Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přímé bankovnictví v České republice

Přímé bankovnictví v České republice

12.03.2003 12:28
Autor: 

V článku Trendy v internetovém bankovnictví v EU jsme uvedli, že internetové bankovnictví by mělo vést ke snižování nákladů bank. Je sice pravda, že rozjezd a prohlubování povědomí klientů o novém distribučním kanálu nutně vyžaduje vysoké náklady (obzvlášť když se ukazuje, že klienti bank jsou poměrně konzervativní a k novým službám přecházejí pouze postupně), avšak přímé bankovnictví má nižší nároky na počet zaměstnanců a na rozsah provozních prostor. (celý článek naleznete, kliknete-li Trendy v internetovém bankovnictví v EU)

Na druhou stranu není doposud zcela zřejmé, zda je internetové bankovnictví pro banky přínosné z hlediska výše zisku. Cenová politika bank bývá totiž značně agresivní ve snaze získat maximum nových klientů, což se může odrazit i v poklesu celkových výnosů, pokud se nepotvrdí předpoklad vyššího objemu křížových prodejů, z kterých banky dosahují vyšší marže. Navíc, banky v praxi nedokáží přiřadit provozní výnosy a náklady k jednotlivým distribučním kanálům, což přesné měření přínosu nových distribučních kanálů ztěžuje.

Stejně jako v Evropě se ukazuje i v ČR, že je poměrně málo klientů, kteří jsou ochotni přejít od tradiční k čistě elektronické bance. Relativně dobrým příkladem může být eBanka, která se nejprve vydala cestou čistě elektronické banky, ale posléze svoji strategii přehodnotila a nyní má cca 30 poboček a zřizuje službu osobního bankéře. Trend u největších (čistě kamenných) českých bank byl opačný, tj. postupně svým klientům začaly nabízet jednotlivé služby přímého bankovnictví. Dnes se v těchto službách některé banky přímo podbízejí, tj. stimulují klienty zvýhodněnými cenovými nabídkami či zdražením běžných operací prováděných na přepážkách. Rozšířenost aktivních služeb přímého bankovnictví u tří největších českých bank ke konci roku 2002 ilustruje následující tabulka:

Také jsme v minulém článku uvedli, že na příkladu severských bank, kde alternativní distribuce dosáhla v Evropě největšího rozsahu, se často dokladuje, že internetové bankovnictví přispívá ke zvyšování efektivnosti či poklesu nákladů bank. U finských a švédských bank je tak poměr počtu zaměstnanců a poboček na 1 000 obyvatel z evropského hlediska velmi nízký. Jak si z tohoto pohledu vedou české banky uvádí následující graf:

Je ale zřejmé, že nízký počet poboček i zaměstnanců bank na 1 000 obyvatel v ČR i SR není primárně ovlivněn rozvinutostí přímého bankovnictví, ale rozvinutostí celého bankovního sektoru. Jelikož středoevropské bankovní trhy stále výrazně zaostávají svým významem v ekonomikách za stavem v západní Evropě, nelze na základě výše uvedeného grafu efektivnost bank ve střední a západní Evropy přímo srovnávat. Např. Erste Bank, mateřská společnost České spořitelny, na rakouském trhu vykazuje vyšší penetraci elektronického bankovnictví (cca 16 %), přesto by se Rakousko ve výše uvedeném grafu ocitlo na opačném konci než ČR.

Jan Hájek


Váš názor
  • Severske banky
    12.03.2003 14:53

    Duvodem proc u severskych bank dosahla alternativni forma komunikace nejvetsiho rozmachu muze byt i pocasi. V soucasne dobe studuji v Dansku a byt to neni Svedsko ci Finsko, tak tu je obcas opravdu velka zima. Z CR jsem zvykly chodit vyrizovat sve zalezitosti vetsinou primo do banky, ale tady jsem za internetove bankovnictvi opravdu vdecny.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m