Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Analytici: Úvěrová krize vytváří tlak na země s vysokými deficity

Analytici: Úvěrová krize vytváří tlak na země s vysokými deficity

02.04.2008 17:40
Autor: ČTK

Úvěrová krize, která se ve větší míře začala projevovat loni v létě a jejíž dopady jsou zřetelné i dnes, vytváří značný tlak na mladé ekonomiky s vysokým deficitem běžného účtu. Shodují se na tom někteří analytici či ekonomové, které oslovila agentura Reuters. České republiky se ale tento problém zřejmě týká v menší míře a do určité míry z něj může i těžit.

Investoři mají obavy, aby země ze skupiny rozvíjejících se trhů nešly ve stopách Islandu. Jeho značně zadlužený bankovní sektor způsobil, že země na úvěrovou krizi velmi tvrdě doplatila, takže kurz islandské koruny jen během března spadl asi o pětinu.

Navzdory problémům, které úvěrová krize způsobuje ve vyspělých zemích, především pak ve Spojených státech a západní Evropě, mladé ekonomiky podle analytiků dosud nabízely relativní bezpečí. A to právě díky relativně nízkému zadlužení soukromého sektoru a vyhlídkám na další silný hospodářský růst.

Analytici nicméně upozorňují, že západní kapitál investovaný v zahraničí vykazuje stále větší odpor k riziku, takže část kapitálu se vrací zpět do původní vlasti. Řada zemí, které jsou závislé na zahraničních investicích, tak nyní může mít problém.

Zatím pořád není jasné, do jaké míry jde o skutečný odliv investic a do jaké míry pouze o přesun spekulativního kapitálu mezi jednotlivými třídami aktiv či celými regiony. "Island je zemí, kde se tento negativní vliv zřejmě považuje za nejvýraznější," domnívá se šéf divize ratingové agentury Fitch Edward Parker, který se věnuje východní Evropě.

Země s vysokým deficitem běžného účtu budou podle Parkera zřejmě obtížně hledat nové finance. Analytik opět zmiňuje Island, jehož centrální banka ve snaze zabránit dalšímu odlivu zahraničních investic zvýšila základní úrok na 15 procent, což je v historii Islandu rekord. Centrální banka k takovému kroku sáhla navzdory varování, že může srazit ekonomiku do recese.

"Nepředpokládáme, že by z Islandu začala šířit nějaká přímá nákaza. Je to ale otázka vnímání. Deficit běžného účtu neznamená problém, pokud jste schopni jej krýt. Ale samozřejmě, když přijde panika, každého zajímají jen velká čísla," řekl šéf výzkumu v německém ústavu Commerzbank Michael Gaske, který se rovněž zabývá analýzou mladých trhů. Deficit Islandu loni činil 16 procent hrubého domácího produktu.

Obavy, které mají investoři z vyspělých zemí, nicméně pomáhají zemím jako je Česká republika nebo Polsko. Svědčí o tom růst kurzu jejich měn k euru, navzdory tomu, že euro samo o sobě už delší dobu vytrvale sílí. Kurz koruny letos k euru vzrostl asi o šest procent, kurz zlotého je vůči euru silnější asi o tři procenta.

V březnu k obavám investorů přispěl i pád americké investiční banky Bear Stearns, která se vyhnula bankrotu jen díky tomu, že na poslední chvíli o svých potížích informovala centrální banku (Fed), která začala hned jednat. Prakticky ze dnes na den dojednala převzetí Bear Stearns konkurenční bankou JPMorgan Chase & Co a poskytla vysoké záruky.

Bear Stearns je párou největší investiční bankou v USA a patří ke skupině velkých hráčů z Wall Street. Jejich pozice byla celá léta vnímána jako neochvějná, takže když se najednou objevilo riziko bankrotu, mezi investory zavládl chaos. Přestal i platit tradiční pohled na to, co je bezpečná, a co naopak riziková investice. Dluhopisy banky Lehman Brothers tak byly v jednu chvíli oceněny jako rizikovější než dluhopisy nigerijské vlády.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data