Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prodejní tlak se Praze nevyhnul; NWR bez dividendy -3,5 %, CETV -1,6 %, ČEZ vysvětlil problém na polské energetické burze

Prodejní tlak se Praze nevyhnul; NWR bez dividendy -3,5 %, CETV -1,6 %, ČEZ vysvětlil problém na polské energetické burze

10.03.2011 17:20
Autor: Josef Kohout

V souladu s okolním negativním sentimentem také na pražskou burzu ve čtvrtek dopadl stín červených čísel. Index PX tak nakonec uzavíral se ztrátou 0,66 procenta.

Aktivita se dnes soustředila do několika vybraných zástupců. Jedním z nich byly akcie NWR, které pokračovaly bez nároku na dividendu v poklesu a to v rámci dnešní seakce o 2,8 procenta na úroveň 262,50 Kč/akcie, když denní minima padla k 261 Kč/akcie. Titul tak nepodpořilo ani zvýšení doporučení od analytiků Morgan Stanley, NWR spíše kopírovalo negativní sentiment sektoru v Evropě i zámoří, kde ztráty dosahovaly i více jak pěti procent. Analytici Morgan Stanley dnes zvýšili cílovou cenu pro akcie NWR na 11,00 GBP z 10,50 GBP. Nová cílová cena při přepočtu na koruny odpovídá zhruba 312 korunám, což titulu ve zvoleném 12 měsíčním investičním horizontu poskytuje zhruba 20% růstový potenciál, investiční doporučení MS přesto zůstává „equal weight“. Zítra navíc investoři budou mít možnost zeptat se na detaily ohledně výhledu hospodaření, přesunu sídla do Londýna, akvizic a dalších kurzotvorných témat přímo finančního ředitele NWR Marka Jelínka v rámci online rozhovoru na Patria.cz (detaily ZDE).

Bez většího obchodního zájmu dnes prošly seakcí akcie tuzemské energetiky ČEZ. Ten se na objemu mírně převyšujícím 100 tisíc kusů držel poblíž 807 korun za akcii. ČEZu bylo dočasně pozastaveno členství na polské energetické burze (POLPX). Podle vyjádření mluvčí ČEZ Evy Novákové se jedná o technický důvod, vyplývající z nepříliš šťastného nastavení nové polské legislativy. „Ano, můžeme dočasné zastavení členství potvrdit. Vyplývá to z nové polské legislativy, kdy je licence vázána na konkrétního obchodníka a ne na firmu tak, jak je to v Evropě obvyklé. Při personálních změnách je pak nutné, aby nový pracovník získal příslušnou licenci. Zkoušky k jejímu získání jsou však vypisovány pouze dvakrát ročně, do té doby tudíž máme pozastaveno členství,“ uvedla Nováková ve vyjádření pro Patria.cz. Dodala, že tato pravidla jsou nestandardní a nezpůsobují komplikace pouze ČEZu (jak ostatně vyplývá z pozastavení u dalších dvou energetik). „Je to však situace, se kterou si umíme poradit,“ zdůraznila Nováková. Akcie ČEZ dnes ustoupily o 0,62 procenta (samostatná zpráva ZDE).

Další zájemce se ČEZu pak přihlásil o nabízená aktiva turecké energetiky Akenerji. Zájem vyjádřila turecká energetika Borusan Holding AS, za kterou stojí partnerská německá energetika EnBW. Borusanu by akvizice mohla pomoci v naplnění jeho cílů. Turecká energetika chce letos navýšit své prodeje na domácím trhu o 15 procent na zhruba čtyři miliardy dolarů a do rozvoje svých aktiv investovat jen letos 325 milionů dolarů.

CETV se po předchozím informacích o zvýšení podílu ze strany Time Warner a koupi akcií firmy finančním ředitelem Sachem dotkla informace o snížení podílu investiční skupiny Blackrock zhruba o čtvrtinu. V regulatorním hlášení americké komisi pro cenné papíry SEC Blackrock uvedl, že k 28. únoru 2011 drží v CETV celkem 2.401.179 akcií, což představuje 4,22% podíl. Na konci roku 2010 Blackrock reportoval držení 5,68 procenta akcií, v číselném vyjádření 3.228.273 ks akcií CETV. Akcie CETV dnes zakončily o 2,43 procenta níže na úrovni 345 Kč/akcie (více ZDE).

Z dalších titulů o 1,8 % propadl díky pár prodejním objednávkám Unipetrol, který zakončil na 175,5kč. Několik větších balíků se protočilo na akciích operátora Telefónica O2. prodejní tlak dnes na titul převážil a ten končil na rovných 400 Kč/akcie.

Bez větší akce dnes zůstali zástupci bankovního sektoru. Komerční banka zůstala u 4270 Kč/akcie, podobně Erste oscilovala nad 870 .

Celkový objem obchodů dosáhl 966 milionů korun při denním průměru posledního roku 1,226 miliardy korun.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data