Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejbohatší Rus a těžařský magnát Potanin varuje před hloupostí a zatažením Ruska o 100 let zpět

Nejbohatší Rus a těžařský magnát Potanin varuje před hloupostí a zatažením Ruska o 100 let zpět

11.03.2022 15:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Většinový majitel ruské těžařské společnosti Norilsk Nickel Vladimir Potanin varoval, aby Rusko nebylo zatahováno zpátky do roku 1917, do časů bolševické revoluce. Konfiskace majetku firem, které odešly z Ruska, podle něj ovlivní důvěru investorů na desítky let. Potanin tak reagoval na první kroky ruské vlády směrem ke znárodnění majetku zahraničních firem, informuje agentura Reuters.

Norilsk Nickel je největší světový producent palladia a rafinovaného niklu a nejbohatší Rus podle Indexu miliardářů Bloombergu. Jeho 61letý šéf na sociální síti Telegram napsal, že ruská odpověď na vyloučení země z globální ekonomiky by měla být pragmatická. 

"Neměli bychom se snažit 'přibouchnout dveře', ale snažit se zachovat ekonomickou pozici Ruska na těch trzích, které jsme tak dlouho pěstovali,“ napsal Potanin. "Vrátilo by nás to o 100 let zpět, do roku 1917. A důsledky - globální nedostatek důvěry investorů v Rusko - bychom pociťovali po mnoho desítek let," dodal. „Naše úsilí by nemělo směřovat k ‚zabouchnutí dveří‘, ale k udržení ekonomické pozice Ruska na trzích, v čemž jsme tak dlouho vynikali,“ řekl.

Potaninovy ??komentáře zveřejněné ve čtvrtek jsou dosud největším veřejným nesouhlasem z řad ruských podnikatelských elit proti Putinovi po zmrazení aktiv a zákazů cestování uvalených vládami v Evropě a USA od začátku invaze. Veřejných projevů nespokojenosti bylo zatím jen málo. Vzácné výjimky představuje Oleg Děripaska a Michail Fridman, kteří byli oba sankcionováni a kteří volali po míru a vyjádřili lítost nad krveprolitím na Ukrajině.

O Potaninovi se často mluví jako o strůjci ruského programu půjček na akcie, který vyústil v privatizaci společností s přírodními zdroji po rozpadu Sovětského svazu. V roce 1995 se stal spolumajitelem společnosti Norilsk Nickel a od roku 2012 je jejím generálním ředitelem. Potaninovo jmění se zmenšilo o více než čtvrtinu na 22,5 miliardy dolarů, podle Bloomberg Billionaires Index, což je stále dost na to, aby se dostal na první místo v žebříčku nejbohatších Rusů. Kontroluje asi 34 % Norilsk Nickel, který tvoří asi 40 % celosvětové produkce palladia a také zhruba 10 % světové platiny a rafinovaného niklu.

Ruská ekonomika čelí nejvážnější krizi od pádu Sovětského svazu v roce 1991. Západ uvalil po ruské invazi na Ukrajinu tvrdé sankce na téměř celý ruský finanční a podnikový sektor. V reakci na to Rusko oznámilo zákaz vývozu pro více než 200 produktů a omezilo devizové transakce s mezinárodními investory, což zvýšilo riziko nesplácení vládního dluhu. Také se přiblížil k zabavení a dokonce znárodnění společností v zahraničním vlastnictví, které opouštějí trh.

Potanin řekl, že Rusko by se mělo držet svých exportních trhů, místo aby je dobrovolně opouštělo, a vyzval ke zrušení omezení ke splácení zahraničního dluhu. Tím, že země neprovede ??splátky státních dluhopisů, hrozí křížové selhání celého zahraničního dluhu a věřitelé by mohli požadovat okamžité splacení, řekl. „Plně to platí i pro velké veřejné společnosti, takže je nutné provést úpravy současných norem,“ řekl Potanin.

Pokud jde o hrozbu konfiskace cizího majetku, Potanin přirovnal takovou politiku ke znárodnění, které následovalo po ruské revoluci před více než stoletím. Místo toho, aby vláda riskovala nedůvěru investorů v příštích desetiletích, měla by zajistit, že mezinárodní podniky budou mít příležitost se v budoucnu vrátit, argumentoval.

Návrh ministerstva hospodářství z tohoto týdne přizvat externí manažery, kteří by dohlíželi na společnosti v zahraničním vlastnictví, je „mnohem vhodnějším opatření,“ řekl Potanin. Putin toto opatření schválil na čtvrtečním jednání s vládou.

"Ve světle ekonomických omezení namířených proti Rusku může existovat pochopitelná touha jednat symetricky," řekl Potanin. „Ale příklad západních zemí ukazuje, že tyto ekonomiky samy trpí uvalením sankcí proti Rusku. Musíme být moudřejší a vyhnout se scénáři, kdy odvetné sankce zasáhnou nás samotné.“

Odchod z Ruska oznámila po únorové invazi řada západních firem, od McDonald's přes Coca-Colu až po Toyotu a nábytkářský řetězec IKEA. Stažení z Ruska oznámily i české pivovary Prazdroj, Budvar, Staropramen, prodejce kosmetiky Notino a prodejce hudebních nástrojů Kytary.cz. Ne všechny společnosti ale v Rusku vyrábějí. Ruský premiér Michail Mišustin ve čtvrtek prezidentovi Vladimiru Putinovi řekl, že vláda navrhla, aby firmy, které opustily Rusko, byly převedeny do vnější správy.

Informace, že Moskva může zabavit majetek podniků, které po invazi a následných sankcích přestaly v Rusku fungovat, odsoudily ve čtvrtek Spojené státy. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová varovala, že takový krok bude mít za následek "více ekonomické bolesti“. Její komentáře přišly poté, kdy americký Kongres schválil zákon o výdajích, který zahrnuje téměř 14 miliard dolarů (bezmála 322 miliard Kč) nouzové pomoci pro Ukrajinu.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 
 
 

Čtěte více:

EU navrhla nový balík sankcí. Cílí na ruské oligarchy a politiky, tři běloruské banky vyřadí ze SWIFT
08.03.2022 12:05
Evropská komise kvůli ruské invazi na Ukrajinu připravila nový balík s...
Možný bankrot Ruska se přibližuje, nejméně selektivní nesplácení je očekáváno, píše Fitch a dál sráží rating
09.03.2022 8:44
Americká ratingová agentura Fitch v úterý snížila hodnocení úvěrové sp...
Diamantový trh čeká těžká výzva. Sankce znemožňují platby, roste nedostatek a ceny
09.03.2022 13:19
Diamantový průmysl, podobně řadě dalších komoditních trhů, čelí velký...
EU přidá na sankční seznam dalších 160 Rusů. USA prý zvažují sankce proti Rosatomu
09.03.2022 14:10
Státy Evropské unie se dnes shodly na uvalení dalších sankcí kvůli rus...
Ruská odveta: Znárodnění majetků firem, které odcházejí. Stopka na telco, zdravotnický či automobilový export
10.03.2022 21:13
V reakci na protiruské sankce uvalené Západem po ruské invazi na Ukraj...

Váš názor
  •  
    11.03.2022 15:42

    Rozumný pán, obdobně na druhé straně by měli chladit do ruda rozpálené hlavy a snažit se najít nějaký kompromis k ukončení tohoto řádění, které žádné straně nepřinese vítězství, ale jenom bídu a strádání obyčejných lidí
    abc1
    • rozumný pán, až když má svoji drž ku v klozetu,
      13.03.2022 11:22

      ty taky budeš jednou rozumnej pán, až bude po všem a budou se řešit ti, co podporovali ruskou agresi a šířili mostevskou propagandu. Neboj i na tebe dojde, jsi nepřítel tohoto státu. Ale bude už pozdě, jako u tohoto rozumného moskevského pána, protože zánik ruska jako státu se blíží, tak teď bude v rusku hodně rozumných pánů, kteří toho masového vraha stvořili a podporovali. jako i u nás je třeba rozumnej pán náš prezident proruskej agent. i ty budeš brzy rozumnej pán
      oradapoisson
    •  
      12.03.2022 22:08

