu, či září, formálně oznámen by měl být v prosinci a poté by mělo nastat snižování objemu nákupů a to postupně o 15 miliard dolarů po každém dalším zasedání vedení Fedu (viz druhý graf pro vývoj měsíčních nákupů očekávaných bankou a nákupů podle mediánu očekávání). Možnost zvyšování sazeb je pak „na stole“ od druhého čtvrtletí 2023 poté, co Fed zváží, jaké dopady mělo snižování a následně úplné ukončení nákupu aktiv. 
perly 2

Zdroj: Twitter

Zůstane retail? Jill Carey z Bank of America hovořila na Yahoo Finance o aktivitě retailových investorů a traderů. Zájem drobných investorů o akciový trh prudce vzrostl během pandemie, podle strategičky může z části přetrvat i po otevření ekonomiky, ale projeví se to, že lidé se vrátí zpět do práce, k nákupům a podobně.  Což jsou důvody, proč lze očekávat opadající zájem některých lidí o akciové investice a trading.

Carey také zmínila, že je zřejmá určitá korelace mezi zájmem o některé akcie a tím, když lidé dostávali šeky od vlády jako finanční pomoc během pandemie. K tomu strategička dodala, že její firma stále preferuje akcie menších společností před akciemi velkých firem. Spekulativní aktivity drobných investorů tu podle ní nepředstavují výraznější riziko. Atraktivitu tohoto segmentu trhu zvyšuje to, že s probíhajícím otevíráním ekonomiky se spotřeba posune více ke službám, které jsou koncentrovány právě zde. K tomu jsou cyklické malé společnosti podle strategičky stále obchodovány s valuačními diskonty relativně k historickému standardu.


Americká inflační výjimka: Refinitiv n následujícím grafu porovnává vývoj jádrové inflace v USA, Velké Británii, eurozóně a Japonsku. Zatímco rok 2021 přinesl v USA mohutný obrat, protože inflace se zvedla vysoko nad předchozí úrovně, v jiných ekonomikách na úrovni inflace očištěné od vlivu energií a potravin nic podobného nepozorujeme:

perly 3
Zdroj: Twitter


 
 

Čtěte více:

Investice v Číně i v USA, do technologií a rozdělování internetu
17.06.2021 14:21
Steve Rattner z Willett Advisors hovořil na Bloomberg Markets o tom, ž...
Chorvatská automobilka Rimac vstoupí příští rok na burzu. S Porsche prý chce převzít Bugatti
16.06.2021 16:31
Chorvatský výrobce sportovních elektromobilů Rimac, v kterém drží témě...
Čína přitvrzuje ve snaze zkrotit ceny komodit. Podle Goldmanů je ale její úsilí marné
17.06.2021 11:07
Čína zintenzivnila svou kampaň s cílem přibrzdit růst cen komodit a o...
Komentář: Fed zvažuje zvýšení sazeb v roce 2023. Či dokonce dříve...?
16.06.2021 22:03
Fed sice v hlavních parametrech svojí měnovou politiku nezměnil, ale j...
Světová banka zamítla žádost Salvadoru o pomoc se zaváděním bitcoinu
17.06.2021 8:27
Světová banka (SB) ve středu zamítla žádost Salvadoru, aby mu pomohla ...
Kooperativa nebude od roku 2022 pojišťovat uhelné elektrárny ČEZ
17.06.2021 13:16
Pojišťovna Kooperativa nebude od počátku roku 2022 pojišťovat uhelné e...
Britský fintech Wise chystá
17.06.2021 14:19
Britská finančně technologická společnost Wise, která se specializuje ...
Investiční tip Citigroup - Sázka na výnosy
18.06.2021 6:07
Nečekaně jestřábí tón Fedu dále navýšil výnosy dluhopisů, což nahrává ...
Fidelity: Proč to budou mít komoditní akcie v budoucnu jednodušší než akcie technologických firem?
18.06.2021 10:56
Pro akcionáře nastaly po finanční krizi v letech 2008/09 zlaté časy. A...
Žebříček konkurenceschopnosti vede Švýcarsko, Česko kleslo na 34. místo
17.06.2021 16:35
V letošním žebříčku zemí z hlediska konkurenceschopnosti si nejlépe ve...
Na 1 milion tržeb firem v indexu S&P 500 je nyní potřeba o 70 % méně lidí
17.06.2021 17:49
V polovině osmdesátých let potřebovaly v USA obchodované firmy na gene...
UDI spouští od pondělka dobrovolný odkup akcií a O2 dnes bez nároku na dividendu
18.06.2021 8:52
Dnes po uzavření trhu dojde k rebalanci na indexu PX a CECE, UDI CEE ...
Rozbřesk: Trhy Fedu věří, dlouhé výnosy padají, koruna ztrácí
18.06.2021 9:18
Trhy pomalu vstřebávají jestřábí hlasy z Fedu. Obrat v americké centrá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení