Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ujel mi vlak?

Ujel mi vlak?

12.10.2009 12:29
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Na téma dnešního sloupku mi poměrně úspěšně přihrál čtenář našich stránek s nickem „baryk“, který na témata obsažená v minulém článku (najdete ho ZDE) reagoval takto – „Názor pana Žabži je podle mě pokus člověka, kterému ujel vlak a snaží se ospravedlnit sám před sebou tím, že trhy se nechovají racionálně. Jenomže pravdu má vždy trh“.

Dovolím si oponovat – tvrdit, že „pravdu má vždy trh“ je poměrně odvážné a pokud k tomu nedodáme několik dalších detailů, pak také poměrně zavádějící. Těším se na Vaše komentáře k tomuto tématu, pro začátek však několik vlastních postřehů:

Finanční trh jako takový je virtuální chiméra. Ve skutečnosti se jedná o vzájemně propojené klávesnice, za nimiž sedí několik skupin hráčů: a) investiční profesionálové pracující pro profesionální investory, b) investiční amatéři pracující pro profesionální investory, c) profesionální spekulanti - jednotlivci, d) amatérští spekulanti - jednotlivci, e) babičky z Horní Dolní, f) kolosální objem testosteronu (vzhledem k faktu, že finanční trhy pohlavně diskriminují ženskou polovinu populace). Na tomto místě je dlužno podotknout, že i babička z Horní Dolní může na trhu poměrně dobře prosperovat a toto pro někoho pejorativní označení určité skupiny investorů není míněno nijak hanlivě. Prostě to tak je. Z definice se tedy jedná o relativně demokratické prostředí, na němž operují jednotlivci s různou mírou finančního vzdělání a zkušeností, s různým objemem investovatelné hotovosti, s různými motivy pro své konání a hlavně s velmi rozdílnou mírou emoční stability a vytrvalosti. Posledně zmíněný faktor považuji za nesmírně důležitý, v současnosti možná za rozhodující – trhy jsou nyní jako celek taženy mnohem více emocemi, šeptandou a záhadně uniknuvšími informacemi, spíše než precizní a (čas zabírající) analýzou.

Při vědomí výše uvedeného lze s jistotou tvrdit, že se finanční trhy mají tendenci chovat jako stádo. To znamená, že v případě pozitivního vývoje (který lidské psychice velmi lahodí) začnou vědomě vyhledávat, publikovat a donekonečna omílat informace tento trend potvrzující a naopak vědomě ignorují varovné signály. V případě poklesu je situace zcela opačná – investoři propadají depresi a cíleně hledají ještě depresivnější informace, které by je v jejich zoufalství utvrdily. V těchto extrémních polohách se kompletně vytrácí chladný rozum, který je plně nahrazen emocemi. A právě to je bod, kde investoři přemýšlející „jinak než trh“ mohou zaznamenat kolosální úspěchy – možná proto, uprostřed obecné paniky na finančních trzích, Warren Buffett hodil záchranné lano Goldman Sachs (189,3 USD, 0,60%), vyjednal si pro svoji investici bezprecedentní podmínky a nyní na tom vydělává nemálo dolarů. Pro rýpaly – nehodnotím výkon Berkshire Hathaway jako celku, ale tento konkrétní případ.

Trh má možná vždy pravdu – jen je třeba dodat, že mu to občas trochu trvá. Slovy jednoho českého portfolio-manažera: „Kamaráde, když si počkáš, trh si Tě vždycky najde a přijde Tvým směrem“. Asi se shodneme, že poslední růstová vlna akcií je poplatná spíše liberální pozici hlavních centrálních bank a faktu, že a) peněžní trh a depozita nic nenesou, b) státní dluhopisy jako „bezpečná“ investice nenesou také skoro nic, navíc se v mnoha ohledech jedná o dluhopisy států s velmi křehkou kreditní pozicí (vzhledem k výši budoucích rozpočtových závazků, které za poslední rok naslibovaly). Mnoho investorů tak nemá na výběr a raději „riskne“ investici do akcií, které slibují alespoň nějaký výnos. Navíc – pokud takových investorů bude hodně, celý příběh bude živit sám sebe. Samo o sobě to však neznamená, že rostoucí cena akcií automaticky implikuje zlepšující se ziskový profil jednotlivých firem, právě naopak – hodně peněz prostě pronásleduje daný objem jednoho aktiva.

