Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozhodne zítra G20 o další pomoci pro Evropu, celosvětové bankovní dani či přísnější regulaci?

Rozhodne zítra G20 o další pomoci pro Evropu, celosvětové bankovní dani či přísnější regulaci?

04.06.2010 11:59

(Aktualizovano 13:32)

V jihokorejském městě Pusan dnes bylo zahájeno dvoudenní jednání ministrů financí a zástupců centrálních bank zemí skupiny G20. Výsledkem posledního takovéhoto setkání byl příslib centrálních bank, že podpoří zkoušené země eurozóny nákupem jejich dluhopisů v hodnotě až 750 miliard eur. Tentokráte by měla na pořadu jednání být otázka načasování ústupu od stimulace, silnější finanční regulace, či zvláštního zdanění a vyšších požadavků na rezervy bank.

Vzhledem k stále nervozitě na trzích i ve vládních kruzích v Evropě se velká část jednání patrně opět zaměří na Řecko a jeho dluhové problémy. Jak již v posledních dnech naznačili prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet či člen amerického Fedu Charles Evans není ještě s ohledem na poslední vývoj na místě započít s ústupem od podpůrných opatření, zároveň však pozorovatelé nečekají ani další finanční podporu. Na záchranu Řecka už ostatní členské země eurozóny slíbily celkovou pomoc v objemu 110 miliard eur, pro všechny zadlužené země eurozóny má pak být v případně nutnosti vynaloženo až 750 miliard eur (500 mld. EUR z eurozóny a 250 mld. EUR od MMF). Německý účastník jednání skupiny G20 dnes pro agenturu Bloomberg anonymně uvedl, že ústup od stimulace globální ekonomiky začne v roce 2011.

Zajímavým bodem jednání rozhodně bude otázka celosvětového zavedení speciální daně pro banky, která má být z části odpovědí na obří sanace globálního bankovního systému v průběhu krize, ale také zdrojem prostředků pro financování případných dalších nečekaných peripetií. Shoda ohledně speciálního zdanění bankovního systému však zatím nepanuje. "Nemyslím si, že bychom se přiblížili ke globálnímu konsenzu ohledně daně pro banky. Zatím existuje podpora tohoto opatření v USA a v Evropě, nicméně univerzální podpora v rámci G20 zatím chybí," uvedl před jednáním americký ministr financí Timothy Geithner.

Podle rakouského ministra financí Josefa Prölla se na přípravě daně již v polovině května dohodli ministři financí eurozóny. "Odsouhlasili jsme jednomyslně, že zrychlíme přípravy na zavedení daně z finančních transakcí v celé Evropě," uvedl. Evropští politici možnost takové daně vysvětlují jako pojistku pro případ, že by jednotlivé země musely znovu zachraňovat banky tak jako během nedávné finanční krize. Podle studie Evropské komise by daň mohla státům přinést až 50 miliard eur, případná záchrana by je tak mohla vyjít o něco levněji. Jednotný postoj pro principy fungování nové daně v Evropě však zatím nezavládl. Zatímco některé státy chtějí příjmy z této daně ukládat do zvláštního fondu, z něhož by byly hrazeny případné krize, jiné země plánují tyto výnosy využít na snížení rozpočtových schodků. Země jako Brazílie či Kanada pak bankovní daň odmítají zcela.

Další podobně spornou otázkou bude zřejmě koordinovaný požadavek na tvorbu větších bankovních rezerv pro krytí ztrát ze špatných aktiv. Podpora tohoto návrhu může být očekávána ze strany zástupců Spojených států, zatímco v Evropské unii převládají obavy z negativního dopadu na poskytování nových úvěrů a podporu ekonomického růstu. Podle odhadu švýcarské investiční banky UBS je ve hře nutnost bank sehnat kvůli případné povinnosti navyšovat rezervy až 375 miliard dolarů nového kapitálu.

“Všechna rozhodnutí, která budou mít efekt na banky budou mít větší dopad v Evropě než v USA, kde kapitálové trhy hrají větší roli,“ uvedl pro Douglas Elliott, bývalý výkonný ředitel JPMorgan Chase & Co. Podle něho existuje poměrně široká shoda ohledně nutnosti změn kapitálových pravidel, „ale různí se pohledy na to, jak to udělat.“

Průchodnějším z předpokládaných témat jednání se zdá být otázka zvýšené finanční regulace. Skupina zemí G20 podle nepotvrzených informací požádá jednotlivé národní regulátory, aby zvážili dodatečná opatření, která by učinila hedgeové fondy, ratingové agentury a obchody s deriváty transparentnějšími.

(Zdroj: Bloomberg, AP, MediaFax, čtk)


Váš názor
  • Sitges, Španělsko
    04.06.2010 14:14

    G20 je pouze how pro veřejnost. Profíci dávno vědí, že rozhodnutí padnou na právě probíhajícím tajném srazu elit v Sitges (tzv. Bilderberg Group). Je to bizarní sešlost kde vedle sebe sedí bývalí SS-mani i sionisti, neoconi i Barry Soetoro. U.S. vládní představitelé mají zákonem zakázáno účastnit se tajných jednání s cizími představiteli, proto se účastní těchto srazů utajeně. Investigativní novinář Daniel Estulin již léta monitoruje tyte sessions. Média fanaticky odmítají o těchto srazech psát. Zde se rozhodlo v 2004, že ceny ropy vyženou uměle nahoru. Zde se rozhodlo v 2008, že akciový trh udělají s dvojitým bottom. Zde se rozhodne o Euru.
    Detective
Aktuální komentáře
28.03.2024
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university