Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slovensko: Ekonomika v druhom štvrťroku poklesla o 5,3 %

Slovensko: Ekonomika v druhom štvrťroku poklesla o 5,3 %

02.09.2009 11:14
Autor: SITA

Prepad slovenského hospodárstva sa v tomto roku pomaly zmierňuje. Kým v prvom štvrťroku ekonomika medziročne poklesla o 5,6 %, podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR hrubý domáci produkt (HDP) v druhom kvartáli reálne poklesol o 5,3 %. Štatistici tak potvrdili svoj rýchly odhad o vývoji ekonomiky z minulého mesiaca. Celkovo sa v druhom štvrťroku vytvoril HDP v objeme 15,640 mld. eur. V bežných cenách pritom výkon ekonomiky poklesol o 6,5 %.

Zlepšovanie situácie v ekonomike by pritom mohlo pokračovať aj v ďalšom období. Záležať to však bude aj od situácie v ostatných krajinách. Podľa generálneho riaditeľa makroekonomických štatistík Štatistického úradu SR Františka Bernadiča je už cítiť určité oživenie zahraničného dopytu, otázny je však vývoj výdavkov v oblasti štátnej správy ako aj vývoj domáceho dopytu v ďalších mesiacoch tohto roka.

Štatistický úrad SR podľa Bernadičových slov predpokladá, že situácia v oblasti vývoja HDP by mohla byť v treťom štvrťroku o niečo lepšia. "Nepredpokladáme, že by sa vývoj mal zhoršiť, skôr naopak," konštatoval v stredu na tlačovej besede po zverejnení údajov o vývoji HDP. Kladné medziročné čísla rastu hrubého domáceho produktu by Slovensko mohlo zaznamenať v budúcom roku.

Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku poklesla tak z dôvodu poklesu zahraničného, ako aj domáceho dopytu. Vývoz výrobkov a služieb sa znížil o 20,5 %, pri súčasnom poklese dovozu výrobkov a služieb o 21,9 %. Domáci dopyt bol podľa štatistikov nižší o 5,9 %. V rámci neho sa znížila tvorba hrubého kapitálu o 25,4 % a spotreba neziskových inštitúcií slúžiacich domácnostiam o 0,7 %, pričom tvorila 1 % HDP. Na druhej strane sa však zvýšila konečná spotreba verejnej správy o 5,9 % a konečná spotreba domácností o 0,7 %.

Z vytvoreného hrubého domáceho produktu pritom pridaná hodnota tvorila 14,202 mld. eur. Medziročne tak poklesla o 5,5 %. Vývoj ovplyvnila nižšia pridaná hodnota v priemysle o 11,7 %, v obchode, hoteloch a reštauráciách a doprave o 8,2 %, vo verejnej správe, školstve, zdravotníctve a ostatných službách o 2,2 % a vo finančnom sprostredkovaní a nehnuteľnostiach o 1,2 %. Pridaná hodnota však na druhej strane vzrástla v pôdohospodárstve a rybolove o 11,7 % a v stavebníctve o 7,7 %. Tvorbu hrubého domáceho produktu ovplyvnil aj nižší výber daní z produktov znížených o subvencie o 3,9 %.

Z celkového HDP z pohľadu tvorby dôchodkov tvoril hrubý prevádzkový prebytok a zmiešané dôchodky 8,104 mld. eur, čo predstavuje pokles o 13,1 %. Odmeny zamestnancov pritom tvorili 6,051 mld. eur s nárastom o 1,9 %. Objem vybraných daní na produkciu znížených o subvencie dosiahol 1,485 mld. eur.

Medziročné zníženie HDP bolo ovplyvnené aj poklesom produktivity práce v stálych cenách o 1,8 % a v bežných cenách o 3 %. Zároveň sa podľa údajov Štatistického úradu SR znížila aj celková zamestnanosť podľa metodiky národných účtov o 1,3 % na 2,198 mil. osôb, z toho počet zamestnancov klesol o 3,5 % na 1,857 milióna. Celkovo tak v prvom polroku tohto roka dosiahla tvorba hrubého domáceho produktu Slovenska 30,287 mld. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku bol HDP nižší v stálych cenách o 5,5 % a v bežných cenách klesol o 6,3 %.

Slovensko tak po predchádzajúcich rokoch s vysokým rastom ekonomiky zažíva v tomto roku opačný vývoj. Najvyšší rast slovenské hospodárstvo zaznamenalo v roku 2007, keď reálne medziročne vzrástlo o 10,4 %. Aj keď už v druhom polroku vlaňajška slovenskú ekonomiku ovplyvnila hospodárska kríza, celoročný reálny rast HDP dosiahol 6,4 %. V prvých dvoch kvartáloch tohto roka sa však situácia otočila. V prvom štvrťroku Slovensko zaznamenalo prvý medziročný pokles výkonu ekonomiky od prvého štvrťroku 2000, a to o 5,6 %. Negatívny vývoj pokračoval aj v druhom kvartáli, keď ekonomika poklesla o 5,3 %.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba