Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platební bilance v lednu: běžný účet opět v černých číslech

Platební bilance v lednu: běžný účet opět v černých číslech

14.03.2006 10:17
Autor: David Marek

komentář doplněn
Běžný účet se v lednu vrátil k přebytku 4,1 mld. Kč po prosincovém schodku 11,3 mld. Kč. Vývoj nikoli nečekaný. Mnohé napověděla příznivá data o zahraničním obchodu. Finanční účet se naopak ponořil do deficitu 13,4 mld. Kč z prosincového kladného salda 8,3 mld. Kč.

Běžný účet je v lednu dějištěm mnoha výrazných pohybů. Zahraniční obchod výrazně pookřál z prosincové letargie a vyhoupl se do přebytku 11,2 mld. Kč. Sezóna vyplácení loňských dividend v podstatě skončila za schodek v bilanci výnosů 6,4 mld. Kč můžou především reinvestice.

V bilanci běžných převodů, která je také součástí běžného účtu, se objevil příspěvek ČR do společného rozpočtu EU ve výši 1,1 mld. Kč. Zároveň na kapitálovém účtu byly zaúčtovány převody z unijní pokladny do ČR v objemu 1,2 mld. Kč.

Za schodkem finančního účtu stojí především operace bank, konkrétně snížení krátkodobých pasiv vedlo ke schodku 22,6 mld. Kč v bilanci ostatních investic. Pokračování odlivu portfoliových investic podpořily nákupy zahraničních dluhopisů. Naopak přímých investic přiteklo za dalších 11,0 mld. Kč, z toho 6,2 mld. Kč tvořily reinvestované zisky.

Žádné výraznější překvapení se na běžném účtu v lednu nekonalo, vliv na kurz koruny bude patrně minimální. Nejbližší kurzotvornou informací bude jednání ČNB o měnové politice. Nicméně zdá se, že na této frontě bude prozatím klid.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data