Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie a dluhopisy za posledních 150 let

Akcie a dluhopisy za posledních 150 let

26.03.2024 16:22

Kolem roku 2000 skončilo jedno hodně dlouhé období vzájemné korelace mezi akciemi a dluhopisy. Nový režim trvá dodnes a dnes se podáváme na pár souvisejících příběhů a úvah.

1. Dva režimy: Následující graf ukazuje velmi dlouhodobou plovoucí korelaci (36 měsíců) mezi desetiletými vládními dluhopisy v USA a tamním akciovým trhem. Tato korelace je asi nejčastěji zmiňována v souvislosti s diverzifikací: Pokud například akcie klesají, investoři s diverzifikovaným portfoliem jsou radši, pokud ceny dluhopisů rostou a vyvažují tak ztráty na prvním aktivu (k tomu jsou dluhopisy obvykle celkově klidnější). Ona korelace ale hraje roli i na rovině akciového fundamentu a níže vysvětlím jakou. Nyní se ale podívejme, co vlastně graf říká.

V obrázku vidíme v podstatě dva rozdílné režimy. První z nich trvá mnohem déle, od roku 1875 až cca do roku 2000 a vyznačuje se v průměru pozitivní korelací – pokud jdou nahoru akcie, dluhopisy mají větší či menší tendenci jít tím samým směrem. Pak ale nastalo relativně rychlé a znatelné překlopení do korelace záporné – pohyby cen akcií a dluhopisů se začaly povětšinou vyvažovat:

ggg
Zdroj: X

2. Poptávkový a nabídkový cyklus:
Základní ekonomický model by v této souvislosti mohl vypadat následovně: Pokud ekonomická aktivita sílí, akciový trh by měl učebnicově činit to samé. Pokud to ale sebou nese zvyšující se inflační tlaky, dluhopisy by měly mít spíše tendenci k poklesu. A naopak, slábnoucí ekonomická aktivita by měla brzdit akcie a pomáhat dluhopisům. Takový jednoduchý model by tedy implikoval režim, který vidíme v grafu po roce 2000.

Graf by tedy z tohoto pohledu říkal, že po tomto roce začal převažovat právě takový mustr, předtím to mohl být mustr inflační – spíše nabídkový. Ten by implikoval společné pohyby akcií a dluhopisů – vyšší nabídkové inflační tlaky neprospívají ani jednomu aktivu, nižší oběma. A v prvním režimu vlastně vidíme pokus o postupný náběh na druhý, který byl ale přerušen inflačními sedmdesátými lety. Pokud bychom je teoreticky vymazali, graf by ukazoval postupný přechod z kladných do záporných korelací.

3. Akciový fundament: Jak jsem zmínil výše, ona korelace se prolíná i fundamentem akcií a to následujícím způsobem: Pokud dluhopisy reagují na ekonomický cyklus popsaným „poptávkovým“ způsobem, působí na fundament akcií během cyklu vyhlazujícím způsobem. Během boomu totiž ceny dluhopisů klesají, jejich výnosy tak rostou a to samo o sobě zvyšuje požadovanou návratnost akcií. Tj., tento pohyb alespoň z části eliminuje podporu, kterou akcie dostávají z lepšího ekonomického a ziskového výhledu.

Hospodářský útlum naopak na rovině zisků táhne akcie dolů, ale zároveň klesají výnosy dluhopisů. Což ziskový efekt tlumí. Nejde přitom zdaleka jen o teorii – například po roce 2008 byl sice růst ekonomiky relativně utlumený, ale akciím se vedlo dobře díky tomu, že poměr růstu k výnosům dluhopisů byl stále velmi příznivý (výnosy klesly výrazně a více než eliminovaly vliv ekonomické aktivity).

 

Čtěte více:

Nadprůměrný dlouhodobý růst trhu?
21.03.2024 17:09
Před časem jsem tu psal, že nejlepším odhadem budoucího růstu trhu můž...
Švýcarská inflační výjimečnost – co za ní zřejmě je a co ne
22.03.2024 17:11
Švýcarská inflace je už zase znatelně pod 2 % a samozřejmě i hluboko ...
Apple, dominantní tržní pozice a nadměrné zisky
25.03.2024 17:56
V médiích se kvůli žalobě na Apple objevují úvahy o tom, zda tato firm...

Váš názor
  • PARADOX
    26.03.2024 20:31

    Zajímavý vývoj…lze pozorovat vývoj u DAXu… přesne před 18 měsíci (26.09.2022). byla jeho hodnota 12’120…. Dnes skončila na hodnote 18’402 = nárůst o více než 50% (!!!). …Zatímco německá ekonomika v roce 2023…oproti 2022… naopak klesla !… a ani počátek roku 2024 nebude růstový…
    SFX
    • Re: PARADOX
      26.03.2024 20:52

      A to při útlumu v Číně… válce na Ukrajině…ale hlavně (na začátku tohto období) ..za stále rostoucích ECB sazbách ..(a to počas celého roku !)….a později již víc než 6 měsíců ´trvajícich’ … relatívně vysokých úrokových sazbách..!!!
      SFX
      •  
        26.03.2024 21:07

        Oprava: …při stále rostoucích ECB sazbách…
        SFX
        •  
          28.03.2024 17:29

          To je mimo jiné proto, že se snížením sazeb už se počítá a to se promítlo i do ceny akcií. Návratnost se snížila, protože se sníží výnos dluhopisu. Jak prosté Watsone. A vybral jste si zrovna moment, kdy se plně projevil růst sazeb. Chvíli předtím byl index 16.000 takže za 2 a více let je to relativně slabý růst o lehce přes 10 %...
          hlemyzd
          •  
            28.03.2024 23:31

            nechci s vysvětlením velmi polemizovat :-)... souhlasím...., jen bych chtěl podotknout, že těch 16´000 bylo dosaženo trochu dříve: na přelomu let 2021/22 (před začátkem války na Ukrajině) ... a pak to klesalo... a přestože od té doby válka bohužel stále pokračuje. :-( ,... tak hlavně zhruba v první třetině pozorovaného období (mezi zářím 2022 a začátkem března 2023, ...kdy bylo jasné, že růst úrokových sazeb se nezastaví....., tak navzdory tomu cena akcií v rámci indexu DAX právě tehdy (!) ..dost rychle rostla... Tím chci jen říci, že i tohle svědčí o tom, že v posledních cca. 5-7 letech ...se již akciové trhy "příliš NECHOVAJÍ podle základních pravidel" :-) ... teoreticky by měly růst tehdy, když ekonomika dané země / regionu roste (+ není blízko válečný konflikt) ... a zároveň úrokové sazby jsou stabilní nebo jen slabě klesají ...a vice versa .... pro běžného člověka z ulice (např. ti, kteří jsou mimo komunity čtenářů Patria Finance :-), ...který by chtěl investovat do akcií, fondů, to může být dost matoucí... a proto asi i mnoho lidí do nich neinvestuje...
            SFX
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data