Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst cen plynu zajistil Gazpromu ve čtvrtletí rekordní tržby i čistý zisk

Růst cen plynu zajistil Gazpromu ve čtvrtletí rekordní tržby i čistý zisk

29.11.2021 12:46, aktualizováno: 29.11. 13:23
Autor: ČTK

Aktualizováno

Ruský plynárenský gigant Gazprom vytvořil v uplynulém čtvrtletí rekordní čistý zisk a na rekord vystoupily i tržby. Přispěl k tomu zejména růst cen plynu. Ve třetím čtvrtletí zisk činil 581,8 miliardy rublů (176,5 miliardy Kč), zatímco před rokem byla firma ve ztrátě. Podnik, nad kterým má kontrolu ruský stát, to uvedl ve svém dnešním sdělení. Akcie Gazpromu na moskevské burze v reakci přidávaly zhruba tři procenta.

Ceny plynu se zvýšily díky zotavování globální ekonomiky. Gazprom uvedl, že jeho průměrná cena plynu v Evropě a v dalších regionech se ve třetím kvartálu meziročně zvýšila na 313,4 dolaru (7134 Kč) za 1000 metrů krychlových ze 117,2 USD před rokem.

Někteří politici a odborníci firmu obviňují, že nedodává dostatek plynu na zmírnění současné energetické krize. Velkoobchodní cena plynu se na začátku října skokově zvýšila, což dostalo do problémů některé alternativní dodavatele energií, včetně českých. Gazprom uvádí, že plní všechny své závazky ohledně dodávek.

Tržby se v období od července do září meziročně zvýšily na 2,4 bilionu z 1,4 bilionu rublů před rokem. Z hlediska tržeb to byl také rekordní kvartál.

Vývoj akcií společnosti Gazprom (ADR) v systému Xetra za posledních pět let:

72

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Na uspokojení poptávky po plynu v EU se Gazprom podílí více než třetinou.

Vedení Gazpromu tento měsíc schválilo na příští rok zvýšení investic na 1,76 bilionu rublů, což je proti investicím 1,185 bilionu rublů plánovaným na letošní rok nárůst asi o 49 procent. Firma se chce při investování zaměřit na nové těžební a rafinační kapacity.

Zdroje: ČTK, Patria.cz

 

Čtěte více:

Čeká Evropu tuhá zima? Zamrznutí dodávek ruského plynu se může protáhnout až do listopadu
27.09.2021 10:52
Nejhorší evropská energetická krize za poslední desetiletí by se mohla...
Gazprom se podle ruské vlády snaží stabilizovat trh čerpáním ze svých rezerv
12.10.2021 17:15
Ruský plynárenský gigant Gazprom začal využívat své zásoby, aby zvýšil...
Gazprom si na přepravu zemního plynu do Evropy zarezervoval jen třetinu volných kapacit
18.10.2021 14:45
Ruská společnost Gazprom si na listopad pro účely přepravy zemního ply...
Ceny za plyn i elektřinu v Evropě rostou. Rusko nenavýšilo slibované dodávky plynu
08.11.2021 15:10
Ceny plynu a elektřiny v Evropě prudce rostou po signálech, že Rusko n...
Ceny plynu v Evropě klesají. Rusko zvýšilo dodávky, zlepšil se Jamal i tranzit přes Ukrajinu
10.11.2021 17:51
Rusko dnes zvýšilo dodávky zemního plynu do Evropy přes Polsko a Bělor...
Německý regulátor teď neschválí Nord Stream 2. Ceny plynu odpověděly skokem vzhůru
17.11.2021 18:45
Ceny plynu v Evropě dnes znovu rostou poté, co německé úřady přerušily...

Váš názor
  • Pana Putina tlačí čas
    01.12.2021 10:00

    Pan Putin si je moc dobře vědom toho, že ho tlačí čas. Ví , že jeho energetická páka (ve formě plynu a ropy) bude mít na dění v Evropě za 10-15 mnohem, mnohem menší než je tomu dnes. Otázka je jak se s tím pan Putin and company popere, resp. co podnikne dokud je ještě čas, dokud ještě může ...
    petr12
    • Re: Pana Putina tlačí čas
      01.12.2021 10:13

      A řeže si pod sebou větev. Čím víc bude tlačit, tím rychleji se všichni budou chtít ruského plynu zbavit. Kdyby myslel a zavalil Evropu plynem za rozumnou cenu pro obě strany, mohli jim téct miliardy EUR další desítky let. Obávám se však, že 69 letý Putin vidí maximálně na konec svého mandátu/života.
      qwer
      •  
        01.12.2021 11:39

