Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německý pudoměr

Německý pudoměr

31.01.2011 18:01

Pro ty, kteří o ekonomii a ekonomice přemýšlí jako o uzavřeném systému typu motor v autě, to je asi nepříjemná myšlenka. Ale rozhodující roli v tomto „racionálním“ systému hraje iracionalita. Či Keynesovy animal spirits (které vlastně nejsou jeho, do češtiny se nepřekládají lehko a mně se nejvíce líbí překlad „zvířecí pudy“). Při snaze o predikci dalšího vývoje se tak nabízí úvaha – změřit současné pudy, či odhadnout ty budoucí a na jejich základě odhadnout produkt, ceny akcií, atd. Měření a odhad pudů je v podstatě protimluv, to nám ale nebrání v tom se o to pokoušet. Aktuální a zajímavý je v tomto smyslu asi hlavně vývoj u našich západních sousedů.

Změřte pudy, uvidíte kudy...

Grafy ukazují korelaci široce sledovaného indexu důvěry v německou ekonomiku - Ifo indexu, a cyklického komponentu německého produktu. Čísla v prvním obrázku jsou hezky seřazena, nejvyšší korelace je u produktu přicházejícím za dvě čtvrtletí po současném měření indexu:

pudoměr1

Jednoduše řečeno, první graf (počítaný z dat v druhém) tvrdí, že více než třetinu pohybu produktu (0,6 x 0,6) za dvě čtvrtletí vysvětlí velikost současného Ifo indexu. Tento německý pudoměr má tedy skutečně minimálně zajímavou predikční schopnost.

Nyní nahoru ...

Jak ukazují další dva grafy, poslední vývoj indexu ukazuje, že v Německu nyní nechybí optimismus. Index očekávání (žlutě) trhá rekordy, hodnocení současné situace se blíží rekordu roku 2007:

pudoměr2

Druhý graf si pohrává s kombinací hodnocení současné situace (osa x) a očekávaného vývoje v následujících 6 měsících (y). Recesi indikuje pokles obou, boom jejich růst. Současné hodnoty obou měřítek se téměř tlačí z grafu ven v boomovém poli. Zdá se tak, že poslední odpovědi na průzkum Ifo poskytovali dotazovaní mezi dvěma sklenkami šampaňského v přestávce kurzu čínštiny pro podnikatele. Je totiž jasné, že vývoj sentimentu a následně i produkce táhne zejména poptávka v Asii - vývoz do zemí jihovýchodní Asie sice stále představuje jen asi 12 % všech exportů Německa, ale dynamika růstu je zde mnohem rychlejší, než u vývozu do jiných ekonomik. Tam se teprve dostáváme na úroveň dříve dosažených maxim, zatímco u Asie jsme již vysoko nad nimi.

A hlavně se zdá, že dochází k přelití tohoto efektu dobré nálady do celé ekonomiky. Tedy i do spotřeby, která v Německu představuje necelých 60 % HDP, což je porovnatelné s Francií, Itálií, či Španělskem (v USA 70 %, Číně zase jen něco přes 30 %). Pokud tedy Čína nenarazí do inflační zdi, či se úplně nezhroutí eurozóna, není optimismus nemístný. A polovina ekonomů bude na konci roku obdivovat německý ekonomický model založený na kvalitativní a cenově/mzdové konkurenceschopnosti. A druhá polovina bude na konci roku německý ekonomický model založený na vysávání poptávky ze zbytku světa zatracovat.

Před časem jsem zde v článku „Německý rebel (Čínamericko 2011 potřetí)“ detailněji rozebíral vývoj v německé ekonomice s tím, že Bundesbank v roce 2011 čeká růst HDP 2 % a v roce 2012 1,5 %. Současné pudoměry ukazují, že tyto hodnoty jsou spíše konzervativní. I tento starý odhad růstu implikoval, že na konci současného roku bude produkční mezera v německé ekonomice cca 0 (v letech 2007 a 2008 byla překročena o 2 % HDP, pak asi 4 % přebývala). Tato mezera, respektive její odhad, je sice koncept s vadami na kráse. Indikuje ale, že se Německo může dostat do situace, kdy mu obleček jednotné monetární politiky bude stále méně vyhovovat. A inflačně škrtit u krku by mohlo nakonec i euro tažené dolů invalidní periférií (i když v současné době jsou euro medvědi hluboko ve svých jeskyních). Pudy jsou ale věcí vrtkavou.


Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university