Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vytěsnění O2: Kam jinam dnes pro zajímavou dividendu?

Vytěsnění O2: Kam jinam dnes pro zajímavou dividendu?

22.02.2022 12:28
Autor: Research, Patria Finance

Menšinoví akcionáři tuzemského telekomunikačního operátora O2 procházejí nuceným vytěsněním pod taktovkou hlavního akcionáře a po rozhodnutí valné hromady. Řada z nich držela titul O2 proto, že nesl pravidelnou dividendu. V této souvislosti jsme se podívali na možné dividendové alternativy převážně v Evropě, jejíž korporátní sektor je ve srovnání s americkým na dividendy tradičně štědřejší. Klíčovým parametrem výběru byl robustní volný cash flow, respektive dostatek kapitálu, který bez problémů pokryje dividendové potřeby i v příštích letech. Kam tedy dnes podle našeho názoru pro zajímavou dividendu?

Telekomunikační sektor

Přirozenou alternativou k domácímu operátorovi O2 je nadále pro velkou část akcionářů dividendově stabilní telekomunikační sektor. Podívejme se proto nejprve na možné alternativy v něm v Evropě i Spojených státech.

DEUTSCHE TELEKOM
dt

Největší německý operátor Deutsche Telekom (DTE) je v mnoha ohledech jedním z nejkvalitnějších evropských telekomů, navíc s bonusem vlastnického podílu v T-Mobile US. Největší upside pro volné cash flow (FCF) je u pevných (optických) linek, u nichž má DTE většinu kapitálových výdajů zdárně za sebou. Německý regulátor navíc poskytuje tamním operátorům až 10leté „okno“, během něhož nebude zasahovat do cenové politiky u optiky ve snaze podpořit investice, resp. návratnost investovaného kapitálu. Tzv. FCF yield (FCF/cena akcie) by se tak už letos měl přehoupnout do pohodlných dvojciferných hodnot, přičemž dividendový výnos (DY) dosahuje „jen“ cca 4 %. Do budoucna tedy lze počítat s nárůstem dividend.

VERIZON COMMUNICATIONS
vz

V USA je Verizon Communications jako tamní mobilní jednička zdrojem výplaty téměř 5% dividendy. V prostředí, kde je hlavním strašákem rychlý růst úrokových sazeb Fedu, může být výhodou nízká valuace nedosahující ani 10x generovaného zisku. K pokrytí letošních dividendových potřeb by mělo stačit už něco málo přes polovinu vygenerovaného FCF, zbytek může postupně směřovat k umořování dluhu, který narostl nákupy mobilního spektra, přesto nijak dramaticky neohrožuje kvalitu bilance (čistý dluh/EBITDA 2,9x).

Dividendová šlechta mimo telekomy

Po letech strávených v O2 může být některým investorům po chuti změnit sektorové zaměření bez toho, aby museli dělat dividendové kompromisy. Níže najdete vybrané zástupce evropské dividendové šlechty, klíčovým parametrem mimo dividendového výnosu (DY) je opět volné cash flow (FCF).

STELLANTIS
stellantis akcie auta

Obří automobilový koncern Stellantis, který vznikl přes sérii fúzí mezi Fiatem, Chryslerem a Peugeotem, se nadále opírá primárně o objemné nákladové synergie. V kombinaci s automobilovým trhem, jenž trápí nedostatek některých komponentů (primárně čipů), což vytváří deficit na straně nabídky a přesouvá cenovou sílu do rukou automobilek, se tak napříč odvětvím díváme na robustní marže a tudíž i generovaný FCF. FCF yield by měl letos přesáhnout 12 %, což pohodlně stačí na cca 8% dividendu. P/E poměr je přitom jen na 4x, titul tedy můžeme směle označit za valuačně atraktivní. Jako bonus dáváme k dobru zdravou bilanci, která disponuje nemalou čistou hotovostí (bezmála 1x EBITDA).

VOLKSWAGEN
VW logo

Akcie největší evropské automobilky Volkswagen stále obchodují na jednociferných P/E násobcích, přestože letos bychom se s obnovenými dodávkami čipů mohli dočkat značného růstu tržeb i provozního zisku. Volkswagen to myslí s přechodem na elektromobilitu vážně, schválený investiční program je v automobilovém sektoru zdaleka nejambicióznější. A konečně, likvidnější preferenční akcie aktuálně obchodují s nezvykle velkým diskontem vůči akciím kmenovým, které nesou hlasovací práva, což je pravděpodobně odrazem očekávaných/probíhajících změn ve vlastnické struktuře v rámci holdingu. Předpokládaná vlastnická rošáda mezi rodinami Piech a Porsche by mohla tento valuační diskont odemknout. Dividendový výnos dosahuje cca 5 %, FCF yield přesahuje 13 %.

SHELL A TOTAL ENERGIES
sh

Po prvním pololetí roku 2020 by málokdo tipoval, že návrat ropných koncernů mezi dividendovou šlechtu bude tak rychlý. Jenomže kolaps poptávky na jaře 2020 vedl k místy až brutálnímu seřezání investičních a provozních výdajů, což dostalo tzv. breakeven ceny těžby (tedy cena ropy, která pokryje provozní, investiční a v některých případech i dividendové výdaje) mnohde až ke 40 dolarům za barel (USD/b). Premianty v tomto směru jsou jak Shell, tak Total. S cenami ropy kolem 90 USD/b tudíž vytvářejí přebytek FCF, který může směřovat k akcionářům ve formě zpětného odkupu akcií, ale především dividend. FCF yield Shellu atakuje 15 %, zatímco dividendový výnos nedosahuje ani 4 %, P/E poměr je jen na 7x. Total je na tom ještě o chlup lépe s FCF yieldem na úrovni 16 %, DY na 5 % a P/E na 6x.

BNP PARIBAS
BNP_Paribas_logo

Sektorový záběr můžeme rozšířit o banky, které patří k tradičním plátcům dividend. S bankami se zejména v dobách ekonomické recese pojí riziko pozastavení výplaty dividend, jako jsme to viděli v roce 2020 nebo třeba v letech 2008-2009. BNP Paribas přesto jako jedna z mála bank generovala i v nejtěžších chvílích dostatek hotovosti, aby jí to stačilo na pokrytí dividendových potřeb. Prvotním impulsem pro obrat na evropských bankách v hloubce pandemie bylo ostatně právě oznámení BNP o tom, že na dividendovém účtu shromažďuje i přes doporučení regulátorů hotovost k pozdější výplatě. Nutnou podmínkou k výplatě dividend je u bank stav bilance, resp. kapitálová přiměřenost. Ta by u BNP i po regulaci v podobě Basel IV měla dosahovat 12 % (CET1). Pokud se tedy nestane nic nepředvídatelného, kapitálové potřeby by neměly ohrozit výplatu dividend. Výplatní poměr přece jenom dosahuje jen 60 %, dividenda pak cca 5,5 %. Výhodná je expozice na rostoucí úrokové sazby, paralelní posun výnosové křivky o 50 bps by měl zvýšit zisk o 600 mil. EUR a posunout tak ROTE na 12 % (oproti dlouhodobému cíli na úrovni 11 %). Valuace přitom není nějak napjatá, P/TBV dosahuje 0,8x při aktuální cca 9-10% návratnosti vlastního kapitálu.

AP MOELLER MAERSK
maersk

Na závěr jeden spekulativnější dividendový tip, jakkoliv divně to zní. Spekulativní proto, že ho opíráme pouze o mimořádnou dividendu z loňského mimořádného zisku. Jeho jméno zní AP Moeller Maersk. Dividendový výnos by v tomto případě měl dosáhnout až 11 %, ex-date je stanoven na 16. března. V bezprostřední tržní reakci je však potřeba počítat s odpovídajícím poklesem ceny akcií, ostatně jako u všech primárně dividendových titulů. Dlužno dodat, že na rozdíl od zbytku našeho výběru není v tomto případě dividenda v téhle výši dle našeho názoru dlouhodobě udržitelná, stejně jako současné ceny za námořní přepravu.

Dividendy na pražské burze

Pro investory, kteří nechtějí podstupovat měnové riziko na zahraničních trzích nebo z jiných důvodů preferují zůstat zainvestovaní na domácím trhu, nabízí i pražská burza několik osvědčených dividendových stálic.

KOMERČNÍ BANKA
kbsg2.jpg

Z bank zastoupených na pražské burze je Komerční banka největším beneficientem růstu tržních úrokových sazeb v ČR. To ostatně naznačily již finanční výsledky banky za poslední čtvrtletí loňského roku i komunikované předpoklady pro výhled hospodaření KB v tomto roce. Při skokovém meziročním nárůstu úrokových výnosů a pravděpodobném setrvání rizikových nákladů pod jejich normalizovanou úrovní by KB měla v letošním roce dle našich odhadů aspirovat na čistý zisk až 16 mld. . To by představovalo v podání banky historicky rekordní ziskovou úroveň. Silná organická tvorba kapitálu banky podpořená její nadprůměrnou ziskovostí a restrikce ze strany ČNB na distribuci kapitálu akcionářům v předchozích dvou letech vyústily ve výrazné kapitálové přebytky banky nad regulatorními požadavky. Ze zisku roku 2021 je záměrem vedení banky vyplatit v první polovině letošního roku při 65% výplatním poměru dividendu 43,8 na akcii, přičemž ve druhé polovině roku po zátěžových testech bude rozhodovat vedení banky o vyplacení přebytečného kapitálu v rozsahu až 10,5 mld. (55 na akcii). Potenciální souhrnná výplata dividendy v letošním roce by tak mohla dosáhnout cca 100 na akcii, což ve vztahu k současnému tržnímu ocenění banky odpovídá hrubému dividendovému výnosu nad 10%. Výplatní dividendový poměr ze zisku roku 2022 stanovilo vedení KB na dlouhodobě udržitelných 60-70 %. To by vzhledem k námi odhadovaným hodnotám čistého zisku KB v letošním roce znamenalo výplatu dividendy v roce 2023 na úrovni 50-60 na akcii.

MONETA MONEY BANK
mn

Na rozdíl od celé řady západoevropských bank platí i v případě druhého ryze českého bankovního titulu MONETA Money Bank, že dlouhodobě generuje návratnost vlastního kapitálu nad odhadovanými náklady vlastního kapitálu. Akcionáři banky se tak nemusí trápit myšlenkou, že by management Monety pro ně nevytvářel žádnou akcionářskou hodnotu. Nezanedbatelný přebytek kapitálu nad regulatorními požadavky navíc opticky snižuje finanční výkonnost banky z pohledu rentability vlastního kapitálu. Ještě před plánovaným uzavřením akvizice aktiv okolo Air Bank (ve druhém pololetí 2022) by mělo dojít na obou stranách transakce k významným dividendovým škatulatům. Moneta usiluje o získání souhlasu ČNB s výplatou dividendy 7 na akcii (7,5% dividendový výnos) v první polovině roku a smluvní podmínky transakce by měly umožnit skupině PPF vyplatit si ze skupiny Air Bank před vypořádáním transakce na dividendách až cca 2,5 mld. (50 % z výplaty dividend Monety ve 4Q21 a 1H22e). Zatímco v případě PPF může maximální potenciální výplata dividendy z Air Bank narážet na limity dané kapitálovými požadavky, výplata dividendy Monety v maximální navrhované výši 7 Kč/akcii je z našeho pohledu více realistická. Byť ani v tomto případě by nemělo být získání souhlasu ČNB vnímáno investory jako formalita. Moneta od svého vstupu na burzu v roce 2016 vyplatila akcionářům na dividendách kumulovaně více jak 30 na akcii a velkorysá dividendová politika zůstává jedním z opěrných bodů komunikované investiční teze ze strany vedení banky investorům. Moneta chce i po uzavření transakce udržovat výplatní poměr pro dividendu na úrovni min. 80 % čistého zisku a v rámci představeného střednědobého finančního plánu za období 2022-26e má vedení banky ambici usilovat o výplatu kumulované dividendy za pětileté období ve výši 42,2 na akcii.