        Denně se line z demokratických sdělovacích prostředků, jakým nebezpečím je pro Evropu závislost na sovětských energiích a jak důležité je tuto závislost snižovat. Je zábavné číst, že jistě demokraticky a prozápadně smýšlející člověk radí diktátorovi Putinovi, zavalit Evropu levným plynem.
        Špaček
  • Jsme v plynové válce, říká velvyslanec pro energetickou bezpečnost Bartuška
    01.12.2021 8:43

    "Nicméně samozřejmě jsme v nějakém duchu plynové války. Ano, jsme. Je dobře, že si to uvědomujeme už nyní v září a že se na to chystáme."
    Špaček
  • Vynikající, tvrdý demokrat, velvyslanec Bartuška říká
    01.12.2021 8:33

    „To, že jsme byli dosud příliš hodní na Rusy, Nory, Alžířany, je naše chyba. Musíme být tvrdí odběratelé,“ říká v rozhovoru pro Radiožurnál Václav Bartuška, zvláštní velvyslanec Česka pro otázky energetické bezpečnosti.
    Špaček
  •  
    30.11.2021 10:46

    Mělo by být věcí úvahy, zda a kolik si zajistit smluvně a kolik nakupovat spekulativně na burze. Smlouva dává jistotu, burza možnost získat i ztratit. Ovšem Nord Stream 1 + 2 dávají j i s t o t u, že do dodávek nebude zashovat třetí, čtvrtý a p. subjekt, přes jehož území plyn proudí. Stačí "nezvykle velké ztráty při dopravě", neplacení, ujídání z koláče jiných - jak jsme již v minulosti zažili. Pokud chceme pochybovat o spolehlivosti dodávek z ruské strany, nemá na to změna trasy žádný vliv. Chceme-li politicko-obchodní válku s Ruskem, pak musíme mít spolehlivější dodavatele - a jak současnost ukazuje, ty nemáme. A také si uvědomit si, že snížením konkurence stoupá závislost (politická i ekonomická)na těch ostatních a oni to dobře vědí. Zásadou bývá diverzifikace a nikoli válka.
    Arbitr
    • Arbitr
      01.12.2021 11:28

      Nejde o pochybnosti v plnění dodávek podle objednávky, ale o vysokou cenu plynu. Vzal jste to ze strategického pohledu. Právě teď je u vesla operativní řízení. V Evropě dnes každý spotřebu energií kontrolovaně snižuje = šetří každý subjekt od seniora po správce veřejných budov. Nešetří možná takový, kdo v roce 2022 očekává vyšší příjmy než má ty letošní. Když není podprůměrná teplota, nemusí se přikupovat drahý plyn. Pokud by přituhlo, vyčerpají se doposud nasyslené úspory a poněkolikáté se přepočítá kritická hodnota strategických zásob, aby se nemuselo přikupovat. Inflace zatím stále skáče nahoru, už působí na spotřebu, před koncem roku to není viditelné, internetové tržby tradičně dvojciferně porostou... V lednu bude „mrtvo“, jako každý rok. V únoru bude dostatek čipů v automobilovém průmyslu, po zbytek roku bude otázkou kupní síla. V březnu možná někdo ukončí podnikání, ale někdo možná „na základě okolností“ už od ledna, čímž se „zvýší“ kapacita zásobníků pro zbytek topné sezony a otevře případně okénko k penalizaci odběratele za nedodržení nasmlouvaného odběru (aby to nebylo nelidské, tak v zájmu řádného hospodáře jen u insolvenčních případů:). V dubnu už se bude vědět, že inflace neroste. V září/říjnu bude vidět na grafu, že inflace klesá dolů a za 4Q22 bude možná i v záporu (jen opticky, skokem zvýšená cenová hladina zůstane na kulminačních=vysokých hodnotách). Ohledně „nespolehlivých dodavatelů“: ti ostatní dodavatelé aktuálně nedodávají více plynu než podle smlouvy?
      Mudr.c
  •  
    29.11.2021 11:20

    Aspoň bude mít Rusko na nákup zbraní, které potom může použít, třeba proti nám...
    qwer
    •  
      29.11.2021 13:08

      Jedna technická poznámka: Rusko je skoro dekádu pod sankcemi, musí všechno vytěžit, zpracovat, vyrobit a opravit sami. Pokud to neplatí absolutně, je na vině liberalismus. /// Jeden laický názor: Gazprom je monopolem v Rusku, nikoliv absolutně. /// A jeden profesionální názor starý asi 1 měsíc od Pavel Cyrani "cena elektřiny nevzniká samovolně. V podstatě je odvozena od nákladů na výrobu v nejdražší elektrárně, která musí být v danou chvíli v provozu. V době nižší spotřeby energie nebo vysokého výkonu obnovitelných zdrojů mají tuto funkci černouhelné elektrárny, jinak jsou v této pozici plynové zdroje."
      Mudr.c
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení