Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF: Rozpočty v následujících letech se schodky přes 150 mld. Kč

MF: Rozpočty v následujících letech se schodky přes 150 mld. Kč

26.05.2009 8:17
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Státní rozpočty v letech 2010 až 2012 by měly skončit se schodky vyššími než 150 miliard korun. Po jednání vlády to dnes uvedl ministr financí Eduard Janota. V roce 2010 by měl deficit být 165 miliard, v roce 2011 by měl činit 160 miliard a v roce 2012 pak 156 miliard korun. Schodky jsou součástí výdajových rámců státu do roku 2012, jejichž schválení dnes již podruhé vláda o týden odložila.

"Ta situace je velmi komplikovaná, protože vláda může ovlivnit pouze 18 procent výdajů rozpočtu. Do této části ale patří běžné výdaje, mzdové výdaje i investice," uvedl Janota. Všechny ostatní výdaje jsou buď vázané, nebo určené zákonem.

Všechny rozpočty by tak podle něj měly být "velmi úsporné". Ministr financí například počítá se zmrazením růstu platů ve státní správě. Ministerstva budou mít určené výdajové limity a MF nechá na nich, kde si vytvoří úspory. V každé kapitole rovněž vláda ponechá pouze jedno procento neobsazených míst. Takových neobsazených míst je ve státní sféře podle posledních údajů nyní 18.171, což představuje výdaje přibližně za pět miliard korun ročně. Tyto peníze se přitom využívají na odměny.

"Kdybychom nezasáhli, tak by byl příští rok deficit 220 miliard korun, což znamená veřejný dluh více než sedm procent HDP," uvedl Janota. Zároveň upozornil, že rozpočet na příští rok je jedním z nejúspornějších, který vytvářel.

Vláda podle něj garantuje splnění všech zákonných norem na straně výdajů rozpočtu. Měla by se uskutečnit minimální valorizace důchodů o 2,8 procenta, což je přibližně o 300 korun. "Protože zatím nebyla schválena novela o pojistném a musíme valorizovat platby za státní pojištěnce a bude to 9,5 miliardy korun, což je 790 korun na jednoho pojištěnce," uvedl Janota.

Ministr chce dále v rozpočtech podporovat priority, jakými jsou věda, výzkum, vzdělání, infrastruktura nebo využití peněz ze strukturálních fondů EU. Fond bydlení i fond dopravní infrastruktury by podle Janoty měl mít v příštím roce výdaje na úrovni letošního roku. K tomu by měly dopomoci evropské fondy, mýtného nebo půjčky od Evropské investiční banky.

"Vláda se shodla na potřebě připravit rozpočet jako zdrženlivý. Přerušili jsme poté, co se všichni členové vlády mohli k dokumentu vyjádřit," uvedl na tiskové konferenci Fischer. Schválení výdajových rámců vláda odložila o sedm dní již minulý týden.

Navržené rozpočety přitom podle Janoty dodržují výdajové limity, které byly schváleny předchozí vládou. "Pokud nedojde ke změně legislativy, tak je za této situace splnění maastrichtských kritérií poměrně hodně hodně daleko," upozornil dnes Janota. Splnění kritérií je podmínkou přijetí eura.

Pro letošní rok byl schválen rozpočet s výdaji 1,152 miliardy korun a deficitem 38,1 miliardy korun. Kvůli hospodářské krizi se ovšem výrazně zhoršil vývoj příjmů a vláda se snaží udržet deficit letošního rozpočtu kolem 150 miliard korun. Proto ministerstvo financí navrhuje již letos zmrazit neutracené výdaje ministerstev, nebude zvyšovat jejich výdaje nad rámec schválených limitů a případný nárůst povinných, takzvaných mandatorních výdajů chce krýt úsporami.

V příštím roce pak také předpokládá s omezením výdajů na ztráty z veřejné služby v drážní dopravě, nulovým nárůstem výdajů na výkon přenesené působnosti pro obce i kraje a omezením či zrušením výdajů na podporu soukromým školám.


Váš názor
  • Vážený pane ministře
    26.05.2009 9:22

    Nevím co si mám o Vás myslet, sedíte na ministerstvu snad již dlouho aby jste věděl, že pokud ušetříte na mzdách ve státním 5 mld, tak to automaticky neznamená snížení deficitu o 5 mld. Ta úspora může znamenat naopak snížení výdajů u těch lidí, kterých se to dotkne o nějakých cca 2,5 mld, což bude mít za následek propouštění v oblasti služeb a obchodu a to bude mít za následek zvýšení nezaměstnanosti a nákladů státu. Je s podivem, že někde chcete šetřit a naopak důchodcům chcete přidat, aniž by k tomu byl jakýkoliv důvod.
    tk69
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data