Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Elisabeth Stadlerová z VIG: Korona zvedla zájem o pojištění před kyberútoky

Elisabeth Stadlerová z VIG: Korona zvedla zájem o pojištění před kyberútoky

26.01.2021 6:07
Autor: Redakce

V souvislosti s koronavirovou pandemií vzrostl zájem o pojištění zdraví a pojištění před počítačovou kriminalitou s tím, jak lidé tráví více času na internetu, říká v rozhovoru s Patria.cz generální ředitelka rakouské pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group Elisabeth Stadlerová. Skupina během lockdownu zaznamenala pokles nároků na odškodné, hlavně v pojištění motorových vozidel, na druhé straně ale došlo ke zvýšení nehod v domácnostech. A rostl i kyberzločin, podotýká Stadlerová v dalším ze série bilančních rozhovorů Patrie s nejprestižnějšími firmami obchodovanými na pražské burze.

Patria.cz: Jakých důležitých počinů Vaší firmy za loňský rok si ceníte nejvíce? Kam jste se jako firma posunuli?

Vienna Insurance Group podepsala 29. listopadu 2020 dohodu o převzetí entit nizozemského pojistitele Aegon v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Turecku. Dohoda zahrnuje pojišťovací společnosti, penzijní fondy, asset management a servisní firmy s objemem pojistného kolem 600 milionů EUR, spravovaný penzijní fond má objem kolem 5 miliard EUR a přináší další klientskou základnu čítající celkem 4,5 milionu zákazníků.

Tato akvizice je pro naši skupinu významným krokem k tomu, abychom udržitelně zesilovali naši vedoucí pozici ve střední a východní Evropě a čerpali výhody z nových příležitostí. Po úspěšném ukončení této transakce se staneme lídrem maďarského trhu, kde nám nyní patří 6. příčka.

Staneme se tak, stejně jako v Rakousku, lídrem na trzích všech sousedních východních zemí – Česku, Slovensku a Maďarsku. V Turecku se nám podařilo vstoupit na trh s životním pojištěním a v Polsku, Rumunsku a Maďarsku můžeme výrazně rozšířit náš potenciál v byznysu penzijních fondů.

Převzetím společnosti pro správu majetku od Aegonu v Maďarsku nerozšiřujeme pouze naše vlastní aktivity pro správu majetku, ale získáváme také cenné know-how a zdroje.

Patria.cz: Co vnímáte jako zlomovou událost ve svém odvětví v uplynulém roce?

Bylo, a stále je velmi obtížné vyhodnotit středně- a dlouhodobé dopady pandemie, vývoj ekonomik a související reakce na kapitálových trzích. Nevíme, jak dlouho nás bude pandemie dále ovlivňovat, jaká opatření budou vlády přijímat, v některých zemích máme již třetí lockdown. Obecně se ale ukázalo, že náš obchodní model s velmi velkou různorodostí napříč zeměmi, značkami, distribučními kanály a produkty je úspěšný i v náročných obdobích. To nám umožňuje využívat co nejlépe příležitostí, které se vynořují, a pokračovat v našich dlouhodobých růstových ambicích.

Patria.cz: Jak velké narušení znamenala krize Covid-19 a s ní spojené vlny lockdownů v tuzemsku či v zahraničí pro Vaše podnikání v běžném stavu?

Během různých fází lockdownu v různých zemích jsme registrovali prudké propady v novém byznysu, který se pak během měsíců vrátil k normálu, a nyní jsme na skoro stejné úrovni jako před koronou.

Vývoj nároků na odškodnění byl podobný, během lockdownu došlo ke snížení, především v pojištění motorových vozidel, na druhé straně ale došlo ke zvýšení nehod v domácnostech. Kvůli enormnímu zvýšení práce z domova a času, který trávíme na internetu, byl na vzestupu kybernetický zločin. Zaznamenáváme tu také vyšší zájem o pojištění, stejně jako o zdravotní pojištění kvůli větší péči o zdraví.

Skupina VIG Group se se situací vyrovnala dobře a v současnosti se považuje za provozně schopnou k tomu řídit dopady COVID-19 za pojišťovací skupinu.

Patria.cz: Jakou největší výzvu jste museli řešit v souvislosti s koronavirovou pandemií a s opatřeními proti šíření nákazy?

Největší výzvou byl fakt, že jsme ze dne na den museli poslat zaměstnance pracovat domů a na několik týdnů uzavřít zákaznické pobočky. Pomocí digitálních služeb se nám naše obchodní aktivity ve všech zemích podařilo udržet. Zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců, zákazníků a partnerů má samozřejmě tu nejvyšší prioritu.