Slovy (pokud se nepletu) Johna Maynarda Keynese – „Trh dokáže být iracionální déle, než Vy dokážete být solventní“. Proto jsem názoru, že trh nemusí mít vždy pravdu, ale minimálně polovina investorů (těch, kteří jsou shodou okolností či vlastním přičiněním na té správné straně) si to bude vždy myslet…

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • PANA ŽABŽA
    16.10.2009 7:44

    ujel mi vlak A JÁ SE BOJÍM ŽE UŽ NESTIHNU NASKOČIT.
    oškubaná slepice
  • Vše je reletivní
    14.10.2009 13:45

    Pokud chcete vydělávat na finančních trzích, pak musíte ctít pravidlo, že trh má vždy pravdu. Pokud chcete z chování trhu usuzovat cokoli jiného, třeba stav ekonomiky či fungování vlád apod. tak jste úplně vedle.
    Loob
  • hm
    13.10.2009 11:53

    Dobrá lajfstajlovka , ale trochu bych si připadal na místě pana Žabži jako zaměstnanec majitele výherních automatů.... jsem shodou okolností i vlastním přičiněním na tý správný straně a kdo má pravdu neřeším, baví mě jezdit na vlnách -i opravdovejch .
    db
  •  
    13.10.2009 11:52

    brilantní, souhlas. často je to self-feeding destruction
  •  
    12.10.2009 18:20

    Jako vždy není co dodat. Chytrost nejsou žádné čáry.
    iignac
  •  
    12.10.2009 17:47

    Hm, u zboží si lze fungování trhu dobře představit, existuje 1 výrobek a ten se za 1 korunu prodá a spotřebuje. Ale finanční trh dokáže 1 korunu generovat-naklonovat-jakkdochce, takže se může přihodit, že za zájmem o 10 akcií je pouhá 1 koruna. To se ví, že 10 zájemců na finančním trhu je pro navození dojmu zvýšené poptávky pro žádoucí růst ceny lepší než jenom 1 zájemce. A tak nějak si to ten finanční trh od momentu aplikace epochálního experimentu kvantitativnho uvolňování měny přehazuje z hromady na hromadu a tam a zpět. Akcie jsou nyní nejvýnosnější investicí, byť rizikovou. Za akcii se však člověk nenají a hypotéku nezaplatí, dokud ji nesmění na peníze. Nakonec i ten, kdo smění akcie na peníze ve správný čas, aby se bát, že o jejich významnou hodnotu přijde kvůli měnové reformě. Stále ve spirále, už navěky.
    Mudrc
  • offtopic nebo nonsesne?
    12.10.2009 17:06

    "pravdu má vždy trh" je totalni nesmysl a vzdy se divim tomuto slovnimu spojeni. Pravdu/Nepravdu muze mit jen vyrok, clovek, jeho seda kura mozkova ktera neco predpoklada a v case T-1 a v case T+0 je shopna racionalne zhodnoti co se stalo a tedy jestli jsem "mel" (tj. minuly dej!!) pravdu nebo ne. Trh nema a nikdy nebude mit zadny rozum, a tedy ani pravdu, neni racionalni a uz vubec efektivni ... je to obraz vysledku chovani obrovske masy spekulantu. Dalsi uskali je vzdy "v dokazovani ze v case T-1 jsem mel pravdu". To je tak sporne tema do ktereho se nechci poustet a vzdy zalezi na podminkach testu, ktera mohu dodatecne pozmenit tak abych dodatecne pravdu skutecne mel ... ale to uz jsme v oblasti politiky (nebo mocnych korporaci) kde je cilem "pravdu vytvaret" a je uplne jedno jake je historie. Dokonce ani kdyz uz existuje konsensus na to ze najaky vyrok je v case T-1 Pravda/Nepravda a potvrdi se v T+0 tak to jeste neznamena ze bude platny stale, opet zalezi na testu. Zaver: na pravdu v investicnim svete kaslu ... zajima me kolik vydelam na tom, ze si nekdo mysli za ma pravdu ... lidi, kteri jsou schopni sami sebe presvedcit o cemkoli co je jim predlozeno je na trhu nepocitane ... a ti lide pak dozajista maji tu svou Pravdu ... navic je znamo ze kdyz se zacne operovat s pojmem "Pravda" tak vetsina lidi ma tendenci se z danym tematem identifikovat, najit v nem lidskost nebo si ho pamatovat ... je to jedno z hlavnich pravidel soft-manipulace a utvareni spolecnosti. Je lepsi nespojovat si pojem Pravda a pojmem Trh nebo se muze stat ze vas to bude stat moc penez. Pravda je o lidech a u nich by mela zustat. Pamatujte si ... "Pravda vitezi", pravda jsou lide, masa lidi nebo prostredku!!!
    eple
  •  
    12.10.2009 16:10

    Dovolím si říci svůj nekvalifikovaný názor, především k odstavci tři. Pravdu mají vždy uředníci v centrálních institucích, tito ve spolupráci s velkými hráči tahají za nítky a ty babičky a menčí hráči s vyceněným jazykem zbírají drobky. Pokud se jím to podaří, mohou se zaštiťovat EW,TA,intuicí, ale je to jen páběrkování.
    Homo
    •  
      13.10.2009 12:03

      ... promluvil dosud neznámý nový Bill Gates. Nevadí, že nekvalifikovaně ;-)
      Kalka.
  • V kostce řečeno...
    12.10.2009 15:38

    ....jsou to obecně pravdivě napsané úvahy. V reakci na jednoho přispěvatele mě hnedle vytanul na mysli jeden z Murphyho zákonů - "Pokud se něco může posrat, tak se to posere", čímž je myšleno to, co se stane vždy, když zadáte nákupní/prodejní pokyn. Čistě teoreticky vzato, když jedna polovina trhu vydělá, ta druhá polovina by měla utřít nos, za podmínky, že ekonomické fundamenty jsou stabilní a ceny odpovídají reálné situaci "v terénu". Vše ostatní je krátkodobé blouznění centrálních bankéřů, nebo nafouknutá bublina žáby kvákalky. Nebezpečnou výsadu udělat "Copperfieldovsky" z jednoho dolaru dva mají pouze zmiňované centrální banky, které tímto destabilizují tuto pravěkou rovnici a nutí investory věštit z křišťálové koule. Asi se shodneme, že ten největší (co má ropu, nebo plyn, nebo nejlépe obojí) vyhrává za každých okolností, i když na Wall street skáčou z oken a někde v Connecticutu najdou mrtvýho medvěda v lese.
    DeGuise
  • Bravo,
    12.10.2009 15:37

    jako obvykle! Jedna pohlavně nediskriminovaná špekulka - alespoň se tak necítící :-) Kolik ženských tu asi píše pod mužskými nicky...
    Kalka.
  •  
    12.10.2009 14:11

    V článku je spousta zajímavých a polo/pravdivích úvah, ale ... trh má vždy pravdu protže on je ten cíl, jeho minulý vývoj slouží jako šablona k porovnání správnosti předešlích úvah.Jeho absolutní svrchovanost je nesporná a "když si počkáš, trh si Tě vždycky najde a přijde Tvým směrem" je jen jedním z mnoha nástrojů, který trh ovlivňuje, někdy fungujícím jindy ne.
    •  
      12.10.2009 15:34

