Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína se zřejmě stane klíčovým hráčem na trhu s LNG. Rodí se noví konkurenti Shellu či Totalu?

Čína se zřejmě stane klíčovým hráčem na trhu s LNG. Rodí se noví konkurenti Shellu či Totalu?

11.02.2022 14:52
Autor: ČTK

Čínské firmy se v nadcházejících letech zřejmě stanou klíčovou obchodní silou na globálním trhu se zkapalněným zemním plynem (LNG). Pomůže jim k tomu liberalizace v Číně a nedávno podepsané dlouhodobé smlouvy na rekordní odběr LNG od dodavatelů ze Spojených států. Informovala o tom agentura Reuters.

Dál do světa než jenom na čínský trh teď hledí nejen velké firmy, nad nimiž má kontrolu čínská vláda, například Sinopec a Sinochem Group, ale i ty soukromé, jako je ENN Natural Gas a China Gas. Všechny tyto podniky už se začaly připravovat a posilují obchodní týmy - v Pekingu, Singapuru i například v Londýně.

Expanze čínských firem na mezinárodní trh se zkapalněným zemním plynem přichází asi 20 let poté, co se Čína ve velkém stylu začala angažovat v obchodování s ropou. Čínské firmy tak budou konkurovat zavedeným globálním hráčům, jako je britská energetická společnost Shell, francouzský těžební podnik TotalEnergies nebo nizozemská společnost Vitol, která je obchodníkem na komoditních trzích.

Globální trh, na který teď míří čínské firmy, se ale zvětšuje. Analytici předpokládají, že objem promptního trhu s LNG, tedy trhu k okamžitému dodání suroviny, do roku 2027 dosáhne asi 20 miliard dolarů (428 miliard Kč) ročně. To by byl proti roku 2020 nárůst na více než dvojnásobek.

Loňský dovoz LNG do Číny se zvýšil o 18 procent na rekordních 79 milionů tun. Země tak předstihla Japonsko na pozici největšího odběratele LNG. Jedním z faktorů, které stojí za vysokou poptávkou, je zotavení čínské ekonomiky z dopadů pandemie. Vliv ale má i reforma trhu s produktovody, která umožnila, že plyn může dovážet více firem.

Globální vývoz LNG letos dosáhl na rekordní maxima s tím, jak se zvyšují nákupy v Evropě:

76


Vedoucí divize LNG ve společnosti Vortexa Felix Booth přirovnává současný vývoj v Číně k dřívějším změnám v Japonsku. Společnost JERA, která je největším dovozcem LNG v Japonsku, se za posledních deset let přeměnila z významného koncového uživatele na vlivného hráče, který se na trzích s energetickými surovinami věnuje široké škále činností.

"Očekávám, že čínské státní ropné společnosti se transformují také tak, jenom rychleji. Umožní jim to příznivá situace na trhu dlouhodobých dodávek s možností flexibility odběru a růst poptávky po zemním plynu v Číně," řekl.

Objem kontraktů, které čínské firmy podepsaly s dodavateli ze Spojených států, by měl čínským obchodním společnostem zajistit dostatečné objemy LNG, aby mohly uspokojit poptávku v Číně a se zkapalněným zemním plynem ještě obchodovat i na globálním trhu, poznamenal jeden z obchodníků v Pekingu, kterého cituje Reuters. 

Koncem loňské roku čínské firmy podepsaly smlouvy na dovoz více než deseti milionů tun LNG ročně s americkými společnostmi Cheniere Energy a Venture Global. Smlouvy počítají s možností dodávek zhruba do roku 2045 a dál a umožňují i flexibilitu v tom, na která místa bude náklad LNG směřovat.

Roční dovozy podle regionu:

77

Společnost Unipec, což je obchodní součást čínské státní společnosti Sinopec, se už teď s nizozemským Vitolem přetahuje o pozici největšího světového obchodníka s ropou. Unipec nyní posiluje své obchodní týmy v zahraničí. Dva specialisty na obchodování s LNG už firma přesunula z Pekingu do Londýna a třetího koncem loňského roku přidala k týmu obchodníků v Singapuru.

"LNG se teď na obratu společnosti Unipec podílí méně než desetinou, v budoucnu ale zajistí růst," poznamenal jeden z šéfů podniku, který si nepřál být jmenován, protože není oprávněn o těchto věcech mluvit s novináři.

Vliv společnosti Unipec je ale na trhu znát už teď. Zatím největší prodejní kontrakt, který firma uzavřela v lednu, částečně způsobil, že ceny LNG se na promptním trhu v Asii od začátku roku snížily asi o 36 procent. Firma nicméně zatím přidělila mnohem menší objem než předpokládaných více než 40 dodávek LNG, s nimiž na letošní rok původně počítala.

K růstu prodeje LNG z Číny by měla přispět i nová smlouva o dodávkách plynu potrubím z Ruska. Smlouvu podepsal čínský státní energetický kolos CNPC a očekává se, že LNG z tohoto zdroje se na trhu objeví v nadcházejících letech.


Čtěte více:

Plyn dál výrazně zlevňuje, cena pro evropský trh klesla pod 100 eur za MWh
24.12.2021 14:19
Ceny zemního plynu pro evropský trh pokračují v poklesu, dnes po poled...
Ceny plynu v Evropě díky dovozu LNG už pět dní klesají, je to nejdéle za rok
28.12.2021 13:49
Ceny zemního plynu v Evropě už pátým dnem klesají, což je nejdéle trva...
Ceny plynu by neměly mást. Energetická krize v Evropě ještě neskončila, říká analytik
29.12.2021 16:03
Evropské ceny zemního plynu sice v posledních dnech klesají, neměli by...
Shell pokračuje se zpětným odkupem v objemu 7 miliard dolarů navzdory problémům s LNG
07.01.2022 16:14
Energetický gigant Royal Dutch Shell bude „svým tempem“ pokračovat ve ...
Dominik Rusinko: Možné scénáře vývoje na Ukrajině a strategický význam zemního plynu v Evropě
09.02.2022 17:12
Vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou jsou napjaté již od roku 2014 a nynější...

Váš názor
  • Tož
    11.02.2022 18:26

    Asi dlouhodobý kontrakt není úplně výhra, když v prosinci skončil Japonsku po 25 letech s Katarem tak ho neobnovili.
    HenryFord
    • Re: Tož Henry - Japonsko ///
      11.02.2022 22:46

      Za posledních 30 let (1990-2020) se u nich podíl plynu na energetickém mixu zvedl skoro 2x (z 19% na 37%), po Fukušimě v 2015 činil až 40%, ale podíl plynu opět pomalu klesá s tím, jak se domácí jádro vrací na scénu. Podíl uhlí se za 30 let zvedl také 2x a v 2020 tyto 2 fosilní zdroje dělaly 68% navzdory návratu jádra (jádro z 30% v 1995 na 1% v 2015 na 6% v 2020). /// Japonsko je v podobné situaci jako Evropa - podíl plynu v mixu stagnuje či velmi pomalu klesá. Ačkoliv jsou Japonci ve srovnání s Evropou závislí na plynu skoro 2x víc (EU "pouze" 21% proti 37%), mohou si zřejmě dovolit luxus krátkodobých kontraktů (díky trpělivosti zahraničních věřitelů?). Ale hypoteticky v tomto jejich přístupu může hrát roli ´diplomacie´ (energetická?, politická? toť otazník). /// V listopadu 2021 se v Evropě ohledně zajištění dodávek nedostatkového plynu vytvářely nespočetné scénáře. Podle webu onergetice údajně spuštění Alžírských upgrade-ovaných kapacit dodávek plynu od 11/2021 se uskutečnit mohlo, ale neuskutečnilo z důvodu: "Znovuotevření plynovodu GME přes Maroko do Španělska by obnovilo další vývozní trasu, ale politický spor, který v listopadu zastavil jeho provoz, zůstává nevyřešen a vládní úředník odmítl říci, zda Alžírsko čelí politickému tlaku USA nebo EU, aby tok plynu obnovilo."
      Mudr.c
      •  
        11.02.2022 22:58

        Plus jukni na info o produkci plynu v Austrálii a Malaji. Katar do r. 2026 boostuje o 40 %. Je tam výběr a oproti pevným trubkám je u lodí plus solidní flexibilita dodavatelů. Pro milovníky dat a grafů dávám odkaz na ceny dopravy plynu. Tahat plyn z Yamalu a pak offshore NorsdStreamem není zweimall levné. https://www.researchgate.net/figure/Natural-gas-transportation-costs-7_fig2_283488427
        Gyroskop
        • Gyroskop - odkaz na studii
          12.02.2022 21:46

