Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Philip Morris ČR ve čtvrtletí zvýšil tržby o 6,1 %, rostl prodej a v rámci něj podíl levnějších značek

Philip Morris ČR ve čtvrtletí zvýšil tržby o 6,1 %, rostl prodej a v rámci něj podíl levnějších značek

24.05.2010 9:37
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Konsolidovaných tržeb na úrovni 2,5 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o 6,1 procenta, dosáhl v prvním čtvrtletí roku tuzemský tabákový koncern Philip Morris ČR. Nárůst je podle mezitímní zprávy společnosti zejména důsledkem vyššího objemu prodeje a v rámci něj nižšího podílu levnějších značek, dále pak příznivého vývoje cen v ČR a na Slovensku a vyššího objemu prodeje cigaret ostatním společnostem ve skupině Philip Morris International v rámci Evropské unie.

V České republice se tržby bez spotřební daně a DPH v porovnání s předchozím obdobím zvýšily o 2,0 procenta. Podle interních odhadů společnosti se celkový trh cigaret v ČR v prvním čtvrtletí roku 2010 oproti předchozímu období zvýšil o 8,5 procenta na 4,8 miliardy kusů. Za nárůstem dle PM ČR stojí zejména vyšší objem přeshraničního prodeje do Spolkové republiky Německo.

Tržní podíl PM ČR klesl na tuzemském trhu podle maloobchodního průzkumu agentury ACNielsen o 2,0 procentního bodu z 56,7 procenta v 1Q09 na 54,7 procenta v 1Q10. „Tento pokles byl způsoben především nižšími cenami konkurenčních výrobků v druhém pololetí roku 2009 a dále vyšším objemem přeshraničního prodeje do Spolkové republiky Německo,“ uvádí zpráva společnosti. Pokles tržního podílu u prémiových značek a značek v nízkém cenovém segmentu společnosti Philip Morris ČR a.s. byl částečně vykompenzován nárůstem podílu značky L&M. Objem prodeje PM ČR na domácím českém trhu se oproti předchozímu období mírně zvýšil o 0,2 procenta.

Na slovenském trhu, který rovněž spadá pod PM ČR, se tržby firmy bez spotřební daně a DPH v eur zvýšily o 10,4 procenta návazně na rostoucí prodeje, nižší podíl levnějších značek na celkovém prodeji a příznivý vývoj cen po zvýšení cen cigaret společnosti v roce 2009.

Podle interních odhadů Philip Morris Slovakia s.r.o. se celkový trh cigaret na Slovensku v prvním čtvrtletí roku 2010 zvýšil o 5,2 % na 1,6 miliardy kusů. „Růst byl částečně způsoben poklesem celkového trhu v prvním čtvrtletí roku 2009, kdy slovenští spotřebitelé ve zvýšeném objemu nakupovali v sousedních zemích, zejména v Polsku a v Maďarsku, kde byly v důsledku devalvace místních měn podstatně příznivější maloobchodní ceny,“ uvádí zpráva PM ČR.

Na Slovensku podle ACNielsen tržní podíl společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. vzrostl na více než polovinu trhu, když se zvýšil z 49,5 procenta v 1Q09 až na 52,4 procenta v 1Q10. Také na Slovensku rostly prodeje značek L&M a také Marlboro, které částečně kompenzovaly procentní ztráty tradičních značek. Celkový objem prodeje společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o. se zvýšil o 11,4 procenta.


Tržby z vývozu PM ČR se oproti předchozímu období zvýšily o 10,2 procenta, a to zejména v důsledku vyššího objemu prodeje cigaret ostatním společnostem ve skupině PMI v rámci Evropské unie.

Philip Morris ČR v prvním čtvrtletí roku 2010 vyrobil celkem 6,285 miliardy cigaret, což je meziroční nárůst proti 1Q09 o rovných deset procent. Největší nárůst se projevil do exportu, který meziročně vzrostl o více než 18 procent. Za celý rok 2009 firma v ČR prodala bezmála 11 miliard cigaret, konsolidované tržby se meziročně zvýšily o 2 mld. na 11,7 miliardy a čistý zisk vzrostl bez dvou procent o polovinu na 2,5 miliardy korun. Ze zisku loňského roku PM ČR vyplatí hrubou dividendu 780 korun na akcii.

Podle finančního ředitele PM ČR Daniela Gordona očekává letos firma růst výrobní kapacity ke 40 miliardám cigaret. Mělo by se tak stát po dokončení investic do nové výrobní linky v Kutné Hoře. Pro letošní rok Philip Morris ČR plánuje investice v rozsahu přibližně 700 milionů korun (více čtěte ZDE).

Philip Morris ČR a.s. je předním výrobcem a prodejcem tabákových výrobků v České republice. Dospělým zákazníkům nabízí oblíbené mezinárodní a domácí značky cigaret, jako jsou Marlboro, L&M, Red & White, Philip Morris, Petra a Sparta, ve více než padesáti variantách, které pokrývají široké spektrum výrobků, pokud jde o chuť i cenovou úroveň.

Philip Morris ČR a.s. je společností ve skupině Philip Morris International Inc.. Philip Morris ČR a.s. vlastní 99% obchodní podíl ve slovenské dceřiné společnosti Philip Morris Slovakia s.r.o., která je registrována ve Slovenské republice.

(Zdroj: PM ČR, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.