Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nižší daně dostaly zelenou …

Nižší daně dostaly zelenou …

01.11.2005 17:10
Autor: David Marek

Schválená novela zákona o dani z příjmu má své kladné i stinné stránky. Klíčovým pozitivním aspektem je snížení přímého daňového břemene při současném zvyšování nepřímých daní. Tento posun by měl méně pokřivovat ekonomiku a snižovat její výkonnost. Nicméně v této oblasti zůstává i nadále český daňový systém nahony vzdálen od daňových systémů používaných dynamicky se rozvíjející zeměmi. A to jak v důrazu na přímé daně, tak ve složitosti systému. Negativním prvkem schválené novely je prohloubení progrese zdanění příjmů, kde snaha o prohloubení solidarity s sebou přináší demotivaci ke zvyšování ekonomické aktivity.

Český daňový systém nabízí daleko větší prostor k rozsáhlejší reformě. Bez ohledu na míru progrese zdanění příjmů, by měly být výrazně sníženy daně zaměstnancům, podnikatelům i firmám a výpadky daňových příjmů by měly nahradit nepřímé daně. Přímé daně by mohly být sníženy až o 100 miliard korun, aby se český daňový systém přiblížil irskému modelu, který byl hlavním důvodem tamního hospodářského úspěchu, nebo podobně strukturovaným daňovým systémům (více v analýze Jak reformovat daňový systém v ČR).


Váš názor
  • Společné zdanění = past na manžele
    02.11.2005 11:22

    Překvapuje mne, že zatím nikdo veřejně nediskutuje past společného zdanění manželů. Když vydělečný manžel přesune polovinu svých příjmů na svoji manželku, jinak bez zdanitelných příjmů, tak manželka bude muset vypočtenou daň také zaplatit, třebaže zálohy na ten samý příjem již manželovi byly sraženy zaměstnavatelem. Manžel si zatím bude muset počkat na vrácení přeplatku od finančního úřadu.
    Daňový poplatník
    • a co ještě tohle...
      04.11.2005 21:54

      Pokud manželka v důsledku toho přiznání bude mít za uplynulé období příjem (byť jen papírový) nad 30.000 Kč, měla by podle zákona o dani z příjmů platit zálohy. Nebo se na toto vztahuje výjimka? Pokud ne, znamená to, že pak manžel bude dál vesele odvádět zálohy v plné výši ze zaměstnanecké mzdy, a navíc ještě budou muset platit zálohy na manželku (byť se jim po roce značná část vrátí)? Nebo bude zaměstanec platit úměrně nižší zálohy? (Jak to zaměstnavatel pozná?) Opravdu je to takový Kocourkov, nebo ne?
      oddTom
  • Demotivační je pouze investiční aktivita
    02.11.2005 9:56

    Rovná daň je krásná ekonomická teorie kterou je možno použít tam kde všichni berou skoro stejně všude jinde je to startovací moment pro demagogy na přípravu socialistické revoluce. "Máte se špatně jenom proto protože bohatí platí míň než platili dříve." Problém je pouze a jenom v motivaci na investice. Pokud budu moci ze svého příjmu bohatce odepsat vše co zainvestuji (tím je ale i můj zevnějšek - oblečení, obutí, ...) nebudu syslit peníze ale budu je užívat čímž zaměstnám mnopho dalších lidí. POkud se zavede rovná daň dojde k úplné demotivaci na výdajové stránce. To je přesně co se stalo v GB v padesátých letech. Ekonomičtí neemandi jako je pan Tlustý tohle ale nikdy nepochopí. Pokud přijeme rovnou daň jsem ochoten vsadit si že do dvou let tu máme sociální bouře a stagnaci ve spotřebě.
    Jiří Havelka
    • A co pak s úsporami?
      02.11.2005 13:21

      Jednak nelze odepisovat vše (alespoň ne v mezích zákona). Ale hlavně netuším, co bude takový zbohatlík dělat se svým čistým příjmem, když bude snížením zdanění podle Vás demotivována jeho spotřeba? Já myslím, že své peníze stejně utratí, případně reinvestuje. Rozumnější využití pro ně nevidím. Pokud jde o zdanění právnických osob, tam je to podobné. Firmy se snaží rozvíjet, expandovat a porážet konkurenci. Naříkají, jak mají omezený manévrovací prostor kvůli vysokým daním a uměle vyhnané ceně práce. Díky snížení daní se na to vybodnou? Buď mi ve Vašem příspěvku uniká nějaká myšlenka, nebo to vidíte skutečně zvláštním způsobem.
      Jirka
    • moc nesouhlasím ...
      02.11.2005 12:03

      Domnívám se, že s ušetřenou daní dokážu mnohem lépe hospodařit než stát, který mi ji vezme a dle svého úřednického postupu rozmnělní v ničem a pro nikoho. Tato vláda se k vybraným penězům staví jako k absolutní hodnotě, která tady musí být a proto si předseda poslanecké sněmovny létá každý víkend do místa svého bydliště vrtulníkem a zdůvodnuje to snahou být co nejdříve u svých voličů. Tak na to přispívat vysokou daní nechci. To raději investuji do akcií - čímž podpořím nápady druhých a tím pádem i zaměstanost, anebo dám něco i na děti nabo jinou charitu. Takže já se přikláním k rovné dani. A Vyorálek at létá třeba ke hvězdám .... Ahoj.
      MartinFX
    • Mýty okolo rovné daně
      02.11.2005 10:44

      Přečtěte si tohle: http://www.turnthetide.bloguje.cz/212856_item.php
      M.B.
      • reakce
        07.11.2005 9:35

        Celkem pěkné, bohužel jde o tautologii. Nic doopravdy nového tam zahrnuto není...
        Kajuga
  • snížení daní?
    01.11.2005 18:14

    Snížení daní tak, jak bylo zatím uváděno se bude určitě zdát naprosto skvělé pro většinu našich lidí, možná jsem něco zásadního nepochopila, ale podle mne by bylo určitě zajíměvější najít jiný,ne tak drahý systém sociálního a zdravotního pojištění. Toto snížení daní určitě ve svém důsledku nepřinese úlevu zaměstnavatelům a jak podnikat ekonomicky bez odborně zdatných zaměstnanců ještě nikdo nevymyslel.Není přece do nekonečna možné odvádět nehorázné platby například zdravotním pojišťovnám, když se navíc neustále prokazuje, že ty si své povinnosti neplní. Celé mi to připadá jako podvod.
    B.Lebartova
    • Pojištění
      02.11.2005 10:53

      Právě na tom se ukazuje ubohost českých politiků, kteří jsou schopní se do krve pořezat kvůli blbému procentu DPFO, ale na pojištění už roky zapomínají.
      M.B.
      • pojištění
        02.11.2005 16:06

        Díky za podporu, už jsem si vážně myslela, že mám zásadně špatný postoj ke všem snahám našich skvělých politiků. Nevím jen, jak přesvědčit lidi, dokonce ani ty které mám kolem sebe, že jestli to takto půjde dál, bude problém daní naprosto bezpředmětný, protože Ti lidé zkrátka nebudou mít práci, protože si to zaměstnavatel nebude moct dovolit.Určitě nejsem žádný ekonomický génius ani prognostik, ale takto to prostě vidím.
        B.Lebartova
  • Motivace?
    01.11.2005 17:24

    Můj příjem je o poznání vyšší než průměrný a já osobně motivaci "ke zvyšování ekonomické aktivity" neztrácím.
    Pavel
    • No jistě
      01.11.2005 20:48

      No jistě, ale to zjevně není zásluha vlády ČSSD..
      QEntity
      • Jistěže ne...
        01.11.2005 23:33

        Jistěže to není zásluha ČSSD. Ale díky své "ekonomické aktivitě" mám čas od času nárok na povýšení, tudíž šanci se dostat k zase trošku jiné práci a tím i k trošku lepšímu platu. Budu se chovat úplně stejně, když bude daň z mého příjmu 40%, 30%, 19% nebo 15%. I když jak jsem se tady dočetl, tak je to asi chování odporující určitému modelu. No, nikdo není dokonalý :).
        Pavel
        • Nejsi filantrop?
          03.11.2005 13:58

          Jinými slovy nám chceš říci, že jseš ochoten zvyšovat svoji aktivitu bez ohledu na velikost přírůstku, který za ni dostaneš? Jedno jestli bude přírustek 1000 Kč nebo třeba 5000 Kč? Jistě lidé preferují více peněz před méně, ale jejich získávání něco stojí, a tím něčím může být třeba čas nebo zvýšené úsilí! Srovnají-li lidé např. ztrátu svého volného času s výnosem z většího množství peněz, může nastat a nastane situace, kdy se jim nevyplatí zvyšovat svoji aktivitu a příjem, jednoduše proto, že volný čas má pro ně větší hodnotu než přírůstek peněz!! vyšší zdanění vede ke snížení peněžního příjmu, a tím jsou i případné výnosy poměřované s volným časem menší!!! Bod od kterého nebudu usilovat o zvýšení svého příjmu, ale budu preferovat čas se tak posune níže!!
          manas
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data