Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platební bilance ČR v roce 2004: změna poměrů v běžném účtu a nákupy českých dluhopisů

Platební bilance ČR v roce 2004: změna poměrů v běžném účtu a nákupy českých dluhopisů

09.03.2005 12:23
Autor: David Marek

ČNB dnes zveřejnila informace o platební bilanci ve 4. čtvrtletí a zkompletovala tak představu o vnějších ekonomických relacích české ekonomiky. Ve zkratce se dá říci: Dění na běžném účtu ovlivnil příliv přímých zahraničních investic v předchozích letech, loňskému přílivu kapitálu ale dominovaly investice do českých dluhopisů.

Dění na běžném účtu se odvíjí v souladu s teorií finančního životního cyklu investic. Podle této teorie v prvním období přitéká do země kapitál pro vytvoření investice (nejvíce přímých zahraničních investic přiteklo do ČR v letech 1998-2002). V druhé fázi investice začíná generovat zisky, ty jsou ovšem reinvestovány do rozšíření výrobních kapacit (v případě ČR jde o léta 1999-2003). Ve třetí začínají převažovat v rozdělování zisku dividendy nad reinvestovanými zisky. Právě loňský rok by mohl být okamžikem přechodu třetí fáze, neboť objem reinvestic a repatriovaných zisků byl téměř shodný (66 a 65 mld. Kč). Rostoucí výnosnost přímých zahraničních investic, projevující se nárůstem repatriovaných zisků, představuje zátěž pro běžný účet v podobě stále vyššího schodku bilance výnosů. Loni se saldo této složky prohloubila na 140 mld. Kč ze 120 mld. Kč v roce 2003. Příliv investic s sebou ale přinesl také vyšší výkon ekonomiky, rychlý nárůst vývozu a pokles schodku obchodní bilance. V roce 2000 schodek zahraničního obchodu dosáhl 121 mld. Kč, v roce 2001 117 mld. Kč, v roce 2002 71 mld. Kč, v roce 2003 70 mld. Kč a loni klesl na 22 mld. Kč.

Značnou část snížení záporného salda mají na svědomí směnné relace, nicméně loni se zlepšil i čistý export v reálném vyjádření. Vedlejším „produktem“ zahraničních investic je ovšem zhoršující se bilance služeb s tím, jak zahraniční firmy zde působící využívají služby poskytované zahraničními společnostmi, s nimiž často spolupracují i jejich mateřské společnosti. Na začátku tohoto desetiletí dosahovala bilance služeb přebytku kolem 60 mld. Kč, loni se scvrknul na 12 mld. Kč. Důležité je, že výsledný součet napříč běžným účtem je příznivější než předloni. Schodek běžného účtu klesl na 143 mld. Kč (5,2 % HDP) ze 160 mld. Kč (6,3 % HDP). Příliv přímých zahraničních investic do ČR začal poměrně pozdě. Ve větší míře začaly vznikat nové výrobní kapacity až od konce 90. let. Pozitivní vliv na produkční statistiky byl zřejmý poměrně brzy. Dopad na vnější rovnováhu byl zprvu ovšem ovlivněn vysokou dovozní náročností investic do nových produkčních kapacit. Nyní je ale příznivý vliv na obchodní bilanci zřejmý a prospěšnost přímých zahraničních investic pro českou ekonomiku ukazuje fakt, že zlepšení obchodní bilance je výraznější než cena za tyto výrobní kapacity, tj. schodek bilance výnosů. Pro letošní a příští rok očekáváme pokles schodku běžného účtu do pásma 4,5-5,0 % HDP.

Přímé zahraniční investice jsou zároveň položkou, která primárně ovlivňuje finanční účet platební bilance. Touto formou loni přiteklo do ČR téměř 115 mld. Kč. Zatímco objem reinvestovaných zisků je v posledních letech stabilní, příliv investic do základního kapitálu zeslábl. Loni dosáhl 43 mld. Kč, na přelomu desetiletí byl dvojnásobný až čtyřnásobný. Nicméně „delokalizace“ západoevropských firem ještě neskončila a v případě adekvátních reforem trhu práce, daní, veřejných rozpočtů a legislativy by mohl příliv kapitálu do ČR pokračovat. Loni finančním účtem hýbaly především nákupy českých dluhopisů. Zahraniční fondy, banky a další investoři si do svých portfolií nakoupili české dluhové cenné papíry za více než 100 mld. Kč. Dalších 20 mld. Kč investovali do českých akcií. Vzhledem k mizivému rozdílu mezi výnosovou křivkou v ČR a eurozóně (aktuálně je česká křivka dokonce níže) je patrně motivací spekulace na zhodnocení směnného kurzu, čehož jsme v posledních měsících svědky. V roce 2002 byla situace podobná. Tentokrát ovšem ČNB mlčí a proti vznikající kurzové bublině prozatím nezasáhla. Uvidíme, zda se jedná o změnu paradigmatu měnové politiky, nebo o prozaičtější fakt, že ČNB v tomto případě prostě jen zaspala.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university