Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Trubte na poplach, zrušte poplach" a znovu ... "Trubte na .."

12.08.2004 9:25
Autor: 

Bylo nebylo jedno malé království. Ze všech stran obklopené něčím, co se tvářilo jako hory, žilo si spokojeně pod vládou osvíceného krále Olivera (na jméně zase tolik nezáleží, ale Oliver zní noblesně). Vládce to byl moudrý a spravedlivý, zemi spravoval pečlivě, o své poddané se staral jako o vlastní. Měl jenom smůlu, že nevládl sám - o své povinnosti se dělil s několika ministry. Nominálně mělo jít o osvícené a zkušené jedince, Oliver si však o jejich osvícenosti myslel své.

Jednoho dne přišel za Oliverem jeho ministr pro záležitosti finanční a oznámil neblahou novinu - "Vaše lidská politika nás stála tolik peněz, že se jich v naší pokladně nedostává. Musíme prodat některé z těch mnoha sýpek, co máme na západním konci království. Ty zbylé nás úplně bez problémů uživí, královská truhlice se naplní a lid bude zase moci šťasně užívat Vašeho laskavého kralování. Je tam ale malý problém. Žádný jiný panovník to od nás nejspíš "nastojato" nekoupí, budeme to muset nabídnout po částech jednotlivým zemanům". Protože si však Oliver uvědomoval závažnost situace i závažnost nabízeného řešení, nechal si čas na rozmyšlenou s tím, že se k tomuto nápadu ještě později vrátí.

Tento "čas na rozmyšlenou" ještě zdaleka neskončil, ale jeden z ministrů - říkejme mu třeba Jarmil - usoudil (jak, proč a nač se Oliver nikdy nedozvěděl), že k navrhovanému prodeji určitě dojde. I nechal tuto svou úvahu vybubnovat na náměstích a ryncích. Vypukla panika - lidé se začali balit, nakládali své majetky na vozy a houfně odjížděli. Kdo by tam taky zůstával, když mu prodají výnosnou sýpku, ještě ke všemu nejspíš pod cenou? To nemohlo pozornosti Olivera ujít a protože šlo o laskavého panovníka, který nesnese pohled na trpící lid, pozval si Jarmila na své panství k vysvětlení. Ten se kroutil a vymlouval, ale uspokojivé rozuzlení svého mozkového zkratu Oliverovi nedal. Panovník se rozlítil (hlavně proto, že by rád byl vším lidem oblíben) a nechal nešťastného Jarmila setnout.

Fuj, ten středověk byla opravdu doba temna. Posuneme-li se v časové ose o několik století vpřed zjistíme, v jak osvícené době žijeme. Každý si může říkat co chce a ztráta hrdla mu ani zdaleka nehrozí (právě naopak, dostane ještě nějaké panstvíčko navrch). Biřici, placení za dohled nad děním v království, na podobné přehmaty zběžně juknou a dojdou k názoru, že se vlastně žádná škoda nestala. Opravdu?

* cena akcií ČEZ včera spadla o cca 7 Kč. Vezmeme-li hrubým odhadem, že mezi investory (mimo stát) je rozptýleno 195 milionů akcií, těchto 195 milionů "akcionářů" včera díky Jarmilovi ztratilo 1,365 miliardy korun. V případě podobného exkursu zchudli akcionáři jiné společnosti o cca 256 milionů (67 milionů akcií x 4 Kč).

To Vám nepřipadá jako "vcelku velká škoda"?

Petr Žabža, Patria Direct


Váš názor
  • Politicke riziko
    17.08.2004 10:09

    Kdyz investujete v nasem malem kralovstvi musi si byt vedomi rizika, ze nasi politici mohou placat kde co a nic se jim nestane. Tohle nebezpeci je jiz zahrnutou v ratingu rizikovosti, ktere CR ma. Takze zadne prekvapko, neco takoveho se proste u musi ocekavat. Neznamena to ovsem rezignovat. Takovy placal byl me byt pohnan k zodpovednosti. Treba se casem dopracujem k lepsim ratingum.
    Jarek
  • Nastal cas kupovat CEZ
    16.08.2004 10:14

