Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč by to mělo trvat tak dlouho?

Proč by to mělo trvat tak dlouho?

23.08.2010 17:16

I když zadlužení ve světě roste dlouhodobě, období, kdy muselo dojít k jeho poklesu předtím, než se opět dostavil udržitelný růst, tu již bylo několik. Na první pohled by se tak mohly zdát trochu přehnané úvahy o tom, že vysoké dluhy ve Spojených státech a několika dalších významných ekonomikách způsobí dlouhodobý ekonomický útlum. Proč by se s nimi ekonomika neměla vyrovnat během relativně krátkého období, jako tomu bylo v minulosti? Vždyť pokud se podíváme například na následující graf, je patrné, že zadlužení společností ve Spojených státech po období dot-com mánie kleslo během čtyř let a ekonomika přitom navíc vesele rostla (graf ukazuje vývoj korporátního zadlužení jako % na HDP):


dluh1

Zdroj: Natixis

Jedním z hlavních důvodů pro víru v to, že tentokrát je to skutečně jinak, je fakt, že dluhy nyní sedí na domácnostech. Jejich prostor pro snížení zadlužení je znatelně menší, než je tomu u firem (o vládě nemluvě). Předlužená firma má obvykle několik možností – prodej aktiv, práce s pracovním kapitálem (jinak řečeno přenos problémů s cash flow na dodavatele a odběratele), snížení nákladů, snížení investic, či dokonce debt-equity swap, tedy převod dluhu na vlastní jmění. Pokud bychom uvedené aplikovali na domácnosti: prodej aktiv je problematický, spíše dojde k jejich zabavení. Snížení nákladů je možné, zvláště u manželek, ale dluhy většinou mají domácnosti, které mají již tak hluboko do kapsy (což u firem neplatí); snížení investic také netřeba rozebírat, stejně jako pracovní kapitál. Debt-equity swap by zřejmě musel mít formu adopce, či provdání se za vlivného bankéře, jehož instituci dlužíme. Recept pro široké vrstvy to není, ale na druhou stranu je pravda, že ani u firem tento jednoduchý nástroj není často využíván (zde mám na mysli skutečný debt-equity swap).

Porovnávat relativní hladkost oddlužení firem s tím, jak asi bude vypadat oddlužení domácností je tedy problematické. Neodvodíme z něj, o kolik bude delší, že delší bude, je ale celkem jasné. Vedle zmiňovaného i proto, že pokud současně oddlužují i firmy, jejich úspory se promítají do tlaku na příjmy domácností (v určitém smyslu jsou firmy schopny snižovat dluhy na úkor zmenšení schopnosti snížení dluhů u domácností). Kruh se ale uzavře ve chvíli, kdy klesne konečná poptávka.

Jak ukazuje druhý graf (vývoj zadlužení domácností jako podíl na GDI) v USA proces oddlužení domácností nyní dospěl cca na úroveň roku 2006; v UK, kde je jeho úroveň ještě znatelně vyšší, je pokles menší. Evropa je trochu jinde:


dluh2

Zdroj: Natixis

Přirozeně se nabízí otázka, kam až bude v grafu nastíněný proces muset dojít (podobně byla u prvního grafu nasnadě otázka, zda firmy oddlužily dostatečně). Jasná odpověď na to neexistuje. Důležité ale je si uvědomit, že v principu by ani ukončení procesu oddlužení nemělo znamenat návrat ke starým zvykům, ale najetí na vyšší stabilitu přinášející vzorec chování. Ten obnáší vyšší míru úspor a menší dluhy, než tomu bylo před krizí.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    JP - Základní O/N úroková sazba