Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA zavírají Rusku svůj vzdušný prostor. Biden rozpouští ropné rezervy a nevylučuje přerušení dovozu. Světová banka a MMF pomohou Ukrajině

USA zavírají Rusku svůj vzdušný prostor. Biden rozpouští ropné rezervy a nevylučuje přerušení dovozu. Světová banka a MMF pomohou Ukrajině

02.03.2022 7:32, aktualizováno: 2.3. 18:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spojené státy po vzoru Evropské unie, Británie a Kanady uzavřou svůj vzdušný prostor ruským letadlům kvůli vpádu ruských vojáků na Ukrajinu. Při svém projevu o stavu unie to v Kongresu oznámil americký prezident Joe Biden. Uvedl, že Spojené státy stojí za ukrajinským lidem a že ruský prezident Vladimir Putin je více izolovaný od světa než kdy jindy. Biden označil za prioritu boj proti růstu cen, který podle průzkumů veřejného mínění trápí velkou část Američanů. Oznámil v této souvislosti uvolnění dalších 30 milionů barelů z amerických ropných rezerv, které podle něj pomůže otupit růst cen pohonných hmot. Zároveň přiznal, že ekonomické sankce uvalené na Rusko v reakci na útok na Ukrajinu pocítí i Američané. Později novinářům řekl, že nevylučuje možnost přerušit dovoz ropy z Ruska.

"Myslel si, že Západ a NATO nebudou reagovat, myslel si, že nás může rozdělit... Ale Putin se spletl," řekl šéf Bílého domu. Na úvod svého projevu ocenil Ukrajince včetně ukrajinské velvyslankyně ve Washingtonu Oksany Markarovové, která je na tribuně Sněmovny reprezentantů. Přítomní jí pak tleskali vestoje. Mnozí členové Kongresu při tom byli oděni v barvách ukrajinské vlajky nebo měli modrožluté vlaječky či jiné doplňky.

"Putinova válka byla předem naplánovaná a nevyprovokovaná. Odmítl opakované snahy o diplomacii," uvedl Biden, který ruského prezident v projevu označil za diktátora. "Když diktátoři za svoji agresi nezaplatí, způsobí ještě více chaosu," řekl.

Biden před zákonodárci, členy svého kabinetu a soudci nejvyššího soudu vyzdvihoval sankce, které na Rusko uvalil Západ, a prezentoval i společnou "pracovní skupinu", která má dohlížet na to, aby měly sankce kýžený efekt. Zároveň ale ujistil, že "naše síly nejsou zapojené a nezapojí se do konfliktu s ruskými silami na Ukrajině".

"Ukrajinci bojují s čistokrevnou odvahou," uvedl. "Ale nejbližších několik dní, týdnů, měsíců, pro ně bude tvrdých," dodal

"Všem Američanům říkám, budu k vám upřímný, jak jsem vždy sliboval... Když ruský diktátor napadne cizí zemi, má to dopady po celém světě," prohlásil Biden. Dodal nicméně: "Chci, abyste věděli, že to zvládneme."

USA se už před ruskou invazí na Ukrajinu podobně jako řada dalších zemí potýkaly s mimořádně vysokou inflací pramenící z pandemie covidu-19. Biden při tom čelí kritice, že ke zvýšené inflaci přispěl jeho masivní stimulační balík schválený před rokem v souvislosti s koronavirovou krizí. Válka na Ukrajině a s ní spojená snaha izolovat Rusko od globální ekonomiky nyní může tyto problémy ještě posílit, obzvláště pokud jde o ceny energií.

Biden Američanům vzkázal, že zkrocení cenového růstu je pro něj prioritou číslo jedna a že jeho vláda použije "veškeré nástroje, které máme k dispozici", aby před ním spotřebitele ochránila. Zmínil v této souvislosti plán koordinovaně uvolnit 30 milionů barelů ropy z amerických rezerv a dalších 30 milionů barelů od jiných zemí. Naznačil, že je připraven v případě potřeby zpřístupnit ještě více. "Tyto kroky pomůžou otupit ceny benzinu tady doma," řekl šéf Bílého domu.

Veřejnoprávní rozhlasová stanice NPR ovšem podotýká, že v praxi se tento účinek nemusí dostavit. Podobné oznámení americké vlády z prosince podle ní nijak výrazně ceny pohonných hmot nesnížilo. Za poslední měsíc údajně průměrná cena za galon benzinu (necelé čtyři litry) vzrostla o 26 centů na 3,61 dolaru (82 Kč).

Tento trend by mohl ještě posílit, pokud by USA nasměrovaly svoje sankce vůči Rusku více na jeho energetický sektor, a to zejména tím, že by přestaly nakupovat ropu z Ruska. Americká vláda se v prvních dnech po vypuknutí konfliktu na Ukrajině takové možnosti bránila, Biden dnes však řekl, že v tomto ohledu "nic není vyloučeno".

Podle listu The Wall Street Journal tvořila loni ruská ropa asi osm procent z celkových dodávek ze zahraničí do USA.

