Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Končí doba lehce dostupného kapitálu a posilujícího dolaru

Perly týdne: Končí doba lehce dostupného kapitálu a posilujícího dolaru

11.03.2022 13:12
Autor: Redakce, Patria.cz

ECB překvapila svou rétorikou, vysoká inflace se zatím nepojí s negativním tlakem na ziskovost amerických firem, ale naopak. Renaissance Capital hovoří o konci doby lehce dostupného kapitálu, Goldman Sachs předpovídá znatelné posílení eura.

ECB zjestřáběla: Nick Bennenbroek z Wells Fargo Securities hovořil na Bloombergu o tom, že ECB připravila trhům výrazné překvapení a nastal u ní znatelný posun směrem k jestřábům vyvolaný inflačním vývojem v eurozóně. Banka je přitom podle experta v nelehké situaci, nemá ale volbu a musí udělat to, co už v reakci na inflační tlaky učinila řada jiných centrálních bank. ECB mimo jiné sdělila, že pro splnění svého mandátu udělá vše, co bude třeba. Co vývoj ekonomické aktivity?

Bennenbroek uvedl, že jeho společnost doposud pracovala s predikcemi, podle kterých měla evropská ekonomika letos růst o 3,8 %. Ve světle současné situace na Ukrajině a jejích důsledků ale stejně jako řada dalších institucí tyto projekce reviduje. Podle ekonoma by mohlo odhadované tempo růstu klesnout o 0,5 – 0,75 procentního bodu. Inflace by se na svém maximu mohla dostat až na 7 %, mimo jiné kvůli vyšším cenám ropy.

Inflace a marže: Liz Ann Sonders ze Schwabu poukazuje v následujícím grafu na to samé, na co před časem analýza Natixisu: V druhé polovině roku 2020 se začala v USA zvedat inflace a také ziskové marže firemního sektoru. Podobný vývoj nastal i po finanční krizi roku 2008, ovšem nyní dosahuje inflace mnohem vyšších hodnot. A to samé platí o maržích:

10
Zdroj: Twitter

Polovodiče, Ukrajina a čipová samostatnost USA: Velká část pozornosti zaměřené na problémy ve výrobních vertikálách je již nějaký čas věnována čipům a polovodičům. Vivek Arya z Bank of America hovořil na CNBC o tom, jaký dopad může mít na toto odvětví konflikt na Ukrajině. Podle jeho názoru jen omezený a lehce zvládnutelný. Tyto země totiž podle něj navzdory některým názorům exportují jen omezené množství komodit používaných při výrobě polovodičů. A na straně poptávky je jejich vliv zanedbatelný. Významnější by tak mohl být vliv nepřímý, projevující se zejména na tempu ekonomického růstu evropské ekonomiky.

Raji Gill ze společnosti Needham doplnil, že podle něj budou napjaté podmínky na nabídkové straně odvětví pravděpodobně přetrvávat až do konce roku 2023. Stále totiž neexistuje moc volných kapacit, k tomu přetrvává silná poptávka. Společnosti vyrábějící polovodiče a čipy by tak měly prosperovat, protože vyjednávací síla ohledně cen je na jejich straně a nečelí velkému riziku nevyužitých kapacit. Na otázku týkající se plánů na budování výrobních kapacit v USA pak expert odpověděl, že na jednu stranu jde o urgentní věc. Ale na stranu druhou se z technických důvodů nedá čekat, že by takové kapacity vznikly během krátké doby.

Euro nahoru: Goldman Sachs v následujícím grafu shrnuje své projekce kurzu eura k dolaru. Po řadě měsíců oslabující evropské měny bylo podle ekonomů banky dosaženo dna a nyní by euro mělo posilovat. Na počátku příštího roku by se dokonce mělo dostat na podobné úrovně, na jakých bylo v polovině minulého roku:

11
Zdroj: Twitter


Skončila doba lehce dostupného kapitálu: Jak tvrdí CNBC, minulý rok touto dobou již na americkém trhu proběhlo asi 60 primárních úpisů akcií, letos je to zatím jen 16 IPO. A 7 z nich se nyní obchoduje s cenou nižší, než byla cena při úpisu. Kathleen Smith z Renaissance Capital to komentovala s tím, že končí doba, kdy na k podnikatelům proudil kapitál. Přesněji řečeno, akciový trh je nyní pro nové emise v podstatě uzavřen.

Expertka připomněla, že po prasknutí internetové bubliny trvalo 4 měsíce, než proběhlo další nové IPO. Po finanční krizi roku 2008 během půl roku proběhlo pouze jedno IPO. Nyní jsme z tohoto pohledu v měsíci prvním a současný stav tak může ještě nějakou dobu přetrvat. Přispět k tomu může i pokles valuací již obchodovaných firem, protože investoři nyní mohou hledat hodnotu hlavně u nich. Změnu by mohly indikovat lepší výkony indexů zaměřených na výkony akcií společností po IPO.

Podle expertky již nyní akciový trh odráží prospekt vyšších sazeb. Firmy směřující k IPO pak jsou zejména ty, které se orientují na „novou ekonomiku“ a které by měly být schopné prosperovat i v prostředí vyšší inflace. V tomto smyslu mohou fungovat jako defenzivní tituly.

 

Čtěte více:

Evropská válečná mise, jak snížit závislost na ruských fosilních palivech
11.03.2022 5:51
Desítky let trvající systém dodávek energie na zásobování více než 440...
Americká inflace nepřekvapila, ale ještě neřekla poslední slovo
10.03.2022 15:03
Data o amerických spotřebitelských cenách za únor se nakonec trefila p...
Co to vlastně je dividendová akcie? A jak si typicky vedla v období vyšší inflace?
10.03.2022 16:44
Před časem jsem se tu věnoval akciím firem s potenciálem pro rychle ro...
Tomáš Vlk: Trhy hledají dno. Rozhodne Fed
10.03.2022 17:54
Předchozí euforii na trzích dnes vystřídalo zchlazení sentimentu. Krom...
Rozbřesk: Dvouciferná inflace a další růst cen před námi
11.03.2022 9:12
Meziroční míra inflace v Česku se poprvé od června 1998 přehoupla do d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m