Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
PF 2011 aneb nevěřte nikomu: Šéfům firem, analytikům a už vůbec ne manažerům fondů

PF 2011 aneb nevěřte nikomu: Šéfům firem, analytikům a už vůbec ne manažerům fondů

31.12.2010 13:56
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Jsou akcie nejlepší dlouhodobou investicí? Zrají jako víno? Možná. Ale stejně jako u lahve, která není vhodná k archivaci, i z dlouhodobé investice se občas vyklube pořádný propadák. Obzvlášť, když ji doporučují „odborníci“ na slovo vzatí.

Názorným (a smutným) příkladem je článek, který se objevil 20. února 2000 na stránkách New York Times. Deset (tehdy úspěšných) profesionálů, převážně manažerů velkých fondů, dostalo příležitost vybrat po jedné společnosti, do které by na 10 let vložili prostředky s výhledem na „velmi slušnou dlouhodobou návratnost“. Výsledek hodně vypovídá o spolehlivosti metod založených na minulé výkonnosti: z deseti „slibných“ titulů jsou po víc jak deseti letech v zisku (tedy nad nákupní cenou z února 2000) dva, a to bez započtení dividend (ty při průměrné výši 2 % stejně pohltí inflace).

Pravda, průzkum probíhal prakticky na vrcholu internetové bubliny, ale jen čtyři z deseti doporučovaných společností (Oracle, JDS Uniphase, Flextronics Int. a Cisco Systems) se řadí mezi technologické tituly. Oracle, na který sázel J. Ballen z MFS Emerging Growth Fund, se po víc jak deseti letech pohybuje zhruba na stejné úrovni – kolem 30 USD, což není nijaká sláva. Peníze zašité v matraci by posloužily stejně. Bilance singapurského výrobce hardwaru Flextronics International je ještě horší: jeho akcie se svezly z víc jak 30 dolarů na 7,8 USD za kus. Odstrašující zkušenost nabízí Cisco, jež ve sledovaném období ztratilo 2/3 své hodnoty. „Za deset možná nebudou mít největší zhodnocení, ale co se čistého poměru riziko/výnos týče, je Cisco titulem, u kterého mám největší jistotu,“ prohlásil tehdy o svém favoritovi Robert Turner z fondu Turner Investment Partners.

Zklamaly však i „lídři trhu“ v jiných sektorech. Přední světový výrobce zdravotních implantátů a jiných medicínských potřeb Medtronic, který doporučoval zástupce společnosti Mairs & Power Growth Fund, se v roce 2000 prodával za zhruba 50 dolarů za akcii. Včera uzavřel lehce nad 37 dolary. Podobně je na tom i textilní konglomerát Jones Apparel Group, jasná volba Ralpha Wangera z Acorn Fund. Tehdy: 22 USD/akcie, nynější cena: 16 USD/akcie. Wangerova sázka na „skvělou značku a oblíbený sektor“ evidentně nevyšla.

Ale propadly i jiné stálice. Pro Laszlo Birinyie z Deutsche Bank slibnou budoucnost představovala Nokia. Při 50 dolarech za akcii se výrobce mobilních telefonů tehdy nacházel v zenitu. Dnes se dá jedna akcie koupit za pětinu.

Čestnými výjimkami jsou popeláři z Waste Management, kteří sice nevzrostli na pěti- ani desetinásobek, jak to prorokoval Bill Miller z Legg Mason Value Trust Fund, ale se zhruba 100% zhodnocením vyšli z testu časem s hlavou vztyčenou. Vítězem, a se zhodnocením téměř 1000 % jediným skutečným „top pick“ titulem, se stal výrobce zubních a zdravotních potřeb Henry Schein. Pomyslná trofej pro nejlepší nos na investici patří Billu Nasgovitzovi z Heartland Value Fund.

Tedy jeden z deseti. Že by se jednalo o nějaké nové pravidlo?


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university