Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Schneider: Trhy budou i po prezidentských volbách v USA

Schneider: Trhy budou i po prezidentských volbách v USA "nevycválané"

05.11.2008 16:22

Spojené státy si zvolily nového prezidenta. Akciové trhy zatím žádnou nadšenou reakci neprojevují a na nevyzpytatelných pohybech kurzů sem a tam se v následující době zatím zřejmě příliš nezmění, předpovídá ekonom Ondřej Schneider. "Chování (trhů) bude pořád stejné: nevycválané, jeden den 200 nahoru, druhý den 200 (nebo 500) dolů. Prezident sám s tím nic moc nenadělá," uvedl Schneider v online rozhovoru s uživateli investičního portálu www.patria.cz.

Nový prezident

"Obama má více než 2 měsíce na to, aby vybudoval tým a připravil vládní program. Včera slíbil, že se bude rozhodovat a konat rychle, ale přesto ještě dva měsíce bude mít vliv na ekonomiku minimální," vysvětlil Schneider. Důležité podle něj bude, jak se nová administrativa, a především nový ministr financí, dokáží dohodnout s týmem dnešního ministra Paulsona. "Ten sice už utratil více než 200 miliard dolarů ze záchranného balíčku (především na kapitálový vstup do více než 30 amerických bank), ale stále má před sebou téměř 500 miliard," říká Schneider a upozorňuje, že Obama byl zatím ve svých návrzích, co s těmi penězi dělat, opatrný. "Zdůrazňoval jen, že pomoc musí jít nejen bankám, ale i "střední třídě". To by mohl být problém, protože peníze jsou určeny na stabilizaci finančního trhu a ne na podporu poptávky. Pokud by se Obama pokusil část z těch 500 miliard převést na jiné programy, mohlo by to na finanční trhy dopadnout negativně," varuje Schneider.

Obama se podle Schneidera bude snažit více peněz vybírat na daních a více rozdělovat z rozpočtu. To by podle něj nemusel být velký problém, neboť daně jsou v USA "pořád ještě poměrně snesitelné. Horší by bylo, kdyby Obama poslechl některé hlasy v Demokratické straně, které volají po protekcionismu. Amerika je stále ještě vedoucí zemí světového kapitalismu, kdyby se začala uzavírat, trpěl by tím světový obchod i světové kapitálové trhy."

Další vlna odpisů bank

Americké banky podle Schneidera zřejmě čeká ještě další vlna odpisů. "Jako rizikový se mi zdá scénář, kdy velké banky budou muset přistoupit k dalšímu kolu přeceňování aktiv - někde se pořád potulují biliony v různých CDS a CDO." Ty podle něj "dost pravděpodobně sedí v portfoliích hedge fondů, které se financují především půjčkami u velkých bank. Kdyby fondy začaly agresivně odepisovat, banky zjistí, že půjčky nemají ničím pořádným kryté a budou stát před dalším kolem odpisů. To by asi finanční sektor v USA neunesl a 700 miliard by nestačilo."

USA vs Evropa

Z regionálního hlediska má podle Schneidera největší naději na "rychlé" zotavení Evropa, a to zejména eurozóna. "Fundamenty jsou v Evropě slušné (běžný účet v plusu, vcelku nízké schodky, nízká inflace, centrální banka, která nepanikaří, slušná úroveň domácích úspor...). Evropa je takový pomalejší bratříček Ameriky: když se Americe daří, Evropa supí za ní. Když jde Amerika do kytek, Evropa se zastaví a oddychuje."

Koruna jako kocábka na moři, euro jako pojistka

K výkyvům ve vývoji kurzu české koruny Schneider uvedl, že podle jeho názoru jsou z 90 % způsobovány portfoliovými investicemi. "Poslední měsíc byla poptávka po amerických Treasury, dolar šel nahoru. Až poptávka klesne, nebo až Čína nebo Japonsko uvolní část svých rezerv, dolar půjde dolů. Kdy to bude, nemám tušení," řekl. Českou měnu v této situaci přirovnal ke "kocábce na moři". "Zatím si ji nikdo moc nevšímal, takže se vcelku drží stabilně (jde o relativní stabilitu, podívejte se, co se děje s ostatními aktivy). To se může změnit vcelku kdykoliv a popravdě řečeno, mně se zdá, že se to může změnit i oběma směry - lze najít důvody pro posilování i pro oslabování."

Společnou evropskou měnu by Česká republika podle Schneidera měla přijmout co nejdříve, jakmile bude vhodná chvíle. "Euro je pojistka, když budeme čekat, až ji budeme potřebovat, může být pozdě," varuje.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data