      Kdo tam podle vas řádí a na kterém území?
      Asistentor
  •  
    11.03.2022 15:40

    Zajímavé to všechno sledovat co se děje. Když se bombardoval Bělehrad, Mosul, a další místa, byl naprostý klid. I tam přitom zemřely stovky civilistů. Nojo, co je dovoleno Jovovi, není dovoleno volovi. Akorát že je to přímo třeskuté pokrytectví!
    ricochet
    •  
      12.03.2022 4:06

      A další tisíce byli zachráněny.
      Velkamedvědice
    •  
      11.03.2022 20:32

      Řiťočete, než se sem příjdeš vyblít, zkus, než budeš duplicitně blít, tomu tady určitý čas věnovat a nepiš furt ty samé, duplicitní bláboly, např. o tom fejku o humanitním bombardování. Ve zkratce: kolikkrát víc genocid a mrtvých by sis přál, by tě uspokojilo, kdyby NATO ty paka plné nenávisti od sebe NATO neoddělilo? Největší řezničina posledního čtvrtstoletí - Sýrie, se Ti do karet nehodí, žeáno. Jo a ve slavném Iráku.... chtěl bys místo půl mio třeba 5 mio mrtvých ? Tam se navzájem zabíjely, řezaly hordy primitivů, kde si jedna skupina říká Sunité a druhá Šiíté. A kolikpak lidí v tom Mosulu zabil ISS? Celkově, to hrabání se v historii je takové.... trapné. Hlavně, když někdo není schopný věnovat studiu konfliktů týdny/měsíce a přiblble opakuje úderky levičáků/aeronetu.
      Gyroskop
      •  
        12.03.2022 21:33

        Ziroskopečku jseš vskutku poněkud trapný. To, co udělali ušáci v Iráku, Syrii, Lybii, Afganistánu, Panamě atd,atd, se nedá obhájit, jen se zbytečně dál ztrapňuješ. Snaží se ze zbytku světa udělat svý otroky, a u některých jako jsi ty se jim to ale skvěle daří. No a naše vláda, to je ukázka další ubohosti, klidně nechá zbídačit své obyvatelstvo, jen aby mohli vlízt ušákům do zádi. No a aby to nebylo málo, ještě se nám snaží pokrátit všechny naše ústavou zaručené svobody. Stejně jako to dělali komouši.
        ricochet
    •  
      11.03.2022 15:45

      Co to tady mekotáš? Bělehrad, který cíleně prováděl genocidu na civilním obyvatelstvu jiných národů přesně tak jako to ted dělá Putler? Ne náhodou jsou tyhle dva národy odvěkými přáteli. Vzít Srbsko do EU by bylo ohromnou chybou, 100x radši přibrat tu Ukrajinu, která si to svým bojem za svobodu zaslouží.
      VSE LIMITED
      •  
        11.03.2022 20:16

        Kecáš. Banderovci byli a jsou schopní všeho, Ukrajina je nejzkorumpovanější zem v Evropě, to by si EU pěkně nadělala do hnízda.
        ricochet
        • Řiťočet
          11.03.2022 20:24

          A co teprv Husité, keltové noa o mongolech raději pšššt. Korupce v Pycku, Spbsku neexstuje. V UA za nanuka nebyla :D:D:D:D Co to furt blekotáš o nějakých banderovcích? :D:D:D Jo, máš nějaké akcie, nebo se tu zjevuješ, jako pár dalších podobných kamarádů, nám otevřít oči?
          Gyroskop
      •  
        11.03.2022 15:47

        Mimochodem v Srbsku snad jako jediné zemi na světě byl i pochod na podporu těchle zvěrstev na UA, to mluví za všechno. Izolovat stejně jako rusáky.
        VSE LIMITED
    • Co se jeví jako stejné, není stejné.
      11.03.2022 15:45

      Co se jeví jako stejné, není stejné.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data