Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Velká recese či Velká stabilizace?

Velká recese či Velká stabilizace?

18.12.2009 18:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Rok, kdy se světová ekonomika dostala do největšího propadu po druhé světové válce, se stal známý jako Velká recese. Stejně trefný by však byl název „Velká stabilizace“. Rok 2009 byl totiž mimořádným nejen kvůli tomu, že se propadla produkce, ale také proto, jak byla odvrácena katastrofa.

Před dvanácti měsíci byly finanční trhy kvůli pádu Lehman Brothers dotlačeny na pokraj kolapsu a globální ekonomická aktivita padala rychleji než na počátku třicátých let. První zrychlily rozvíjející se ekonomiky v čele s Čínou a v polovině roku se přidaly bohaté země s výjimkou Británie a Španělska.

Napáchalo se ale mnoho škod. Průměrná nezaměstnanost se v zemích OECD drží na 9 %, v USA se zdvojnásobila na 10 %. V některých zemích byl vymazán pokrok ve snížení chudoby kvůli kombinaci slabé ekonomiky a vysokých cen potravin. Ale díky odolnosti zemí jako Čína a Indie nebyl rozvíjející se svět poškozen více než během recese v roce 1991. Pro mnoho lidí tudíž Velká recese nebyla zas tak velká. Je to nevyhnutelným důsledkem největší, nejširší a nejrychlejší reakce vlád v historii. Vrávorajícím bankám byly poskytnuty bilióny dolarů hotovosti a záruk. Centrální banky snížily sazby a ty velké prudce zvětšily velikost svých rozvah. I když existují opačné názory, Velká recese by bez těchto kroků byla Velkou depresí.

Tím ovšem dobré zprávy končí. Špatnou zprávou je to, že dnešní stabilita, ač vítaná, je velmi křehká. Jako důvod musíme uvést závislost globální poptávky na vládní podpoře a to, že vládní štědrost zaretušovala staré problémy, ale vytvořila nové zdroje volatility. Ceny realit stále převážně klesají a problémy bank přetrvávají, jak ukazuje například rakouská Hypo Group. Kvůli známkám úspěchu, kterými je například splacení pomoci americkými megabankami, bychom mohli lehce zapomenout, že oživení stále závisí na vládní podpoře.

Poptávka v bohatých ekonomikách zůstane slabá, zejména v zemích s příliš vysokým objemem dluhu domácností a poškozeným bankovním systémem. Přes veškeré hovory o snížení zadlužení se dluh domácností v USA ve vztahu k jejich příjmům nachází jen mírně pod hodnotami dosaženými na jeho vrcholu a přibližně 30 % nad hodnotou dosaženou před třiceti lety. Domácnosti v Británii a Španělsku snížily svou zadluženost ještě méně. A s rostoucím veřejným zadlužením bude pro vlády bohatých zemí stále těžší půjčovat si, aby mohly kompenzovat slabou poptávku. Zvětší se tak rozdíly mezi dobře a špatně vedenými ekonomikami. Investoři se již nyní obávají možného defaultu Řecka, riziku však čelí i jiné země eurozóny. Prudce rostoucím požadovaným výnosům by mohly čelit dokonce i USA a Británie.

Velké rozvíjející se ekonomiky mají problém opačný: Spektrum bublin a jiných nerovnováh, způsobených tím, že se jejich vlády rozhodly, nebo byly donuceny, držet příliš dlouho příliš uvolněnou politiku. Obavy rostou ohledně Číny kvůli rozsahu a struktuře jejího stimulu. Likvidita je tak lehce dostupná, že dochází ke znepokojení a vládní rozhodnutí nenechat posílit juan komplikuje posun ekonomiky směrem ke spotřebě. Uvolněná monetární politika bohatých zemí však komplikuje utažení politiky v rozvíjejících se zemích, protože pokud by tak učinily, zvýšil by se příliv spekulativního kapitálu ze zahraničí.

Některé kroky zajišťující, aby se světová ekonomika pohnula směrem k udržitelnému oživení, jsou evidentní. Silnější juan by urychlil vytvoření nové rovnováhy v Číně a snížil by tlak na ostatní rozvíjející se trhy. Důvěryhodné plány střednědobých fiskálních škrtů by omezily riziko rostoucích dlouhodobých sazeb v bohatých ekonomikách. Jsou tu však i jasná negativa. Fiskální utahování by nyní zničilo oživení světové ekonomiky. A monetární politika, která dává smysl pro USA, zvýší problémy rozvíjejících se trhů. Vytvoření správných strategií exitu tak doprovází mnoho technických potíží. Navíc příklad zdanění bankovních bonusů v Británii ukazuje, že fiskální politiku bohatých zemí ovlivňuje zlost směrem k bankéřům a jim poskytnuté pomoci. V USA čelí Fed hrozbě ze strany Kongresu. A vysoká nezaměstnanost zvyšuje riziko obchodních sporů, zejména s Čínou.

Podle pesimistů tak můžeme v roce 2010 očekávat různé krize, počínaje krizí v oblasti státního dluhu (default Řecka?) a konče nárůstem protekcionismu (tarify USA zaměřené proti „nespravedlivému“ kurzu dolaru vůči juanu). Pravděpodobnější je však záplava menších problémů – od náhlého nárůstu výnosů dluhopisů (Británie před volbami) až po krátkozraká fiskální řešení (daň na finanční transakce) či stávky proti snižování platů (možné například u British Airways). Není to nic proti tomu, co se dělo před rokem, ale dost na to, aby to zklidnilo naše novoroční oslavy.

Zdroj: The Economist


Váš názor
  • Co se také může dít?
    20.12.2009 17:13

    Možnosti dle Jima Willieho: http://www.pro-investory.cz/hat_trick_report_jim_willie/prosinec_2009_december_2009/
    Jan Dvořák
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m