      Trh téměř nikdy nemá pravdu. Kdyby měl pravdu, tak by na trhu nikdy nebyla taková volatilita. 10% nahoru 10% dolu, to přece s pravdou a investováním nemá nic společného. To je jenom gembl. Probem je v tom, že chamtivos a testosteron z burzy udělaly počítačovou hru. Jestliže jsou na trhu ziskové tituly s p/i nižším než 10 a jejih cena momentálně stagnuje a proti tomu jsou dlouhodobě ztrátové tituly u kterých se p/i nedá měrit a přitom denně rostou o 3-5% tak kde je pravda. Pravdu má poze čas. Proto říkám: Je mnoho povolaných, ale málo vyvolených. Osobně znám řadu lidí, kterým v minulosti neujel vlak, přesto utrpěly značné ztráta. Pravdu má ten, kdo se dokáže na burze úspěšně živit desítky let. (nejvíc "rozumu" má většinou ten komu se náhodou povede prví obchod). p.s. : pane Žabža jsem moc rád, že se najde někdo, kdo pouze nepapuoškuje oficiální propagandu a používá vlastní mozek.
      •  
        12.10.2009 15:43

        :) dobrá tedy až zase trh pravdu nebude mít tak na něj křičte "nemáš pravdu" a nevšímejte si že vám mizí skutečné peníze:) přečtěte si, prosím, pozorněji můj příspěvek.
        •  
          12.10.2009 19:44

          Pane Tomáši, přečtěte si pozorně, co napsal Franta. Výrok, že "trh má pravdu" je podobně nesmyslný, jakože "trh nemá pravdu". To už bych mohl rovnou říct, že pravdu má moje bota, asi taková je to ptákovina. Jistě, lze podebatovat, kdy a zda vůbec chodit proti trendu, ale to je už o něčem jiném.
          Krtek Amateur
  •  
    12.10.2009 14:11

    Mam k tomu jenom tri vyrazy: Andre Kostolanyi--->Gustave Le Bon--->Psychologie davu!!! Odporucuji!!!
    mckinsey
    •  
      12.10.2009 15:41

      :) dobrá tedy až zase trh pravdu nebude mít tak na něj křičte "nemáš pravdu" a nevšímejte si že vám mizí skutečné peníze:) přečtěte si, prosím, pozorněji můj příspěvek.
      •  
        13.10.2009 12:59

        Pozorně jsem si přečetl Váš příspěvek a musím konstatovat, že tam máte strašlivé hrubky. Jinak je úplně jedno, zda trh může nebo nemůže mít pravdu, protože nejdůležitější je, zda jste v plusu nebo krvácíte. S tvrzením, že si trh časem vždycky najde váš směr, bych se odvažoval nesouhlasit, a to zejména v těch případech, kdy se papír z Vašeho portfolia odebral na pink sheet nebo rovnou do věčných lovišť.
        smrrtka
  • Živá voda
    12.10.2009 13:45

    Perfektní pane Žabža. Vaše příspěvky jsou jako živá voda. Dovolím si připojit můj poznatek " Trh se vydá opačným směrem přesně v tom okamžiku ve kterém odklepnete Váš obchodní pokyn". Přeji pěkný den.
    /eye/
  •  
    12.10.2009 13:20

    Pěkně pověděno
    Marek Párek
  •  
    12.10.2009 12:57

    ono rceni "trh ma vzdy pravdu" je imho mysleno tak, ze v dusledku neni podstatne, co si myslime me, jestli jsme "bulls, bears or people from Connecticut", jak rekl kolega Seinfeld. podstatne je to, co dela a co si mysli trh. k cemu mi je, kdyz dle meho nazoru by mel trh klesat, kdyz ve skutecnosti roste? odpovim si sam - k nicemu.
    petr666
  •  
    12.10.2009 12:54

    jj, pěkný... snad jen technická, že "finanční trhy pohlavně NEdiskriminují ženskou polovinu populace", nýbrž to jsou ženy, které (dobrovolně) diskriminují finanční trh.. resp. diskriminují jen sami sebe...;o))) ...a pak na konci - podle mě nejde o "polovinu" investorů, ale o objem prostředků na té které části trhu... tzn. když na jedné straně bude sedm statečných v čele s Chrisem Goldamen Lee Sachsem, tak je ani padesát Calverových mexikánců nepřetlačí...
    First Knight
  • Bravo!
    12.10.2009 12:39

    Vyborny clanek s kterym se neda nesouhlasit.
    foreign investor
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university