Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Regulace nájemného po patnácti letech  (opak.)

Regulace nájemného po patnácti letech (opak.)

27.04.2005 10:27

Rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku opět jednou oživilo naděje českých majitelů domů, že se snad jednou konečně zbaví nesmyslného systému regulace, který v Čechách přetrvává z dob hlubokého socialismu. Jenže právě ta vytrvalost hloupého systému regulace nabádá k opatrnosti.

Bývalý ministr Císař mne pak v článku v MFD přesvědčil, že regulátoři se nevzdají nikdy. Dnes navrhuje vytvoření „orgánu“, který by stanovoval „objektivní“ nájemné nejen podle polohy domu, ale i kvality bytu. To je fascinující úvaha a je škoda, že cesta k ní byla tak dlouhá a trnitá. Podíval jsem se do archívu a našel článek z roku 1996 – změnilo se něco? Ani bývalý ministr ani dnešní zastánci „rozumné deregulace“ se stále nemohou smířit s tím, že nejlépe ocení kvalitu bytu tržní nájemné a že jejich snaha a vytváření různých „orgánů“ a „cenových map“ je mrhání energií…

Stéblem, jehož se zastánci přísné regulace nájemného chytají, je názor odborného mluvčího ČSSD pro otázky bydlení profesora Jaromíra Císaře, že bydlení představuje odvětví přirozeného monopolu. Takový základní omyl je nepochopitelný zvláště u profesora ekonomie na vysoké škole. Přirozený monopol existuje tam, kde každá další jednotka produkce je levnější, než ta předchozí (v ekonomii se říká, že klesají mezní náklady). To je případ rozvodných sítí, kde je levnější a naprosto technologicky postačující postavit jednu celostátní síť. Připojení dalšího zákazníka už pak prakticky nevyvolá žádné další náklady a je zbytečné budovat dvě paralelní rozvodné sítě. V oblasti bydlení taková situace samozřejmě neexistuje. Například postavení jednoho domu pro všech 10 milionů obyvatel ČR by zcela jistě nebylo levnější než výstavba miliónů jednotlivých bytů. Ani postavení dalšího bytu není většinou o nic levnější než postavení bytů předcházejících. Pozice majitelů bytů v jakékoliv lokalitě také není ani zdaleka monopolní. Neexistuje majitel, který by měl monopol na byty například v Pardubicích, nebo na sídlišti v Praze Ďáblicích.

Pan profesor Císař mluví i o nutnosti uspokojit napřed poptávku po bytech i "v jejím prostorovém aspektu". Jak poznáme, že byla uspokojena poptávka po bytě i v tomto "prostorovém aspektu"? Až budou uspokojeni všichni, kdo chtějí bydlet v Nerudově ulici, případně na Malé Straně nebo v Praze 1? Nebo postačí uspokojení poptávky v rámci celé Prahy? Jde jistě o extrémní příklad, ale jak chce tedy pan Císař určit, v kterých oblastech se má sledovat "vyrovnávání" nabídky a poptávky?

V celé debatě o (de)regulaci nájemného jde v podstatě o jediné: v České republice není zhruba jedna třetina domácností, bydlící v bytech s regulovaným nájemným, zvyklá platit za bydlení plné náklady. Někteří "odborníci" jim i nám všem namlouvají, že je možné zároveň koláč sníst i mít ho. Jinými slovy, že můžeme bydlet kvalitně a přitom za bydlení neplatit plnou cenu. K tomu ovšem potřebují státní regulaci, která cenu bydlení zamlží a schová pod příkrov tvrzení o penězích daňových poplatníků, nebo o zneužívání monopolního postavení. Skutečnost je ale daleko prostší, jde o přerozdělování z kapes majitelů nájemných domů (tedy především obcí) ve prospěch nájemníků. Musíme si tedy položit jedinou otázku: chceme takové přerozdělování? Pokud ano, musíme se smířit s chátráním starých bytů a s neduživou nabídkou nových bytů. Pokud ne, musíme se shodnout na způsobu, jak se stát z oblasti regulace nájemného stáhne. Jen je nutné problémy pojmenovat a neuhýbat před nimi.

Autor je vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance. Autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Stát je třeba žalovat
    27.04.2005 11:46

    S autorem článku samozřejmě souhlasím.Napsáno toho bylo mnoho,ale stále se s deregulaci nájemného nic neděje. Součástí bydlení je také spotřeba el.energie,plynu,vody a ostatní služby.Tam se ceny zvýšily za posledních deset let náctkrát a všichní nájemníci nadávají,ale platí.Kdyby nezaplatili tak jim jednoduše dodavatel uzavře přívod a hotovo.Stejně tak se zvýšily náklady na opravy a údržbu majitelům domů,ale regulované nájemné se několik let nezvyšovalo.Pokud bereme náklady na bydlení jako celek,proč se u nájemného nepostupuje stejně jako u ceny za elektřinu,plyn,vodu a odpady?Kdo nám majitelům domů vrátí státem zmařenou investicí do nemovitosti,když blokuje zvýšování nájmu,přesto že že náklady na opravy a údržbu rostou?Za televizi NOVA stát zaplatil 10 miliard jednomu odpůrci.
    Ing.Zbigněv Balon
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.