          Děkuji za odkaz, podělím se o své postřehy. Studie je příliš stará z 2008, přesto technicky zajímavá, technicky se věci příliš nemění. Ohledně predikcí vývoje globální poptávky po plynu studie předpokládala v roce 2008 pro USA podíl 30% importu plynu z celkové domácí spotřeby plynu (skoro přesný údaj pro 2008) a dále pro USA predikuje v 2030 4-násobnou poptávku a růst podílu importu na spotřebě až na 75%. Autor studie nedisponoval daty, které lze dohledat z veřejných zdrojů dnes, totiž že domácí produkce plynu v USA byla po celou dobu od 1990 o 30% vyšší než domácí spotřeba. Realita je taková, že v 2017 se USA staly čistým exportérem, neboť mezi 2008 - 2020 dokázali vlastní produkci plynu zvednout o 70%(na 37TJ, Rusko produkuje 28TJ). Dnes exportují USA stejně plynu jako Rusko (9TJ), přitom v 1990 Rusko exportovalo trochu víc než dnes (9,3TJ). Jinými slovy: Rusko posledních 30 let exportuje stále stejný objem plynu, ale rostoucí produkci jim absorbuje domácí spotřeba (vytápění, průmysl). V USA posledních 30 let objem domácí spotřeby plynu zůstává konstantní (okolo 15TJ), ale objem produkce se zvedl o 85% (tj.mezi 1990-2008 růst o 15%, exportní expanze nadprodukce přišla od 2015-16). Toto jsou veřejná data prezentovaná institucí iea /// Cena dopravy plynu: ve studii je hezky vidět výhodu LNG proti trubkám. Jakou dodací podmínku má Německo ve smlouvě s Gazpromem skutečně nevím. Je ale zcela jisté, že tranzitní poplatky via Jamal cenu produktu zvyšují. Rozdíl mezi přepravou plynu Jamalem a NS1 je nejlépe demonstrovat prostřednictvím Incoterms - Jamalem to je dodávka plynu ´EXW´, kdežto přes NS1 (délka 1200km) je to dodací podmínka ´FCA´ (přepravu platí dodavatel plynu, takže dodání na dvorek). NS1 od 2012 zlevnil plyn z Ruska oproti Jamalu o tranzit, to se ví. Co se neví přesně jsou tranzitní poplatky, ale Ukrajina měla tento příjem jako pevnou součást příjmové strany státního rozpočtu v mld.USD. Počítám že obrácený tok Jamalem neplatí daňový poplatník EU ale státní rozpočet UA. Doufám v to.
          Mudr.c
          • Re: Gyroskop - odkaz na studii
            12.02.2022 22:21

            To mne dlouho vrtá hlavou... output Ruska - oscilace okolo 200k mio m3 ročně defacto od 90-tých let. Mám pocit, že oni jej ani zvýšit nemohou, protože a) jejich zdroje na Sibiři to už neumožňují, prostě jedou na max nebo b) jsou technologicky tak nemožní, že to nedokáží a nemůžou importovat technologie kvůli embargům. V Jamalu se výrazně snížil počet aktivních polí https://www.encyclopedie-energie.org/en/the-natural-gas-industry-in-russia/ a stavět rouru až kdesi z Čukotky bude hodně komplikované - podloží atd. On sám Novak v ruské hlásné troubě TASS prohlásil: https://tass.com/economy/1367675 a to vše při soušasné produkci. Když se blíží dnu, tak to holt neteče jak z pár piv upitého plného KEGu. Ještě začínají docela dost importovat od *istánů okolo kaspiku. CAPEX Gazpromu do LNG je taky zajímavá věc sama o sobě.
            Gyroskop
            •  
              12.02.2022 23:38

              Ještě ohledně těch zásob... když vědí komu o co dnes jde = zdroje, těžko přiznají skutečnost co sami na svém území znaji. Fosilové si nechávají fóra kvůli ceně financování jejich byznysu, takže nad 10 let může být vše z koule za účelem udržení cenové hladiny. Neutrální emise jim do jejich byznysu hodily vidle. Uhlí jako konvenčního zdroje je vůbec nejvíc prý na 4 století....ovšem uhlí je společensky odepsané. Copak technologii na záchyt CO2 již nelze zdokonalovat? Možná lze, možná by to ale rychleji vedlo k růstu "produkčních cen" a inflaci? Možná celá zelená histerie vznikla profláknutím skutečně mizivých fosilních zásob, těžko komukoliv věřit když jde o celý kapitálivý trh a především o tržní podíl... uhlíku vodíku a kyslíku je stále dost dobře to dopadne :)
              Mudr.c
            •  
              12.02.2022 23:04

              Můj názor je že nejvic je trápí to embargo, investice potřebuje po čase i servis... další parametr je asi 60% plochy bez populace protože permafrost nebo aspoň šílené provozní náklady... jinak oni nemají kam jinam se hnout než k istáncům, LNG prostě musí investovat chtějí-li export zuby nehty udržet... takže číňan je pro ně pragmatismus ale otazkou je zda jim budou stačit s dechem
              Mudr.c
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data