    vazeny pane, standova zena dnes soukrome zarizuje odprodej CEZu za cenu, kterou si kupujici predem vyzadal, samozrejme, ze za jine vyhody plynouci pro ni a hlavne jejiho manzela... snad nechcete, aby nakupovali akcie za vysoke ceny, prodava se za vysoke.... pokud jeste nechapete o cem mluvim, potom urcite nepracujete ve spravnem oboru a pokud se zarazite nad mravnosti a etikou vazeneho pana standy a jeho lidi, potom nectete dulezite clanky, zejmena ty od druheho pana milose, naseho mileho duchodce... shrnuto, co si narod zvolil, to ma...
    Nastal cas kupovat CEZ
  • no to ze schudli je, ale trosku jejich problem ne ?
    12.08.2004 13:27

    nikdo je nenutil si ty akcie koupit a hlavne nikdo je nenutil aby je neprodali kdyz oliver jmenoval jarmila. Maji-li tihle akcionari problem v teto zemi tak at vemou ty svy prasule a jdou investovat do jineho kralovstvi. Nesvadejme zase na ty dusevni kastraty co nam tu vladnou rizika spojeny s investovanim do akcii
    chytrak
    • Pro Chytráka
      16.08.2004 16:35

      To jméno jsi si zvolil opravdu dobře. Doufám že doma řešíš všechny problémy taky tak. Pokud se doma někomu něco nelíbí tak ať jde z domu. Já jsem přece svrchovaný vládce a co řeknu je svaté i když je to třeba kravina. A že někdo řekne blbost která stojí ostatní 1,3 mld. Kč to je moc i na mě. Kdyby ti zrušili v práci kontrakt kvůli tomu, že někdo řekl nějakou blbost a přišel bys o výplatu nebo o práci taky bys asi šel s úsměvem do sousedního království že??? D.
      David
  • To sis dovolil dost
    12.08.2004 11:59

    přirovnávat tuhle zemičku ke spokojenému království osvíceného Olivera. Od nepaměti tady vždycky vládla banda loupežníků kterým blaho lidu zdaleka neleželo na srdci a po 90 letech se to kdovíproč ani nemohlo změnit ba naopak. Zvlášť je milé, že ta banda má docela obstojné pohunky kreří jí pomáhají a na jednu stranu se tváří jako, že jim něco vadí a jsou ušlechtilejší než ti lupiči u vesel a na druhou vesele podepisují opoziční dohody aby se taky stihli napakovat. Ta partička mariáše kterou tahle banda hraje s místními obyvateli má 32 karet z toho 31 jich leží po kapsách loupežníků a jen jediná, žaludovej spodek zůstala pro zbylé osadníky jdem do disidentu, kašpare.
    Bastard
  • nejvyssi cas se odstehovat
    12.08.2004 11:17

    hm, neco na tom bude. bohuzel nase mocna pck nas dojme, ze slo o nestastny vyrok autority.-) - super - nekdo je holt short a nekdo zase long... zajimave by bylo zjistit, zdalipak nekdo z rodiny nema nekde prihratou polivcicku......
    bob
  • Podstata je někde jinde
    12.08.2004 11:17

    Pan Šejna píše hezky o tzv."akcionářích". D"ležité ale je , co "stát" chce s těmi penzi udělat- zatím to vypadá, že je chce naprosto nesmyslně rozházet na předvolební sliby (vždyt volby jdou už za 2 roky) důchodcům. rodinám , dětem, bohatým, chudým, zkrátka všem. Vzpomínáte? Jedna velká sýpka se celá prodala (jmenovala se Tarnsgas) za 130 miliard na jaře 2002. A vypařila se jako pára nadhrncem, pardon, socani za ni vyhráli volby. Dala někdy tahle (pardon minulá) vláda/Vláďa účet, na co se těch 130 miliard utratilo? Já ho tedy neviděl. A s TELECOMEM a ČEZem to bude to samé, musíme to stihnout prodat do března 2006 a pak se možná Titanik zachrání. Ach můj bože, proč se vlastně rpzčilovat?
    traktorista
    • Chceš účet?
      12.08.2004 11:34

      Stavebko, příspěvky na penzijko, hypotéčky, obcím na "malometrážní byty", "odstraňování vad" paneláčků (odstraňování vad domů z nepálených cihel kupodivu nikoho netrápí ;-). Dotačky na nákup autobusů, na metro a tramvajky pražanům, vyfutrování fondu pro odškodnění pozůstalých po zkrachovalých makléřích, vyplacení kampeličkářů a vkladů v IPB, povodničky, zdravotnictví - jehož služeb zneužívají krom líných socek také neziskoví podnikatelé ... no bylo by toho víc.
      Kozina+
  • Větička pod čarou
    12.08.2004 10:54

    V tom královstvíčku je vůbec zajímavých osůbek a firmiček. Před pár měsíci například jedna známá finanční společnost vydala doporučení prodat akcii sýpky při kursu 130,-Kč neboť nejsou žádné fundamentální důvody pro její další růst... Hmmm, ještě že je vždy připojena větička, aby si poddaní přečetli důležité upozornění k tomuto dokumentu... Co kdyby náhodou uposlechli a pak se chtěli něčeho domáhat...
    Rudolf Kovář
    • RE...
      12.08.2004 11:02

      Ty jsi to asi moc nepochopil, viď ? To že má Patria sto let starý doporučení na ČEZ je jedna věc, tady jde ale o to, že kdejaký ňouma ve vládě plká co mu slina na jazyk přinese a vůbec si neuvědomuje důsledky svého počínání. Jestli někdo prodá nebo ne je jeho věc, já to určitě dělat nebudu. Zdar.
      Batn
  • Pane Žabko
    12.08.2004 10:54

    výnosná sýpka zůstane výnosná i po prodeji státního podílu, protože stát příjde pouze o dividendy a nikoli o daň z příjmu. To, že Vám spadla cena vašeho podílu na sýpce, je Váš problém pouze tehdy, pokud jste chtěl prodat svůj podíl právě teď, když prodává stát. Jestliže se stát dle Vás chová blbě, Vy se chováte úplně stejně blbě. Jinak balit kufry a své majetky začínají nikoli lidé, ale podílníci na sýpce, což nejsou lidé tvořící hodnoty, ale tvorové nazývaní v dnešní době "akcionáři". Tito lidé nakupují podíly za účelem kšeftu s rizikem, že prodělají kalhoty. Kdyby se nechovali jako stádo volů a počkali by, cena jejich podílu opět stoupne.
    Mirek Šejna
    • Dobrý bože! A tohle taky chodí po dvou?
      12.08.2004 17:08

      Drahý pane Šejno, dovolte mi prohlásit, že jste trouba. Váš názor je tak prosáklý komunistickým myšlením, až mě z toho jímá hrůza. Pokud spadne cena akcií v důsledku tržních událostí, je to v pořádku a s tímto rizikem do investice každý investor vstupoval. Pokud cena spadne z toho důvodu, že kdejaký nezodpovědný blb z vlády plácá nesmysly, bez toho, aby se zamyslel, co tím způsobí, už to moc v pořádku není. V USA by za to pro zmíněného blba byla nepěkná polízanice se Stock Exchange Commission. A mimochodem, nejedná se jen o poškození investorů z řad fyzických osob, jsou postiženy například i penzijní a podílové fondy, které své investice vesměs oceňují na principu marked-to-market, takže takováto událost pro ně znamená okamžitou nerealizovanou ztrátu. V poslední řadě, pokud opravdu žijete v domnění, že jediný, kdo opravdu tvoří hodnoty, je pracující lid a každý, kdo nemá v ruce lopatu je příživník (zejména pak buržousti tyjící z pracujícího lidu), pak se obávám, že jste se trochu zasekl v padesátých letech a jediný, Vám sympatický režim, se nachází v Karibském moři kousek od břehů Ameriky! Hurá tam!
      Alex
      • Ztráta
        13.08.2004 13:44

        Tady se pohoršujete že někdo něco plácnul a došlo k poklesu a vůbec Vám nevadí např. IPB, což nemá asi ve světě obdoby. "Hrdinové" této akce teď mají plné kalhoty a snaží si udobřit Nomuru, k drobným akcionářům jsou však stejně arogantní jako dříve. A co snaha zlikvidovat Motoinvest přes zničení Agrobanky s jejím následným prodáním (té lepší části) GE (tu horší část nechali zase drobným akcionářům). Toto bylo vůbec vypečené.
        Hood
      • Ztráta
        13.08.2004 13:44

        Tady se pohoršujete že někdo něco plácnul a došlo k poklesu a vůbec Vám nevadí např. IPB, což nemá asi ve světě obdoby. "Hrdinové" této akce teď mají plné kalhoty a snaží si udobřit Nomuru, k drobným akcionářům jsou však stejně arogantní jako dříve. A co snaha zlikvidovat Motoinvest přes zničení Agrobanky s jejím následným prodáním (té lepší části) GE (tu horší část nechali zase drobným akcionářům). Toto bylo vůbec vypečené.
        Hood
        • Re
          13.08.2004 18:45

          Opravdu nechapu jak IPB souvisi s tematem. Kauza IPB je vec jedna a placani nesmyslu ze strany statu o spolecnostech v jejich vlastnictvi a naslednym pohybem ceny na burze je vec druha. Vitejte do obchodovani se statnimi akciemi. Take jsem zazil horke chvilky pri drzeni TComu a to pan Mlynar se da jeste povazovat za celkem inteligentniho narozdil od zbytku. Proste tohle riziko nesete kdyz si hrajete s papiry, kde hlavni slovo ma stat a je treba s tim pocitat. Kdo to opomene, mel by jeste radeji chvili trh pozorovat a ne na nej vstupovat. To neni fenomen pouze CR (chran vas nevim kdo, zkouset neco ve Francii). A kdyz si jeste zalovite v historii vyroku ministra financi, zjistite, ze vladnim urednikum na burze tolik nezalezi (mnozi mozna ani netusi ze ji dokazou ovlivnit). A zapomente, ze bychom se nekdy dockali takovych sankci vuci pachatelum jako v USA. Zas tak dobry ty Evropsky trhy nejsou.
          MikeSkeeter
    • neřekni to. za ty prachy...
      12.08.2004 11:28

      to ale nic nemění na tom, že za takovéhle výroky je zodpovědný ten, kdo je pronáší. A jistě jako ekonomický expert ví, co to udělá. A jistě zná i call/put opce...
      akcionář
    • Jak dlouho čekat???
      12.08.2004 11:25

      Asi máte pravdu více méně všichni, ale. Já nejsem nějak velký akcionář ale už mi takováto problášení za poslední dva tři roky pokazila několik obchodů a tak čekám čekám až cena zase popoleze a ona po dalším prohlášení zase spadne. Když si to pak přepočítám tak jsem mohl mít zhodnocení aspoň 2x tak vysoké. D.
      David
      • nebo taky znehodnocene
        18.08.2004 14:50

        nevim co je tolik reci kolem CEZ. CEZ je zakladove (novocesky fundamentalne) zdrava spolecnost, a pokud noumove z vlady nebudou plkat do CEZ, a jen budou sledovat vedeni, tak CEZ musi jit nutne nahoru, na uroven evropskych energetickych spolecnosti. Cili, akcie CEZ musi jit pri normalnim a kvalifikovanem vedeni jedine vzhuru.
        franta
      • pane Žabžo
        12.08.2004 15:26

        souhlasím s tímto Vaším příspěvkem.Je kvěci.Nikoho z vlády a ani jiné obyčejné lidi v této zemi nezajímají vůbec žádní akcionáři .Jakékoli akciovky.Podle nich jsme příživníci.A o tomto je.Někdo maká celý život a kromě vlastní rodiny nemá nic.Někdo vydělá a investuje.
        euroakcionářeurosrá
Aktuální komentáře
16.04.2024
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:11Dlouhodobý investiční produkt (DIP): Čím je zajímavý a jak si jej snadno otevřít v Patria Finance?
9:09Rozbřesk: Trhy přestávají věřit poklesu sazeb v USA, jaká jsou rizika? Íránský raketový útok na Izrael bez dopadu na eurodolar
8:49Útok Íránu na Izrael přispívá k růstu cen některých komodit, celkově ale trhy nechává až překvapivě v klidu  
7:03Výsledková sezóna v USA začala. Toto je výběr taktických akcií podle Goldman Sachs  
14.04.2024
15:43Alphabet míří na kapitalizaci 2 bilionů dolarů, zatímco investoři oceňují pokrok na umělé inteligenci
9:58Víkendář: Neobchodovat na základě emocí a toho, co se zrovna děje na trhu

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    4:00Čína - HDP, y/y
    4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
    4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
    11:00DE - Index očekávání ZEW
    14:30USA - Počet nově zahájených staveb
    15:15USA - Průmyslová výroba, m/m