ČEZ
čz

Akcie energetické společnosti ČEZ rovněž patří mezi domácí tituly se štědrou dividendovou politikou a růstovou trajektorií hospodaření v nejbližších letech. Tržní cena silové elektřiny zaznamenala v posledních měsících výrazný nárůst zejména vlivem růstu cen zemního plynu a emisních povolenek. Současné forwardové ceny elektřiny se postupně propisují do prodejních cen elektřiny ČEZ a představují významný potenciál pro růst zisku v nadcházejícím období. ČEZ v rámci své dividendové politiky rozděluje mezi akcionáře 80-100 % očištěného (o mimořádné vlivy) zisku. Ten by měl za uplynulý rok dosáhnout cca 21 mld. (zisk na akcii 39,5 Kč). Nicméně i vzhledem k silné rozvaze společnosti (čistý dluh/EBITDA 2,2x oproti cílovaným 2,5-3,0x) předpokládáme, že výplatní poměr pro dividendu za rok 2021 dosáhne více jak 100 % zisku a společnost rozdělí mezi akcionáře i část příspěvku z divestice bulharských aktiv. Návrh dividendy ČEZu za loňský rok očekáváme v rozmezí 40-50 na akcii. S odhadovaným růstem průměrné realizační ceny elektřiny v letošním roce nad 66 EUR/MWh a ziskem EBITDA nad 70 mld. (vs 60 mld. ve 2021e) by se dividenda ČEZu měla vrátit nad hranici 50 na akcii od příštího roku.

 

Foto: Deutsche Telekom, Verizon Communications, Shell, Moneta, ČEZ

 
 
 
 

Čtěte více:

To nejhorší je už za námi, říká ředitel Volkswagenu Diess. Jak se chce vypořádat s nedostatkem čipů?
01.11.2021 10:54
Třetí čtvrtletí bylo složité na straně masovějších značek, značky prém...
Akcie O2 budou staženy z pražské burzy ke konci února, oznámila PPF. Vyrovnání do konce dubna
28.01.2022 9:35
Akcie operátora O2, u kterých včera valná hromada per rollam rozhodla ...
Analytik Patrie Ján Hladký: Plynárenská divize podepírá výsledky Shellu
03.02.2022 15:56
Čtvrtý kvartál 2021 je přehlídkou těžařských úspěchů a nejinak tomu by...
Analytik k číslům Monety: Kvalita výsledkového reportu předčila naše očekávání
04.02.2022 11:54
Moneta dnes před otevřením trhu představila výsledkový report za 4Q/FY...
Vyšší zisk i výhled banky BNP Paribas akcionáře nepřesvědčil, zaměřují se na růst nákladů
08.02.2022 12:20
Francouzská banka BNP Paribas se připojila k řadám svých evropských vr...
ČEZ roste, ochota prodávat je malá
09.02.2022 11:35
Index Stoxx Europe 600 rostl během dopoledne o více jak 1 %, z větší č...
Analytik Patrie k výsledkům TotalEnergies: Skvělý kvartál s konzervativními buybacky
10.02.2022 15:00
O bezvadných kvartálních výsledcích v ropném sektoru, jsme tu psali v ...
Potenciální souhrnná dividenda cca 100 korun na akcii, růst výnosů o více jak 20 % a další střípky z konferenčního hovoru KB
11.02.2022 10:23
Komerční banka ve čtvrtek pořádala konferenční hovor pro analytiky a i...
Čína se zřejmě stane klíčovým hráčem na trhu s LNG. Rodí se noví konkurenti Shellu či Totalu?
11.02.2022 14:52
Čínské firmy se v nadcházejících letech zřejmě stanou klíčovou obchodn...
ČEZ brzy rozhodne o uhelných aktivech v Polsku, ECB by mohla ukončit nákupy aktiv ve třetím kvartálu a futures se zelenají
16.02.2022 8:53
ČEZ brzy rozhodne o uhelných aktivech v Polsku a volné místo v dozorčí...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů