Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD: Globální ekonomika letos vzroste o 4,6 %, česká z letošních 2 % zrychlí na 3 % v roce 2011

OECD: Globální ekonomika letos vzroste o 4,6 %, česká z letošních 2 % zrychlí na 3 % v roce 2011

26.05.2010 12:14
Autor: ČTK

Aktualizováno 15:32 (ČTK) - Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dnes zvýšila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 4,6 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Česká ekonomika by letos měla podle prognózy OECD stoupnout o dvě procenta, v příštím roce by měl její růst zrychlit na tři procenta.

OECD uvedla, že světová ekonomika oživuje z recese rychleji, než se předpokládalo, a to zejména díky Asii. Upozornila však na riziko plynoucí z vysokého zadlužení rozvinutých zemí. V příštím roce očekává OECD mírné zpomalení růstu světové ekonomiky na 4,5 procenta. Loni světová ekonomika klesla o 0,9 procenta.

Odhad letošního hospodářského růstu České republiky je shodný s předchozí prognózou OECD z loňského listopadu. Výhled pro příští rok však OECD zlepšila z dříve předpokládaného nárůstu o 2,8 procenta. Na Slovensku by měl hospodářský růst podle OECD v letošním roce činit 3,6 procenta a v příštím 3,9 procenta.

Nová česká vláda musí podle OECD vytvořit plán pro omezení výdajů na penze, zdravotní péči a sociální výhody. Míra nezaměstnanosti v Česku by se letos měla pohybovat v blízkosti osmi procent, rozpočtové škrty však zřejmě omezí domácí poptávku. Inflace by se měla v příštím roce postupně vyšplhat na zhruba dvě procenta, uvedla organizace. Český bankovní systém podle OECD vykazuje odolnost navzdory růstu špatných úvěrů.

"Analýza problémů české ekonomiky z dílny OECD je podrobná a přesná. V podstatě příští vláda nemusí vymýšlet sáhodlouze svůj ekonomický program, stačí, aby se v klíčových oblastech inspirovala analýzou OECD," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

Za užitečné považuje zejména upozornění na neudržitelnost rozpočtové situace, nesoulad systému sociálních dávek a daňové politiky, deformaci ve zdanění práce a kapitálu, nedořešenou reformu penzí a financování zdravotnictví a nedostatečnou liberalizaci pracovního práva. "I podle mně představují tyto problémy hlavní překážky pro dlouhodobý rozvoj české ekonomiky a její stabilitu," dodal.

Ekonomika Spojených států by měla podle nové prognózy v letošním i příštím roce stoupnout o 3,2 procenta. V listopadu přitom OECD počítala pro letošek s růstem o 2,5 procenta a pro příští rok s růstem o 2,8 procenta. Odhad letošního hospodářského růstu v eurozóně organizace zlepšila na 1,2 procenta z dříve předpokládaných 0,9 procenta. Napřesrok by měl růst zrychlit na 1,8 procenta.

Největší výzvou pro rozvinuté ekonomiky je nyní podle OECD snížení dluhů a potlačení nestability na finančních trzích, která se v současnosti šíří z Evropy. "Období značné finanční nestability, které začalo v srpnu 2007, ještě neskončilo," varovala organizace.

Evropská reakce na nynější dluhovou krizi byla podle OECD "rychlá a rozsáhlá", ale nevyřešila "základní slabosti" eurozóny. Organizace proto vyzvala k ráznějším opatřením k zajištění rozpočtové disciplíny členských zemí eurozóny, jež by "rozptýlila obavy ohledně dlouhodobé životaschopnosti této měnové unie".

OECD rovněž uvedla, že v jejích 31 členských zemích, mezi které patří rovněž Česká republika, v uplynulých dvou letech přišlo o práci 16 milionů lidí. Dodala však, že míra nezaměstnanosti v těchto zemích již zřejmě dosáhla svého vrcholu kolem 8,5 procenta. Dříve se přitom OECD obávala, že míra nezaměstnanosti by se mohla vyšplhat až na téměř deset procent.

Světový obchod letos podle OECD stoupne o 10,6 procenta po loňském propadu o 11 procent. "Výrazně k tomu přispěje silný růst rozvíjejících se ekonomik," uvedla organizace. Upozornila však, že některým zemím, například Číně, hrozí přehřátí ekonomiky. Organizace předpověděla, že čínská ekonomika letos stoupne o 11,1 procenta.


Váš názor
  •  
    26.05.2010 12:19

    To jsou voloviny. Budeme rádi, když za rok ekonomika nezpomalí.
    tk69
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.