Patria.cz: Jaké příležitosti přinesla koronavirová krize Vaší společnosti? Ptáme se na příležitosti, které jste spatřili a zvládli, či ještě nemuseli zvládnout realizovat, případně zda a jak se k nim postavíte v budoucnosti?

Bylo pro nás opravdu velkým překvapením, jak rychle jsme se této nečekané situaci dokázali přizpůsobit. Co nejrychleji jsme nahradili fyzický kontakt digitálním a zůstali ve spojení s našimi zákazníky, zaměstnanci a partnery.

Dalším důležitým zjištěním je velký význam digitalizace a jak důležité bylo, že jsme již podnikli intenzivní opatření v této oblasti. Je faktem, že koronavirová krize dala internetovým a digitálním službám novou dynamiku. My nadále důrazně postupujeme v digitální transformaci, což je jednou z hlavních priorit našeho strategického programu Agenda 2020, také se ale soustředíme na naše pojišťovací společnosti v regionu CEE.

Kromě toho zaznamenáváme také zvýšený zájem o zdraví a související péči o něj. Již jsem také zmínila narůstající význam ochrany před rizikem kybernetické kriminality vzhledem k tomu, že na webu nyní trávíme více času. Podle jisté globální studie jsou případy narušení kybernetické ochrany a uzavírky firem jednou z největších obav podnikatelů. Útoky hackerů a kybernetické incidenty stojí nyní firmy trojnásobek toho, co škody způsobené přírodními pohromami.

Patria.cz: Jaké jsou rozvojové plány Vaší firmy pro nadcházející rok, případně i ve spojení s Vaší emisí na pražské burze?

V rámci naší strategie Agenda 2020 jsme zavedli komplexní opatření na optimalizaci našeho podnikatelského modelu z hlediska nákladové efektivity, synergií a zvýšením tržního potenciálu a zajištění budoucí životaschopnosti.

V současnosti pracujeme na návazném programu do roku 2025, který představíme letos na jaře. Všemi těmito aktivitami chceme posílit naše tržní postavení a zůstat spolehlivými a stabilními partnery pro burzy ve Vídni i v Praze.

Patria.cz: Jaká očekáváte rizika pro letošní rok?

Největším rizikem jsou pro nás nadále tržní rizika. Přehodnotili jsme investice v některých sektorech, jako je ropný průmysl, automobilový sektor, cestovní ruch a letectví. V závislosti na tom, jak dlouho ještě pandemie potrvá, je možné čekat další vlnu bankrotů a nárůst nezaměstnanosti. To by také mohlo ovlivnit naše zákazníky a vést ke ztrátě pojistného nebo smluv. Před koronou bylo obecným pravidlem, že růst v regionu CEE je v průměru dvojnásobný než v západní Evropě. Experti předpokládají, že po hospodářském zotavení v roce 2021 až 2022 to bude opět platit.

Patria.cz: Co byste napsala na novoroční přání své firmě? Přejete-li si, můžete rozšířit i na další podnikatele a společnost jako celek.

Soudržností a společným odhodláním zvládneme problémy tohoto roku stejně dobře jako předtím. Zůstaňte zdrávi!

rozhovor VIG pojišťovny Patria pandemie

Generální ředitelka VIG Group Elisabeth Stadlerová (Foto: P. Lipiarski)

Prof. Elisabeth Stadlerová vystudovala pojistnou matematiku na technologické univerzitě ve Vídni. V roce 2014 byla jmenována profesorkou. V čele VIG Holding stojí od roku 2016. Generální ředitelkou byla jmenována dozorčí radou do 30. června 2023.

Rozhovor byl uskutečněn korespondenčně, z angličtilny přeložila a připravila Jana Knechtlová.

 

 

 

 

 

Čtěte více:

Šéfka VIG Elisabeth Stadlerová pro Patria.cz: Není důvod obracet se jinam
22.03.2018 13:44
Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group vidí ve střední a východní ...
VIG díky dobrým výsledkům navýšila dividendu (komentář analytika)
17.03.2020 9:33
Společnost VIG oznámila své výsledky za 4Q19 před dnešním otevřením tr...
Analytik Patrie: Pandemie se kvartálních výsledků VIG nedotkla
20.05.2020 10:57
Společnost VIG oznámila své výsledky za 1Q20 dnes před otevřením trhu....
VIG klesl zisk před zdaněním za tři čtvrtletí o 29 %
26.11.2020 8:33
Pojišťovací skupina VIG zvýšila za první tři čtvrtletí letošního roku ...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne