Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dolar - znovu na rozcestí? Aneb propad nemusí být u konce!

Dolar - znovu na rozcestí? Aneb propad nemusí být u konce!

01.12.2003 16:11
Autor: 

O vývoji eurodolarového kurzu, resp. o vyhlídkách amerického dolaru bylo jen na stránkách Patria.cz napsáno již mnoho odstavců. Je jasné, že klíčovou otázkou posledních dní je, kdy dolar začne korigovat poslední prudký pád na nová historická minima k euru (1,2039 USD/EUR), resp. na jaké úrovni se jeho pád zastaví.

Dnešní vývoj páru USD/EUR byl až do 16. hodiny bez impulsů, dolar se celý den drží ve velmi úzkém pásmu kolem 1,2000 USD/EUR. Dopolední evropský indikátor aktivity v průmyslu za listopad neměl na měny téměř žádný vliv, více se očekávalo od ISM indexu amerického zpracovatelského sektoru. Jeho prudký růst na 62,8 bodů z říjnové hodnoty 57,0 b. potvrdil výbornou kondici americké ekonomiky, jejímž největším a vlastně jediným problémem je dvojí deficit.

Poměrně důležitou fundamentální zprávou je také informace Washington Post, že Američané uvažují o zrušení cel na ocel. Právě obchodní restrikce přitom byly jedním z faktorů, které stály jakožto signál záměrů americké operativy za oslabováním dolaru. Snížení rizika obchodní války mezi USA, Evropou a Asií tak může dočasně uklidnit investory, na druhou stranu se mohou zvýšit tlaky na to, aby byl problém rekordně vysokého deficitního běžného účtu Spojených států řešen právě kurzovou cestou.

Domníváme se, že současný vývoj eurodolaru ve značné míře závisí na sentimentu trhu a nezdá se, že ten se již změnil směrem k pozitivní korekci USD. Zarážející je fakt, že ve srovnání s dřívějším lámáním rekordů tentokrát absolutně chybí hlasy varující před negativními ekonomickými dopady prudkého růstu eura.

Podíváme-li se na technický obrázek eurodolaru, můžeme konstatovat, že euro mohlo, ale nemuselo vyčerpat svůj růstový potenciál. Vybraným příkladem je jednoduchá analýza momenta, jako nejvhodnější jsme přitom vybrali 22denní momentum. Momentum je indikátor oscilační, tzv. pohybuje se v záporném nebo kladném pásmu kolem nuly, a vyjadřuje sílu cenového růstu nebo poklesu. Zlom momenta potom signalizuje ztrátu apreciační nebo depreciační síly s následnou změnou trendu.

I když lze signály momenta interpretovat několika způsoby, použijeme-li ten nejnázornější, síla propadu dolaru (počítáno od posledního krátkodobého maxima 5. listopadu - 1,1432 USD/EUR) je zatím o polovinu slabší než při předchozích výprodejních vlnách. Důležité také je, že se intenzita oslabování dolaru nijak významně neláme. Další růst eura zastavil i formování jiného technického fenoménu - formace "double-top", nebo také M-formace. Ta je patrná v období 19. září až 7. listopadu nebo dříve 8. května až 27. června. Od indikace změny trendu jsou zatím vzdálené i klouzavé průměry, které ji s větší či menší přesností signalizovaly v předchozích případech.

Domníváme se, že při korekci může euro propadnout k dolaru až přes 1,1700 USD/EUR. Zatím ale nejsme schopni tento moment zlomu predikovat. Americké akciové trhy v tuto chvíli posilují, dolar se ale stále přesto i přes optimistický index ISM drží na 1,2012 USD/EUR. Očekáváme testování úrovně 1,2100 USD/EUR, poté se chvíle "rozhodnutí" na eurem překoupeném trhu ale přiblíží.

Radim Krejčí


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data