Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přijde další krach, říká stratég, který předpověděl již černé pondělí v roce 1987

Přijde další krach, říká stratég, který předpověděl již černé pondělí v roce 1987

02.07.2007 14:05

Hlavní stratég Bank Bruxelles Roland Leuschel, který předpověděl burzovní krach v roce 1987 nyní, po dvaceti letech, znovu předpovídá prudký pád. Ten podle něj přijde s jistotou z USA nebo Číny. Uvedl to v rozhovoru pro německý server Welt Online.

Leuschel přitom upozorňuje na nápadnou podobnost současné situace s konečnou fází před krachem v roce 1987: „Šílenství“, co se týče fúzí a převzetí, inflace či vývoj sazeb. „Dnes stejně jako před 20 lety zvedaly centrální banky hlavní úrokové sazby a výnosy na globálních dluhopisových trzích vystřelovaly do výše,“ říká Leuschel.

Podle něj na trhu nechybí ani investorská euforie, která je jednou z podmínek příchodu krachu. „V USA se kupuje mnoho akcií na dluh, tak jako jen v podobných euforických fázích,“ říká. 1,8 % tržní kapitalizace všech amerických akcií je podle něj financováno úvěry, což je 340 mld. euro. „To je stejně vysoký podíl jako v roce 1987 a dokonce ještě vyšší než na začátku roku 2000, kdy činila 1,3. V dlouhodobém průměru činí tato hodnota mezi 0,6 a 0,7,“ upřesňuje. „Tak vysoko jako dnes byla tato míra ostatně také před krachem v roce 1929 se svými fatálními důsledky pro reálnou ekonomiku,“ upozorňuje.

Ani určité oddělení od vývoje v USA, kterého dosáhla například německá burza podle něj nezabrání celosvětovému dominovému efektu. „Když to praskne na Wall Street, nelze se schovat na žádné jiné burze na světě. Jistě existují fáze, ve kterých se mohou jednotlivé trhy emancipovat, ale to platí jen ve slunečných časech, jaké jsme zažili v uplynulých letech. V období špatného počasí je to rychle pryč,“ uvedl Leuschel.

Na argument Welt Online, že díky hospodářskému vzestupu Číny a Indie stojí růst světového hospodářství na více pilířích, uvedl, že Čína, i přes nárůst své hospodářské váhy ve světě je z velké části závislá na vývozech do USA. „A když tam přijde recese, se kterou počítám již na konci roku 2007, jsou dvojciferné míry růstu v Číně minulostí. Sečtěte to s tamní bublinou na akciovém trhu a pohroma je dokonalá. Že by sama Evropa mohla zachránit svět, to nemůžete přeci myslet vážně!“ podotkl Leuschel.

Jeden ze spouštěčů krachu bude podle něj právě vysoká likvidita, která již na konci 90. let vedla k neuvěřitelným nerovnováhám. „Když mají američané miliarový deficit veřejného rozpočtu i obchodní bilance a současně Číňané hromadí dolarové rezervy, lze hovořit o globalizační bublině, která hrozí, že jednou praskne,“ uvedl například.

V očekávání krachu Leuschel již sám přeměnil většinu svého majetku do hotovosti, a sice do eur. „Dříve bych koupil americké státní dluhopisy, ale nemám ještě nutnou důvěru ani v bondy, ani v dolar,“ říká a dodává, že má pro jistotu ještě asi 25 % svého majetku ve zlatě, uloženém v různých bankovních trezorech.

Podle Welt Online, 25.6.2007 


Váš názor
  • Patria nezklamala
    02.07.2007 17:35

    Ano, souhlasím že se dá opakování takové zprávy považovat za pokus o manipulaci s trhem. Pan Leuschel uhodl krach (spíše jen propad) trhu v r.1987 ale to je vše. A ten ukazatel 1,8 je nesmysl, on neuvažuje že 10% celk. tržní kapitalizace US akcií drží (ale ve skutečnosti je to přes nastrčené brokerages ještě více) arabští boháči- a ty určitě na dluh nekupují. Tak ať raději posílá ty rady svýmu bruselskýmu sousedovi - tátovi Falbrovi-třeba ho po těch slintech přejde chuť na spaní
    R
  • to jsou kecy
    02.07.2007 15:32

    někdo si chce namastit kapsu, takže pravdou bude pravý opak
    znalec
    • Tuto
      02.07.2007 17:03

      zprávu jste zde uvedli tuším v pátek, v jejím opakování vidím pokus o manipulaci s trhem. Jak se dnes ukázalo hospodářství v US je stále ve velmi dobré kondici a většina investorů,včetně těch nejvlivnějších si nemyslí to co výše uvedený expert.
      XY
    •  
      02.07.2007 16:20

      Krach v r. 87 byla skvela nakupni prilezitost, rozhodne zadna katastrofa, krach po 9-11 byl horsi a taky to nic neznamenalo. At radsi Evropa zachrani sama sebe, pokud to jeste jde, nez pomalinku vymre a zdegeneruje docela. A good luck s tim zlatem! Z Bruselu jdou same brilantni myslenky...
      dan
      •  
        02.07.2007 17:51

        "Jak se dnes ukázalo hospodářství v US je stále ve velmi dobré kondici" :-)) Už toho nech prosím Tě. Ztrapňuješ sám sebe a pleteš hrušky z jabkama. Bez jakých koliv závěrů k tomu článku tam myslím je dost srozumitelně popsáno o jakých ukazatelích je řeč. Myslím, že v tom máš trošku zmatek.
        lol
Aktuální komentáře
10.05.2024
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university