Rostoucí ceny by mohly dál poškodit vyhlídky Bidenových demokratů směrem k listopadovým volbám do Kongresu, což si dobře uvědomují i republikáni, kteří neustále za vývoj připisují vinu hlavě státu. Spotřebitelské ceny byly v lednu o 7,5 procent vyšší než o rok dříve, zatímco mzdy narostly podle amerického ministerstva práce o necelých sedm procent. Podle nového průzkumu vypracovaného pro vysílací společnosti NPR a PBS si 38 procent Američanů myslí, že prezident Biden by měl z boje proti inflaci učinit svůj hlavní cíl.

"Příliš mnoho rodin má problém udržet krok s účty. Inflace je připravuje o zisky, které by možná jinak pociťovali. Chápu to," řekl v úterý Biden. Šéf Bílého domu se na obavy snažil odpovědět vyzdvihováním statistik o dobré výkonnosti ekonomiky nebo prosazených investic do infrastruktury. Správnou reakcí na rostoucí inflaci je podle něj snižování nákladů, nikoli snižování platů. "Snižujte vaše náklady, ne vaše mzdy. Vyrábějte víc aut a polovodičů v Americe. (...) A namísto toho, abychom spoléhali na zahraniční dodavatelské řetězce, pojďme to vyrábět v Americe," řekl Biden.

Prezident kromě toho obnovil výzvy ke Kongresu, aby zákonodárci prosadili alespoň některé části obřího balíku sociálních a environmentálních programů, který na konci loňského roku ztroskotal v Senátu. Také se vyslovil pro zvýšení federální minimální mzdy na 15 dolarů na hodinu, nicméně schválení tohoto bodu i dalších prezidentových požadavků se zatím nerýsuje.

Přestože průzkumy veřejného mínění z poslední doby svědčí o mimořádné nespokojenosti a nejednotě americké společnosti, Biden si na závěr úterního projevu neodpustil tradiční prohlášení, že "stav unie je silný". "Jsme dnes silnější, než jsme byli před rokem. A za rok budeme silnější, než jsme dnes," řekl.

Světová banka a Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý oznámily plán poskytnout Ukrajině finanční pomoc ve výši tří miliard dolarů (skoro 70 miliard Kč), z nichž by prvních 350 milionů mohlo být uvolněno už tento týden. Informovala o tom agentura AFP. Instituce zároveň varovaly, že ruská invaze může v konečném důsledku podpořit růst inflace a že turbulence na finančních trzích mohou pokračovat.

"Připravujeme společně sadu podpůrných opatření o objemu tří miliard dolarů během následujících měsíců, počínaje... rychlým vyčleněním nejméně 350 milionů dolarů, které bude předloženo ke schválení správní radě tento týden," uvedli šéfka MMF Kristalina Georgievová a prezident Světové banky David Malpass. MMF už v pátek informoval, že jej Kyjev požádal o krizovou podporu. Společný plán se Světovou bankou počítá po první finanční injekci s dalšími 200 milionů dolarů určenými pro "zdravotnictví a školství".

Iniciativa reaguje na útok ruských vojsk, kterému Ukrajina v úterý čelila šestým dnem. Lídři MMF a Světové banky v prohlášení uvedli, že jsou šokováni a zarmouceni "ničivými lidskými i ekonomickými" dopady války. Připomenuli, že Kyjevu už jsou nyní k dispozici 2,2 miliardy dolarů, které MMF dává jinou cestou k dispozici do konce června. Agentura Reuters podotkla, že společné prohlášení výslovně nezmiňuje Rusko, které je v obou organizacích zastoupeno.

Rusko v návaznosti na vpád svých jednotek na Ukrajinu čelí tvrdým ekonomickým sankcím Západu, které míří proti komerčním ruským bankám nebo měnovým rezervám centrální banky země. Georgievová a Malpass varovali, že dopady války by se mohly "výrazně přelít" do jiných zemí.

"Ceny komodit jsou na vzestupu a hrozí, že dál zhorší inflaci, která nejtvrději zasahuje chudé," citovala z komuniké AFP. "Problémy na finančních trzích se budou dál zhoršovat, bude-li konflikt přetrvávat," uvádí Georgievová a Maplass.

 
 

Čtěte více:

VÁLKA NA UKRAJINĚ - SLEDUJEME ONLINE
23.05.2022 14:00
Ruská armáda 24. února ráno zahájila rozsáhlý letecký, námořní i pozem...
EU odstřihne od SWIFTu sedm ruských bank, Sberbank ušetřila
01.03.2022 21:13
Zástupci Evropské unie se dohodli, že odstřihnou od mezinárodního plat...
MakroMixér: Skončí Rusko jako Severní Korea? S politickým geografem Michaelem Romancovem a ekonomem Janem Burešem
02.03.2022 7:00
Tento MakroMixér je jiný. Hovořit budeme o Rusku jako takovém a ruském...
Putin zakázal vývoz zahraničních měn v hotovosti za víc než 10 tisíc dolarů
01.03.2022 22:04
Ruský prezident Vladimir Putin vydal dekret, kterým zakázal vyvážet z ...

Váš názor
  •  
    02.03.2022 13:39

    Je čím dál obtížnější oddělit emoce od úsudku. Současné dění 2022 s budoucími dopady, co se týká volnosti obchodu, pohybu pracovní síly a zboží po světě, lze přirovnat z poslední doby jen k 2008/2009 a 2020. V 2020 se dočasně zastavil pohyb zboží, ale celý svět dělal možné i nemožné aby se pohyb rozhýbal. Do 2008 prakticky nebylo mezinárodní QE, i tehdy celý svět dělal možné i nemožné jak život co nejdřív nahodit zpět do obrátek. Mezitím po 2008 Evropa řešila výši státních dluhů, v 2013 byla Eurozóna v recesi. Dluhovou krizi pak pomáhaly vyřešit záporné úroky, jejichž čas se začal nachylovat tím okamžikem, když meziroční inflace v průběhu 3 měsíců 7-10/2021 vystřelila z 2,5% na 4,4%. Údaj 4,4% byl známý až v 11/2021. Z nějakého důvodu mezi 25.8.-15.9. vystřelila cena plynu nahoru +35%, což se projevilo kolem 25.10. a propsalo se plně v číslech za leden 22 - tady v Česku. Tedy 5 měsíců trvalo, než se negativní ekonomický impulz zhmotnil ve statistickém sledování... /// Proč tento týden Reuters informuje o diplomatických přestřelkách ohledně Taiwanu že jedna strana tu druhou "provokuje" prostřednictvím plavidla nebo zahraniční mise na nejvyšší úrovni, ale druhá strana hovoří o plné podpoře apendixu, místo aby mezi sebou tyto 2 země dojednávaly podmínky míru ve světě?????? V Evropě rezonuje jak se Čína zapojila do ekonomického bojkotu Ruska, ale žádné zprávy o diplomacii? Protože nás Evropany diplomacie na druhé straně světa nezajímá nebo nemůže ovlivnit? /// Proslovy prezidentů nebo šéfů WB a MMF jsou potřebné. Dokáže ale někdo z nich odhadnout budoucí ekonomické dopady dnešní situace ve světě ve střednědobém výhledu, když při 2 předchozích ekonomických otřesech všichni "tahali" za stejný konec provazu, kdežto teď tomu tak není? Paní Georgievovou média nyní citují "problémy na finančních trzích se budou zhoršovat, bude-li konflikt přetrvávat". No něco k situaci říci musela... Outlook IMF je zhmotněný zatím posledním číslem z ledna 4,4%, když v říjnu to bylo kapku víc 4,9%. Bude v dubnu číslo vůbec pod 4%? Je to jako alchymie, nikdy přesně nevíte, co z jednotlivých ingrediencí vzejde: Bloomberg v pondělí zveřejnil že Turecká ekonomika rostla vloni o 11% (pokud se nejednalo o překlep, tak to je krásné číslo, ikdyž někteří rezidenti to tam mohou vnímat odlišně).
    Mudr.c
  • Aeroflot přestal létat již o den dříve
    02.03.2022 8:15

    Toto není názor, to je pouze doplnění k záhlaví článku, který jsem dál ani nečetl. Do USA létal pouze AEROFLOT a ten ukončil své lety ještě o den dříve, než přišlo zákaz. Občané RF jsou evakuováni do Mexika, protože Mexiko prohlásilo, že proti RF sankce typu těch ze "západního světa" neuvalí. Pokud tato informace v článku obsažena není, pak si dovolím vyslovit i názor, že článek postrádá tuto poměrně důležitou informaci.
    Novák
    • Re: Aeroflot přestal létat již o den dříve
      02.03.2022 9:15

      No přestali tam létat, protože pro ně bylo uzavřeno nebe nad Evropou a neměli se tam jak dostat. Jak prosté. A jak evakuují ty ruské občany do Mexika, nevíš jestli je mezi nimi i Ovečkin, Malkin, Kuzněcov..?
      qwer
      •  
        02.03.2022 9:36

        Takže ten zákaz od USA je tak trochu směšný, ne? K smích ale určitě nebude aerolinkám z USA, až přijde zákaz přeletu přes RF.
        Novák
        •  
          02.03.2022 9:56

          A ty seš x2 nebo seš jen ze stejné farmy..?
          qwer
        •  
          02.03.2022 9:52

          za studene valky se litalo s mezipristanim ve Fairbanks nebo Anchorage, pripadne v Kanade.
          Ai-kun
      • Letecká doprava
        02.03.2022 9:34

        Jenom pro zamyšlení. Kolik letů ze západu na východ bude muset změnit trasu? A země, přes které budou tyto lety nově realizovány, zvládnout takový nárůst?
        Novák
        • Re: Letecká doprava
          02.03.2022 9:50

          staci kouknout na flightradar. Zatim to vypada na dost velkej rust provozu nad Tureckem a Balkanem. To co by letelo z USA nebo Japonska do Evropy zapadni trasou poleti asi pres Aljasku. Koukam nektery lety Moskvy z Karibiku obletaj severne celou skandinavii ..
          Ai-kun
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university